Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 | 09:30
Μετάφραση για το T-zine.grΠάρβη Πάλμου
Ένωση Επαγγελματιών Υγείας Διεμφυλικών: Κανένα εμπόδιο ιατρικών διαγνώσεων ή συμβουλευτικής, ούτε στον έγγαμο βίο ή την ηλικία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
15 Νοεμβρίου 2017
Η Παγκόσμια Επαγγελματική Ένωση για την Υγεία των Διεμφυλικών (WPATH) αναγνωρίζει ότι, για τη βέλτιστη σωματική και ψυχική υγεία, τα άτομα πρέπει να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητα των φύλων τους, ανεξάρτητα από το αν η ταυτότητά τους συμμορφώνεται με τις προσδοκίες των άλλων. Η WPATH αναγνωρίζει περαιτέρω το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αναγνωρίζουν τα έγγραφα ταυτότητας σύμφωνα με την ταυτότητα των φύλων τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσδίδουν το νόμιμο καθεστώς φύλου. Αυτά τα έγγραφα είναι απαραίτητα για την ικανότητα όλων των ανθρώπων να απολαμβάνουν δικαιώματα και ευκαιρίες ίσες με εκείνες που είναι διαθέσιμες σε άλλους, πρόσβαση στην κατοικία, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην υγειονομική περίθαλψη, τα ταξίδια και τις καθημερινές συναλλαγές με ασφάλεια. Οι τρανς άνθρωποι, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζονται ή την έκφραση φύλου τους, πρέπει να απολαμβάνουν την αναγνώριση φύλου που όλοι αναμένουν και αξίζουν.
Τα ιατρικά και άλλα εμπόδια στην αναγνώριση των φύλων για τα τρανς άτομα μπορεί να βλάψουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Η WPATH αντιτίθεται σε όλες τις ιατρικές απαιτήσεις που λειτουργούν ως εμπόδια σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν το νόμιμο φύλο ή τους δείκτες φύλου σε έγγραφα. Αυτές περιλαμβάνουν απαιτήσεις για διάγνωση, συμβουλευτική ή θεραπεία, ορμόνες αναστολής της εφηβείας, οποιαδήποτε μορφή χειρουργικής επέμβασης (συμπεριλαμβανομένης εκείνης που περιλαμβάνει στείρωση) ή οποιεσδήποτε άλλες απαιτήσεις για οποιαδήποτε μορφή κλινικής θεραπείας ή επιστολές από γιατρούς. Η WPATH υποστηρίζει ότι το καθεστώς του γάμου και του γονεϊκού ρόλου δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην αναγνώριση της μεταβολής των εγγράφων και αντιτάσσεται στις απαιτήσεις των ατόμων να υποβάλλονται σε περιόδους που πρέπει να ζουν «καταναγκαστικά» στο επιβεβαιωμένο φύλο τους ή σε υποχρεωτικές περιόδους αναμονής ή «ηρεμίας» μετά την υποβολή αίτησης για αλλαγή των εγγράφων. Επιπλέον, οι δικαστικές και δικαστικές ακροάσεις μπορούν να παράγουν ψυχολογικά, καθώς και οικονομικά και υλικοτεχνικά εμπόδια στη νόμιμη αλλαγή των εγγράφων και μπορεί επίσης να παραβιάζουν τα δικαιώματα ή τις ανάγκες προσωπικής ιδιωτικότητας.
Η WPATH υποστηρίζει ότι η κατάλληλη αναγνώριση των φύλων πρέπει να είναι διαθέσιμη στη νεολαία των τρανς ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι κάτω από την ηλικία της πλειοψηφίας, καθώς και σε άτομα που είναι φυλακισμένα ή ιδρυματοποιημένα. Η WPATH αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα φάσμα ταυτότητας φύλου και ότι οι επιλογές ταυτότητας που περιορίζονται σε Άνδρες ή Γυναίκες μπορεί να είναι ανεπαρκείς για να αντικατοπτρίζουν όλες τις ταυτότητες των φύλων. Μια επιλογή των X, NB (μη δυαδικών) ή Άλλων (ως παραδείγματα) πρέπει να είναι διαθέσιμη για τα άτομα που το επιλέγουν.
Η WPATH προτρέπει τις κυβερνήσεις να εξαλείψουν τα εμπόδια στην αναγνώριση των φύλων και να καθιερώσουν διαφανείς, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες διοικητικές διαδικασίες που επιβεβαιώνουν την αυτοδιάθεση, όταν οι δείκτες φύλου στα έγγραφα ταυτότητας θεωρούνται απαραίτητοι. Οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να βασίζονται στη νομοθεσία και να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

H Πάρβη Πάλμου ξεκίνησε τις σπουδές της στην ψυχολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Bachelor of Artsin Psychology). Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο University of Indianapolis όπου πήρε το πτυχίο Master in Clinical Psychology. Μετεκπαίδευση στη Θεραπεία Gestalt. Είναι τακτική συνεργάτης και αρθρογράφος σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Είναι μέλος του ΣΥΔ και προσφέρει εθελοντική εργασία και ψυχολογική υποστήριξη συντονίζοντας ομάδες αυτογνωσίας στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Ασχολείται ιδιαίτερα με την LGBTQI συμβουλευτική και έρευνα.