Now Reading
Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα εν μέσω της πανδημίας του COVID-19

Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα εν μέσω της πανδημίας του COVID-19

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3163909620389941&set=a.160268247420775&type=3&theater

Ελλάδα: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 | 12:28


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Ενδυναμώνοντας την τρανς κοινότητα εν μέσω της πανδημίας του COVID-19

Από την αρχή της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, στις αρχές του Μάρτη, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αύξησε τις δράσεις και δραστηριότητες του, προκειμένου να υποστηρίξει όσο το δυνατό με καλύτερο τρόπο τρανς και γενικότερα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα που βρίσκονται σε αδυναμία, δίνοντας έμφαση στα πιο ευάλωτα όπως τα τρανς άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ και που δεν έλαβαν κάποια οικονομική στήριξη όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που η επιχειρηματική τους δραστηριότητα χτυπήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Η εργασία στο σεξ είναι εργασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, όμως στην χώρα μας λόγω του παράλογου νομικού πλαισίου που υπάρχει (ν. 2734/1999), τα περισσότερα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, δεν εμπερικλείονται μέσα στο νόμιμο πλαίσιο εργασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν και στο “δίχτυ προστασίας” της Ελληνικής Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους.

Το ΣΥΔ, ζήτησε από την Κυβέρνηση, να εντάξει όλα τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ σε αυτές τις ρυθμίσεις προκειμένου να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Προτείναμε δε και την υλοποίηση μίας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έκτακτης ανάγκης ευάλωτων ομάδων», όπου εκεί θα μπορούσαν να καταγραφούν όχι μόνο τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, αλλά και άλλες ομάδες που συχνά είναι αόρατες για τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να ενταχθούν στα οικονομικά μέτρα στήριξης λόγω του κορονοϊού.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε να ψάχνει να βρει άμεσες λύσεις στο πρόβλημα.

Μετά από επαφές με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Τμήμα Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τρανς πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας και τρανς πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, με την οποία θα καλύπτονταν είτε μέρος του ενοικίου τους, είτε και μέρος λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με δημόσια ανακοίνωση της Προέδρου του ΣΥΔ Μαρίνας Γαλανού, ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των προσώπων που θα ωφεληθούν της έκτακτης αυτής οικονομικής ενίσχυσης, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία των πρώτων πληρωμών ενοικίων και ΔΕΚΟ τρανς προσώπων που βρίσκονται σε αδυναμία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Έχει γίνει ήδη η καταγραφή και έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου η διαδικασία της διάθεσης οικονομικής υποστήριξης προς ευάλωτα πρόσωπα της τρανς κοινότητας που ζουν στην περιφέρεια Αττικής και αντιμετώπισαν πιο έντονα τις συνέπειες της πανδημίας του covid-19 με προτεραιότητα στα τρανς πρόσωπα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και εργάζονται στο σεξ. Αφορά κάλυψη είτε μέρους ενοικίου, είτε λογαριασμών ΔΕΚΟ (ηλεκτρικού ή ύδρευσης) ευάλωτων τρανς προσώπων που έχουν αποδεδειγμένη -μέσω εκκαθαριστικού και λοιπών δικαιολογητικών- αδυναμία κάλυψής τους. Ευχαριστούμε θερμά το Τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας και Χαρακτηριστικών Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εγκαίρως αναγνώρισε την αναγκαιότητα κάλυψης των συνεπειών της πανδημίας για τα πιο ευάλωτα τρανς πρόσωπα μέσω της χρηματοδότησης ποσού 6.900 ευρώ που ήδη έχουν αρχίσει να διατίθενται, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις εκδίδονται εκ μέρους του ΣΥΔ τα νόμιμα παραστατικά και αποδείξεις τα οποία θα κατατεθούν και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς επίσης η χρηματοδότηση αυτή θα καταγραφεί στον ετήσιο οικονομικό απολογισμό που κάθε χρόνο δίνει στη δημοσιότητα το ΣΥΔ στο πλαίσιο της διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών.

Σύμφωνα με το ΣΥΔ, το σωματείο ψάχνει συνέχεια νέους τρόπους προκειμένου να στηρίξει τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας στην δύσκολη αυτή για όλες και όλους περίοδο λόγω της πανδημίας του COVID-19, ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.

Δείτε Επίσης

Δείτε επίσης

Διαβάστε: ΣΥΔ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την στήριξη ευάλωτων τρανς προσώπων λόγω των συνεπειών του covid-19»

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί