Επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα, αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα, αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

 

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ξαναρχίζει στο Εφετείο η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης – Σε αντιφασιστική συγκέντρωση στις 8:30 το πρωί καλεί ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά.

Επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής τη Δευτέρα, αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Όπως μας υπενθυμίζει το ρεπορτάζ της Ειρ. Προμπονά «στο Κόκκινο», οι ημερομηνίες που έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι: 5, 9, 12, 13, 19, 23, 27/09 στο Εφετείο Αθηνών, ενώ την 6η και 8η Σεπτεμβρίου η δίκη μεταφέρεται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, με προοπτική να αυξηθούν οι μέρες διεξαγωγής της δίκης, από εννέα σε δώδεκα, όπως έχει προαναγγείλει η πρόεδρος της έδρας κα Μαρία Λεπενιώτου.

Την Δευτέρα συμπληρώνονται 80 μέρες από την έναρξη της δίκης τον Απρίλιο του 2015, μιας δίκης που οι προσπάθειες να παραμείνει «θαμμένη» στα δικαστήρια των φυλακών Κορυδαλλού, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στον κενό. H άοκνη προσπάθεια της οικογένειας Φύσσα και της πολιτικής αγωγής, να μεταφερθεί η δίκη σε χώρο που να πληροί τις προϋποθέσεις και να επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν την διαδικασία χωρίς κωλύματα, εισακούστηκε τελικά από την Πολιτεία κατόπιν αιτήματος της οικογένειας Φύσσα στον ΠτΔ και στον Πρωθυπουργό και με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα οι περισσότερες δικάσιμες διεξάγονται πλέον κεντρικά, στο Εφετείο Λ. Αλεξάνδρας και Λουκάρεως.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Π. Φύσσα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, καθώς μεσολάβησε η μεγάλη αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό, Ιανουάριος-Μάιος 2016, που κράτησε σχεδόν πέντε μήνες, χωρίς να δοθεί ούτε μια φορά άδεια εξαίρεσης από τους δικηγορικούς συλλόγους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Η δίκη συνεχίζεται, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης με παράλληλες εξελίξεις στην Βουλή.Την προηγούμενη εβδομάδα η Ολομέλεια της Βουλής με την συντριπτική πλειοψηφία 197 βουλευτών ήρε την ασυλία των βουλευτών της ΧΑ Ι. Λαγού και Ν. Μίχου που κατηγορούνται για την καθοδήγηση της επίθεσης τάγματος εφόδου της ΧΑ στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» τον Ιούλιο του 2013 στην Ηλιούπολη, ενώ για την ίδια υπόθεση η «Εφημερίδα των Συντακτών» σε ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη αποκάλυψε πλήθος sms που αντάλλαξε ο Λαγός με στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, πριν και μετά την εγκληματική ενέργεια, τα οποία αποδεικνύουν πως επρόκειτο για μια οργανωμένη επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής και καθοδηγητή τον ίδιο τον Γιάννη Λαγό. Υπενθυμίζουμε πως η συγκεκριμένη υπόθεση αρχικά είχε τεθεί στο αρχείο με την δικαιολογία πως οι δράστες ήταν άγνωστοι, παρ’ όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες περί του αντιθέτου, όσον αφορά τους δράστες, ενώ στη συνέχεια χάθηκε μυστηριωδώς.

Οφείλουμε να θυμόμαστε πάντως, πως πολλές υποθέσεις που αφορούσαν επιθέσεις της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης εναντίον μεταναστών και αντιφασιστών είχαν κλειστεί στο συρτάρι του αρμόδιου για το θέμα Υπουργείου. Αποκορύφωμα της ιδιαίτερης ασυλίας, που απολάμβανε η ΧΑ εκείνο τον καιρό, ήταν η δολοφονία του Π. Φύσσα στον Σεπτέμβριο του 2013 που άνοιξε τον δρόμο για τις συλλήψεις στελεχών και μελών της ΧΑ εν συνεχεία τις προφυλακίσεις τους, μέχρι που έφτασε τελικά η υπόθεση στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» περιλαμβάνεται στην δικογραφία, τόσο στη μεγάλη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, όσο και στις επιμέρους υποθέσεις με κατηγορούμενους στελέχη και μέλη της.

Ο Τάκης Ζώτος, συνήγορος της πολιτικής αγωγής στην ιστορική δίκη της εγκληματικής οργάνωσης δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά την απόφαση από την Ολομέλεια της άρσης της ασυλίας των δυο βουλευτών της οργάνωσης και τις αποκαλύψεις της «ΕφτΣυν»: «Η χτεσινή, ομόφωνη άρση της βουλευτικής ασυλίας Λαγού και Μίχου για την επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο στις 10/7/2013 αποτελεί ένα θετικό βήμα στη μάχη για την καταδίκη των νεοναζί. Οι αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τον ρόλο που έπαιξε ο Λαγός στην επίθεση στο Συνεργείο (οργάνωση, συντονισμός, αυτοπρόσωπη συμμετοχή και ηθική αυτουργία) αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, πέραν πάσης αμφιβολίας, τον συντεταγμένο χαρακτήρα των επιθέσεων των νεοναζί, που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβρη του 2013. Γι’ αυτό και η θέση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν είναι στο Κοινοβούλιο, αλλά στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Το κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση:

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών-Πρωτοβουλιών-Συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά καλεί το αντιφασιστικό κίνημα, τα συνδικάτα, τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες να συμμετέχουν δυναμικά στην αντιφασιστική συγκέντρωση για την επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής τη Δεύτερα 5 Σεπτεμβρίου στο Εφετείο Αθηνών (Λεωφ. Αλεξάνδρας) και τη Δευτέρα στις 19 Σεπτεμβρίου στις 8.30πμ.

-Να βάλουμε φρένο στις προκλητικές στάσεις των χρυσαυγιτών μέσα στο Εφετείο.

-Να μην επιτρέψουμε να υπάρξει ούτε επόμενος Φύσσας ούτε και επόμενος Λουκμάν.

-Να καταδικαστεί η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

 

Πηγή: left.gr