Σάββατο, 31 Μαΐου 2014 | 18:05
Τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει σε γνώση μας, επανειλημμένες αυθαίρετες προσαγωγές τρανς γυναικών στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το βράδυ υπήρξαν ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ μαζικές προσαγωγές τρανς γυναικών (περίπου 7 τρανς γυναικών) στην Αθήνα.
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | T-zine.gr
Στοχοποιημένες αυθαίρετες προσαγωγές τρανς γυναικών στην Αθήνα.
Σημειώνουμε ότι αυτές οι προσαγωγές –ιδιαίτερα όταν γίνονται μαζικά και στοχοποιημένα με racial profiling– είναι εντελώς αυθαίρετες και δεν στηρίζονται σε κανενός είδους νομιμότητα. Οι γυναίκες αυτές προσάγονται στο αστυνομικό τμήμα, σχηματίζεται «έκθεση αρχής», που γίνεται εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει κάποιος μάρτυρας που να εκθέτει ότι «παρενοχλήθηκε» ή ότι το πρόσωπο αυτό «προκαλούσε», ή ακόμη δε περισσότερο ασκούσαν σεξουαλική εργασία, και σχηματίζονται εν αγνοία τους δικογραφίες.
Ακόμη πιο συγκεκριμένα, σε ΟΛΕΣ τις ανάλογες υποθέσεις που έχει αναλάβει το ΣΥΔ και είχε υπερασπιστεί η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα, οι τρανς γυναίκες αθωώθηκαν.
Μάλιστα, το δικαστήριο είχε αποδεχτεί την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης ότι «η σύμπτωση της ιδιότητας του τρανς ατόμου με την παρουσία του σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο δεν μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ασκεί σεξουαλική εργασία, πόσο δε μάλλον ότι «παρενοχλεί» τους περαστικούς». Αντίθετα, η παραπομπή του ατόμου, όμως, σε δίκη με μόνη τη σύμπτωση των ανωτέρω, σημαίνει ότι ποινικοποιείται η ταυτότητα φύλου της, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία.
Επισημαίνουμε ακόμη ότι εκκρεμούν και βρίσκονται στο στάδιο της προδικασίας δύο μαζικές προσφυγές τρανς γυναικών κατά αστυνομικών οργάνων, τόσο για το πογκρόμ που έγινε πέρσι στη Θεσσαλονίκη, όσο και για τις περιπτώσεις αυθαίρετων προσαγωγών κατά τη διάρκεια του «Ξένιου Δία».
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πλέον υπάρχει ακόμη πιο πλούσιο νομικό οπλοστάσιο για τον έλεγχο της αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπου στην τροποποίηση του Νόμου 3938/2011, άρθρο 1, εδάφιο δ’ προστέθηκε η ταυτότητα φύλου για τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου.
Εμείς τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε πλήρη καταγραφή των περιστατικών, και αναλόγως θα πράξουμε – η αυθαιρεσία δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι η δημιουργός και αρχισυντάκτρια του διαδικτυακού περιοδικού T-zine.gr. Ασχολείται με τον ενεργό ακτιβισμό από το 1997. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας του Σ.Α.Τ.Τ.Ε. συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα (2003-2004) και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (2007-2008). Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών – Σ.Υ.Δ. από το 2010 έως τώρα. Εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2015. Ιδιοκτήτρια του «Πολύχρωμου Πλανήτη», LGBT Εκδόσεις - Βιβλιοπωλείο. Συγγραφέας του βιβλίου «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», (2014) και «Είμαι τρανς - ξέρω τα δικαιώματά μου» (2016), που εκδόθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.