Now Reading
Ενδοσχολική βία, ΛΟΑΤ, και ένα τρανσφοβικό «Παρατηρητήριο»

Ενδοσχολική βία, ΛΟΑΤ, και ένα τρανσφοβικό «Παρατηρητήριο»

Ελλάδα: Κυριακή, 28 Iουλίου 2013 | 16:20


Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | T-zine.gr

Άρθρο

Ενδοσχολική βία, ΛΟΑΤ, και ένα τρανσφοβικό «Παρατηρητήριο»

Κάτι μυρίζει άσχημα στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, και η οσμή δε σχετίζεται μόνο με την περίφημη οικονομική κρίση, που έχει φέρει σε αδιέξοδο τη χώρα μας. Βέβαια όλα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα, όμως ένας βασικός σύνδεσμος που απ’ αυτόν εξαρτώνται πολλά, λέγεται αναμφίβολα Παιδεία.

Νέος θεσμός που ανακοινώθηκε με περισπούδαστο στόμφο, καθώς όλοι θέλουν να δείξουν τεκμήρια αντιρατσιστικής ευαισθησίας: «Παρατηρητήριο Πρόληψης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού του Υπουργείου Παιδείας». Εξαγγελίες για δράσεις, υπουργικά διατάγματα από τον Υφυπουργό Παπαθεοδώρου, ικανοποίηση στο πόπολο, παράλληλα ελπίδες στις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι ίσως το Υπουργείο εννοεί αυτά που εξαγγέλλει και ενδεχομένως προτίθεται να δώσει ουσία στο πράγματι μεγάλο θέμα της σχολική βίας, του bullying και του εκφοβισμού στα ελληνικά σχολεία.

Δεν αρκούν παρά λίγες ημέρες για να καταρρεύσουν όλ’ αυτά, όταν σε προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων γκέι, λεσβιακών, αμφί και τρανς οργανώσεων, η νομική σύμβουλος του τρομερού «Παρατηρητηρίου», κυρία Μαυροπούλου, πληροφορείται ότι μία εκ των εκπροσώπων είναι τρανς γυναίκα, σπεύδει να ακυρώσει το ραντεβού για «προσωπικούς λόγους». Ζητούνται εξηγήσεις, διαμείβονται «διαπραγματεύσεις», όμως η άρνηση παραμένει: «θα έπρεπε να μας είχατε ενημερώσει γι’ αυτό, δεν γίνεται». Της εξηγήσαμε ότι αυτό είναι προσβλητικό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εξηγήσαμε ότι ήταν εξαρχής γνωστό ότι στο ραντεβού θα είναι άτομα από λοατ οργανώσεις, ότι ερχόμαστε ως κοινωνικοί φορείς που μας απασχολεί εξαιρετικά έντονα το θέμα της ενδοσχολικής βίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, με καταγεγραμμένα περιστατικά τρανσφοβικού bullying και πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις και προτάσεις.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα το ΣΥΔ και η ομάδα «Ομοφοβία στην Εκπαίδευση» είχαν καταγγείλει σοβαρό περιστατικό τρανσφοβικής διάκρισης τρανς μαθήτριας που δεχόταν απειλές για τη φυσική της ακεραιότητα και η διεύθυνση του σχολείου αντί να της συμπαρασταθεί στην πραγματικότητα ενορχήστρωνε τις διακρίσεις που αντιμετώπιζε.

Το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο. Αφενός –για μία ακόμη φορά– αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι τα ελληνικά σχολεία δεν είναι ασφαλής χώρος για τα τρανς (και γενικότερα τα λοατ) άτομα, αφετέρου ένας σημαντικός θεσμός που είχε γεννήσει προσδοκίες για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας, αντί να συμπαρίσταται και να προστατεύει τις ευαίσθητες μειονότητες που υπόκεινται σε αυτήν, τις αντιμετωπίζει με τρόπο ειδεχθώς προσβλητικό προσφέροντας στο «πρώτο πιάτο», αγνή ανόθευτη τρανσφοβία.

Δείτε Επίσης

Παράλληλα, σε ερώτηση τριάντα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής, ο ίδιος Υφυπουργός, αρκείται να κάνει μία γενικόλογη έκθεση ιδεών, όπου στην καταληκτική παράγραφο πληροφορούμαστε τα εξής καταπληκτικά: «Σημειώνεται ότι αναφορά σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή γίνεται στα μαθήματα της Βιολογίας (!!!) και της Οικιακής Οικονομίας (!)». Τα πράγματα αν δεν ήταν πολύ σοβαρά, θα μπορούσαν να είναι για γέλια, όταν όμως αφορούν τη φυσική και ψυχική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινά αποκλεισμούς και ρατσισμό στο πετσί τους, οφείλουμε να καταδείξουμε αφενός μεν την προφανή ανεπάρκεια των διοικούντων σε έναν τόσο σοβαρό τομέα όπως η Παιδεία, αφετέρου να αντιτάξουμε με στιβαρό τρόπο ένα ασφαλές και ρεαλιστικό πλαίσιο κατά των διακρίσεων, της βίας και των αποκλεισμών στα ελληνικά σχολεία.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lgbt/Κόκκινο, τεύχος #2 τον Ιούνιο 2013

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί