Now Reading
‘Ενας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε 21 ώρες και οι περισσότερες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην Βραζιλία.

‘Ενας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε 21 ώρες και οι περισσότερες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην Βραζιλία.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κατερίνα Ράιλυ.


Σύμφωνα με τις στατιστικές, θα υπάρξουν τουλάχιστον 188 νεκροί τρανς άνθρωποι στη Βραζιλία και 403 σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του έτους. Αν κάναμε αναγωγή στον παγκόσμιο πληθυσμό με τον ίδιο ρυθμό δολοφονιών με αυτό των τρανς ανθρώπων (7 δισεκατομμύρια άνθρωποι) τούτο θα σήμαινε δολοφονίες άλλου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων φέτος.

Καθώς η Εντουάρντα κι εγώ ολοκληρώναμε το άρθρο αυτό, αυτή έλαβε ένα e-mail από το μηχανισμό ερευνών της οργάνωσης TGEU – Transgender Europe (TGEU) – Trans MurderMonitoring project (TMM), κυριολεκτικά λίγο πριν την δημοσίευση. Σύμφωνα με το e-mail αυτό, τουλάχιστον ένας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε μέρα τις πρώτες 70 μέρες του 2016. Ζητήσαμε λοιπόν βοήθεια από την συνεργάτη/στατιστικολόγο Αριέλ Μίνγκους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, χωρίς να υπολογίζουμε έναν φόνο που δεν έχει επαληθευτεί ακόμη:

Η Βραζιλία αποτελεί το 2,8% του παγκοσμίου πληθυσμού, αλλά εκεί έχουν σημειωθεί το 46,7% των δολοφονιών τρανς ανθρώπων φέτος.

Αν το ποσοστό δολοφονιών στη Βραζιλία, μπορούσε να αντιστοιχηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θα υπήρχαν 1260 φόνοι εκείνες τις πρώτες 70 μέρες και 6588 για ολόκληρο το χρόνο, όλες με βάση τη ταυτότητα φύλου των θυμάτων.

Σε αντίθεση, αν διατηρηθεί το ποσοστό αυτό, θα υπάρξουν «μόνο» 403 τρανς δολοφονίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και από αυτές, οι 188 θα είναι δολοφονίες Βραζιλιάνων.

Το ποσοστό της Βραζιλίας σε δολοφονίες τρανς ανθρώπων, είναι 16,4 φορές υψηλότερο από αυτό σε όλο τον κόσμο.

Αναφέραμε «μόνο», σαρκαστικά, καθώς είναι δημοφιλής τακτική των λαϊκιστών της δεξιάς να προκαλούν το μίσος και την δυσφορία ανάμεσα σε αυτούς που προστατεύουν τα δικαιώματα «όλων» σε μια μειονότητα.

Τί θα γινόταν αν οι επικριτές μας ήταν ανάμεσα στα θύματα; Σε έναν κόσμο που οραματίζονται, οι οικογένεια και οι φίλοι τους, αναπόφευκτα θα ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες θύματα που θα υπάρξουν φέτος.

Τον Φεβρουάριο του 2015, σε ένα μήνυμα με σκοπό τη πρόκληση σοκ, ζητήσαμε να σταματήσουν να μας δολοφονούν για μία εβδομάδα μόνο. Εκείνη την εποχή πέρσι, υπήρξε ένας φόνος κατά τρανς ανθρώπου κάθε 28 ώρες. Η κατάσταση πλέον χειροτερεύει.

Πιο αναλυτικά:

Εάν το ποσοστό δολοφονιών τρανς ανθρώπων στον κόσμο, καθρέπτιζε αυτό της Βραζιλίας, θα είχαν δολοφονηθεί 6588 ακόμη τρανς άνθρωποι μέχρι το τέλος της χρονιάς! Πιο πολλοί δηλαδή από τους φόνους που έχουν αναφερθεί από την TGEU τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η TGEU ανέφερε ότι συνολικά 1,933 τρανς άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε 64 χώρες από 1ηΙανουαρίου 2008, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Με το ρυθμό αυτό, θα υπάρξουν 188 δολοφονίες τρανς ανθρώπων στη Βραζιλία το 2016, 83 δολοφονίες λιγότερες από αυτές που ανέφερε το TGEU το 2015 στο TDOR (271) διεθνώς.

Το Planet Transgender δέχτηκε πρόσφατα κριτική για την δημοσιοποίηση τέτοιων εικόνων. Η κριτική αυτή προήλθε από χώρες που τα ποσοστά δολοφονιών τρανς ανθρώπων είναι πολύ χαμηλότερα. Μας είπαν ότι τους προσβάλουμε, ισχυριζόμενοι ότι προωθούμε «ευαισθητοποίηση της δημοσιογραφίας» καθώς επίσης ότι το απολαμβάνουμε. Μας ζητήθηκε από αναγνώστες στο Facebook, να προβάλουμε πιο αποδεκτές εικόνες απώλειας.

'Ενας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε 21 ώρες και οι περισσότερες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην Βραζιλία. 'Ενας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε 21 ώρες και οι περισσότερες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην Βραζιλία. 'Ενας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε 21 ώρες και οι περισσότερες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην Βραζιλία. 'Ενας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε 21 ώρες και οι περισσότερες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην Βραζιλία.

Θα συνεχίσουμε να αναρτούμε αυτές τις εικόνες, όσο φρικιαστικές και να είναι, καθώς αυτή η πραγματικότητα έχει ξεκινήσει έναν διάλογο με τον οποίο στοχεύουμε να αλλάξουμε ριζικά την κοινωνία.

Γι’ αυτό, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια σε συνεργασία με ακτιβιστές και οργανώσεις στην Βραζιλία, για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τί συμβαίνει. Έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες από την κυβέρνηση για να βελτιώσει το κοινωνικό κλίμα για τους τρανς ανθρώπους. Αυτή η προσπάθεια ήταν αξιόλογη, εστιάζοντας στην κύρια αιτία του εξοστρακισμού των τρανς ανθρώπων, αλλά δυστυχώς δεν ήταν αρκετή για να βοηθήσει.

Δείτε Επίσης

Κείμενο από το αίτημα του Grupo Transexual Portugal και Planet Trans:

«Καλούμε την κυβέρνηση της Βραζιλίας να εφαρμόσει χειροπιαστά μέτρα για την μείωση του απαράδεκτου αριθμού δολοφονιών των τρανς ανθρώπων της.»

Η Βραζιλία υπέγραψε την πρώτη Διεθνή απόφαση το 2011, η οποία προσθέτει τους τρανς και τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους στο συνέδριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UN Human RightsConvention). Το προηγούμενο έτος, θρηνήσαμε άλλους 325 τρανς ανθρώπους, θύματα δολοφονιών, στη Βραζιλία.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στο σχέδιο που τέθηκε το 2015 στο γραφείο του Ανώτατου Αξιωματούχου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για να μειωθεί η κοινωνική ομοφοβία και τρανσφοβία από την οποία η κοινότητά μας υποφέρει και πεθαίνει καθημερινά.

'Ενας τρανς άνθρωπος δολοφονείται κάθε 21 ώρες και οι περισσότερες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην Βραζιλία.

Οι άνθρωποί μας καταφεύγουν στην σεξουαλική εργασία, καθώς είναι άστεγοι, δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και θέτουν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης.

Αυτό πρέπει να αλλάξει, τώρα!.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Planet Transgender 13-03-2016

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί