Now Reading
Ένα λογοτεχνικό βραβείο για τα μη δυαδικά άτομα.

Ένα λογοτεχνικό βραβείο για τα μη δυαδικά άτομα.

Το βραβείο για το καλύτερο γερμανόφωνο μυθιστόρημα της χρονιάς απονεμήθηκε στους Κιμ ντελ Οριζόν για το “Πορφυρό Βιβλίο”. Τιμή στα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικά.

Της Ιωσηφίνας  Τσαγκαλίδου | DW.

(* στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν αντωνυμίες ουδετέρου γένους στον πληθυντικό κατ’ αντιστοιχία του they/them)

Με καταγωγή από την Ελβετία στο άκουσμα του ονόματός τους έξτρεξε στο κοινό και αγκαλιάζοντας τους φίλους που τους συνοδεύουν. Στη σκηνή δεν ακούγεται τίποτα άλλο πέρα από ένα εκκωφαντικό «Ουάου» και έπειτα ένα δακρύβρεχτο ευχαριστώ στην μητέρα τους, ένα αυθόρμητα ερμηνευμένο τραγούδι και μια ομιλία που δεν είχε προετοιμάσει εκ των προτέρων. Στο τέλος της ομιλίας   ξύρισε το κεφάλι ως ένδειξη αλληλεγγύης στις Ιρανές γυναίκες.

«Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο για μένα», αναφέρει, αφιερώνοντας το βραβείο για το καλύτερο γερμανόφωνο μυθιστόρημα της χρονιάς αξίας 25.000 ευρώ, που απονέμεται παραδοσιακά κατά την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, στις γυναίκες στο Ιράν που διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.  Αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό άτομο, δεν βλέπει τον εαυτό τους ξεκάθαρα ούτε ως άντρα ούτε ως γυναίκα, ή και ως και τα δύο ταυτόχρονα και αυτό καταφέρνει να δείξει στο βιβλίο αναζητώντας την ανάλογη «γλώσσα». Η κριτική επιτροπή χαρακτηρίζει το έργο προκλητικό αλλά και συναρπαστικό, «με τεράστια δημιουργική δύναμη καθώς μέσω της μυθοπλασίας ξεδιπλώνεται μια αίσθηση λογοτεχνικής καινοτομίας», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Τι πραγματεύεται το βιβλίο 

Ο αφηγητής στο βιβλίο είναι ένα μη δυαδικό άτομο που ζει στη Ζυρίχη αφότου έφυγε από το μικρό συντηρητικό χωριό της Ελβετίας στο οποίο ζούσε. Στην μεγαλούπολη ζει πλέον ελεύθερα χωρίς να περιορίζεται σε στεγανά που απαιτεί η κοινωνία για εκείνους. Όταν η γιαγιά τους αρρωσταίνει με άνοια αρχίζει να της μιλάει απευθείας για όλα εκείνα τα θέματα που δεν πρόλαβαν ποτέ να συζητήσουν, για την ταυτότητα του φύλου και τη ρατσιστική στάση της γιαγιάς.

Σε ένα άλλο μέρος του βιβλίου  επινοεί τις βιογραφίες των προγόνων της γιαγιάς και σε άλλο σημείο καταγράφει τα μυστικά της οικογένειας προσεγγίζοντας το θέμα από μια νέα οπτική γωνία. Η δυστυχισμένη μητέρα συμπεριφέρεται με τεράστια ψυχρότητα στο παιδί της και ο πατέρας δεν παίζει απλά κανένα ρόλο.

Μεγαλώνει χωρίς να μπορεί να καθορίσει την ταυτότητα τους με τα στεγανά του ενός ή του άλλου φύλου που είναι διαμετρικά αντίθετα το ένα από το άλλο. Για τον λόγο αυτό επιλέγει να μην χρησιμοποιεί και αντωνυμίες που αναφέρονται σε αρσενικό ή θηλυκό γένος αλλά χρησιμοποιώντας ουδέτερο γένος. Το «Πορφυρό Βιβλίο», που παίρνει τον τίτλο του από μια πορφυρή οξιά στον κήπο της γιαγιάς, είναι το ντεμπούτο των Κιμ ντελ Οριζόν. Χρειάστηκε δέκα χρόνια για να γραφτεί και δεν έχει ενιαίο ύφος, είναι άλλοτε τρυφερό, άλλοτε σκληρό, άλλοτε ψυχολογικό και άλλοτε λογοτεχνικό.

Τεράστια επιτυχία για τον εκάστοτε συγγραφέα.

Δείτε Επίσης

Το Γερμανικό Βραβείο Βιβλίου είναι μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές διακρίσεις στον γερμανόφωνο χώρο, όχι μόνο επειδή ενισχύει τις πωλήσεις των βραβευθέντων. Τα βιβλία τυγχάνουν και μεγάλης διεθνούς προσοχής καθώς προβάλλονται από τα Ινστιτούτα Γκαίτε σε όλο τον κόσμο και μεταφράζονται και σε άλλες γλώσσες, συχνά και στα αγγλικά – γεγονός όχι αυτονόητο. Το συγκεκριμένο βιβλίο διακρίθηκε ανάμεσα σε έξι πολύ διαφορετικούς φιναλίστ και είναι η πρώτη φορά μετά το 2010 που το βραβείο απονέμεται σε Ελβετό συγγραφέα.

Όπως δήλωσε η Κάριν Σμιτ – Φρίντεριχς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανών Εκδοτών, το βραβείο «θέλει να επιστήσει την προσοχή στην πολυπλοκότητα της γερμανικής λογοτεχνίας» αλλά και “να διευρύνει τα όρια της αντίληψης του καθενός, προκαλώντας τον εαυτό μας και τους άλλους να αναστοχαστούν και να προχωρήσουν τη σκέψη τους”.

 

Τρανς Νέα| T-zine.gr | 16.12.2022

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από την DW.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί