Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Δελχί καλεί τον τερματισμό των βλαβερών χειρουργικών επεμβάσεων στα ίντερσεξ παιδιά.
Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών στην πρωτεύουσα της Ινδίας απεύθυνε κάλεσμα αυτήν την εβδομάδα για την απαγόρευση των μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων «κανονικοποίησης» σε παιδιά που γεννήθηκαν με ίντερσεξ παραλλαγές. Αυτό ακολουθεί τη νότια πολιτεία του Ταμίλ Ναντού που έχει απαγορεύσει τέτοιες επεμβάσεις από το 2019, αφού ένα δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά το δικαίωμα της συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση προς τα ίντερσεξ παιδιά.
Η ίντερσεξ ταυτότητα, απευθύνεται στις «διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου», που συνδέεται με ένα εκτιμώμενο 1,7% των ατόμων που γεννιούνται με χαρακτηριστικά φύλου, όπως χρωμοσώματα, γονάδες ή γεννητικά όργανα, που διαφέρουν από τις κοινωνικές προσδοκίες των γυναικών ή των ανδρών. Εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις όταν το παιδί δεν μπορεί να ουρήσει ή έχουν εκτεθεί τα εσωτερικά όργανα, οι υπόλοιπες περιπτώσεις είναι ιατρικά μη βλαβερές φυσικές παραλλαγές της ανθρώπινης ανατομίας και δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Στη δεκαετία του 1960, οι γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες διέδωσαν τις επεμβάσεις «κανονικοποίησης» σε ίντερσεξ παιδιά, όπως διαδικασίες για τη μείωση του μεγέθους της κλειτορίδας, η οποία επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε ουλές, στείρωση και ψυχολογικό τραύμα. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν κοινές παγκοσμίως, αλλά από τότε υπάρχουν εξελίξεις. Τα όργανα της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταδικάσει τις επεμβάσεις περισσότερες από 50 φορές από το 2011.
Για δεκαετίες, οι ίντερσεξ υπερασπιστές δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο ζητούσαν από τις κυβερνήσεις και την ιατρική κοινότητα να αναπτύξουν πρότυπα για την αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά έως ότου είναι αρκετά μεγάλα για να συναινέσουν. Στις περισσότερες χώρες, όμως, οι γιατροί χρειάζονται μόνο γονική συγκατάθεση για την εκτέλεση αυτών των χειρουργικών επεμβάσεων. Όμως, ενώ ορισμένες ιατρικές οργανώσεις και μεμονωμένοι γιατροί έχουν υποστηρίξει το δικαίωμα των ίντερσεξ ατόμων να αποφασίσουν μόνοι τους, άλλοι σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν πρόθυμοι να ασχοληθούν με το θέμα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της διαβούλευσης της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Δελχί στα τέλη του προηγούμενου έτους, το Ιατρικό Συμβούλιο του Δελχί υποστήριξε τα δικαιώματα των ίντερσεξ παιδιών. Το συμβούλιο έγραψε ότι «συμφωνεί με τους καταγγέλλοντες ότι οι Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου/Ίντερσεξ (DSD) είναι «ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς σχετίζονται με τη σωματική ακεραιότητα και αυτονομία» και «οι χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρική που σχετίζονται με ιατρικές παρεμβάσεις στο φύλο (DSD) που δεν θεωρούνται ιατρικά απαραίτητες θα πρέπει να καθυστερήσουν έως ότου ο ασθενής να μπορεί να παράσχει ουσιαστική συναίνεση μετά από ενημέρωση του».
Το κάλεσμα της Επιτροπής είναι τώρα στην ευχέρεια της δημοτικής αρχής του Δελχί, ώστε να διαμορφώσει μια πολιτική που θα ρυθμίζει αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως επιβεβαίωσε η Επιτροπή, όλοι έχουν δικαίωμα στη συναίνεση μετά από ενημέρωση – ακόμη και εκείνοι που γεννιούνται με σώματα που είναι ελάχιστα διαφορετικά.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κ. Μελικέρτης | Intersex News | T-zine.gr | 18/01/2021
© T-zine.gr με πληροφορίες από Human Rights Watch
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Ο Κ. Μελικέρτης ζει στην Αθήνα και είναι μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα της τρανς κοινότητας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταφράζει εθελοντικά για το διαδικτυακό περιοδικό T-zine.gr.