Now Reading
Επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου φαλλοπλαστικής

Επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου φαλλοπλαστικής

Avatar photo

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 | 14:00

Γράφει o Στέφανος Κ.  | Άρθρο  |Υγεία | Trans News
 

Επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου φαλλοπλαστικής.

Επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου φαλλοπλαστικής.

Φαλλοπλαστική [phalloplasty] ονομάζεται η διαδικασία κατασκευής ή ανακατασκευής πέους∙ ανακατασκευής σε περιπτώσεις τραυματισμού, καρκίνου ή άλλων ιατρικών λόγων και κατασκευής από το μηδέν στην περίπτωση των διεμφυλικών αντρών ή και μη δυαδικών προσώπων που την επιλέγουν.

Ο στόχος αυτής της επέμβασης είναι η κατασκευή ενός αισθητικά ικανοποιητικού –για τον κάτοχό του– πέους, μέσω του οποίου θα μπορεί να ουρεί σε όρθια θέση και να έχει απτή και ερωτική αίσθηση.

Ο ίδιος δεν είμαι γιατρός. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που πριν υποβληθεί στην εν λόγω διαδικασία έκανε αρκετή έρευνα πάνω στο θέμα και μπορεί να δώσει κάποιες βασικές πληροφορίες για αυτό. Η βασικότερη: είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά. Η αμέσως επόμενη βασική πληροφορία είναι πως η φαλλοπλαστική συνήθως περιλαμβάνει περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις. Ο αριθμός εξαρτάται από την μέθοδο, τον χειρούργο και το τι ακριβώς επιθυμεί ο ίδιος ο «ασθενής».

Τι ακριβώς συμβαίνει στην φαλλοπλαστική;

Κατά τη διάρκεια της φαλλοπλαστικής, οι γιατροί αφαιρούν ένα κομμάτι δέρματος από το σώμα του ασθενή (δερματικό μόσχευμα). Συνήθως το μόσχευμα αυτό συνοδεύεται από κάποια αρτηρία για να υπάρχει αιμάτωση στην περιοχή και από νεύρα ώστε να υπάρχει αίσθηση. Από το μόσχευμα κατασκευάζεται το εξωτερικό και το εσωτερικό του πέους, δηλαδή η ουρήθρα, με μια δομή σωλήνας-μέσα-σε-σωλήνα.

Ως φαλλοπλαστική ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία ο χειρούργος μετατρέπει ένα μόσχευμα σε φαλλό. Ωστόσο, γενικότερα, αναφέρεται σε ένα «πακέτο» αρκετών διαδικασιών, οι οποίες συνήθως γίνονται παράλληλα. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει:

υστερεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται η μήτρα

ωοθηκεκτομή, κατά την οποία αφαιρούνται οι ωοθήκες

κολπεκτομή μερική ή ολική, κατά την οποία αφαιρείται/καυτηριάζεται η μήτρα

φαλλοπλαστική

οσχεοπλαστική, κατά την οποία δημιουργείται το όσχεο, με ή χωρίς την προσθήκη ορχικών προθέσεων

ουρηθροπλαστική, κατά την οποία επιμηκύνεται και ενώνεται η ουρήθρα με τον νεοφαλλό

βαλανοπλαστική, κατά την οποία δημιουργείται η βάλανος του νεοφαλλού

εισαγωγή πεϊκής πρόθεσης, μηχανισμός με τον οποίο επιτυγχάνεται η στυτική λειτουργία.

Τεχνικές φαλλοπλαστικής

Οι διαφορές πάνω στις επικρατέστερες τεχνικές φαλλοπλαστικής έγκεινται στην περιοχή από την οποία θα παρθεί το δερματικό μόσχευμα και στον τρόπο με τον οποίο θα αφαιρεθεί και θα επανενωθεί. Στις δότριες περιοχές περιλαμβάνονται η κάτω κοιλία, η βουβωνική χώρα, ο κορμός και ο μηρός. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί προτιμούν τον πήχη.

Ανάλογα με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί αλλάζουν οι πιθανότητες για επιπλοκές και οι επιλογές όσον αφορά την ούρηση, τον στυτικό μηχανισμό, την αίσθηση πάνω στον φαλλό και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Όπως όλες οι εγχειρήσεις, η φαλλοπλαστική ενέχει κινδύνους μόλυνσης, αιμορραγίας, ζημιάς σε ιστούς και πόνο. Δυστυχώς, η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας επιπλοκής στην περίπτωση της φαλλοπλαστικής είναι μεγαλύτερη από ότι στις περισσότερες επεμβάσεις.

Οι πιο συχνές επιπλοκές εμφανίζονται στην περιοχή της ουρήθρας.

Κάποιες πιθανές επιπλοκές είναι:

συρίγγιο (πρακτικά είναι μια τρύπα που δημιουργείται όταν δεν ενώνονται τέλεια δύο κομμάτια δέρματος)

στένωση ουρήθρας (εμποδίζει στην ούρηση)

απόρριψη μοσχεύματος («πεθαίνει» το δερματικό μόσχευμα)

αιμορραγία ή/και πόνος στην βουβωνική περιοχή

τραυματισμός κύστης και ορθού

έλλειψη αίσθησης

παρατεταμένη ανάγκη για απορροή αίματος (η περιοχή αιμορραγεί διαρκώς και χρειάζονται συνεχείς αλλαγές στην επίδεση)

στη δότρια περιοχή να υπάρχει ελλιπής αίσθηση, πόνος και εμφανές σημάδι.

Διαβάστε ακόμη: 8 Μύθοι για την αναδόμηση των γεννητικών οργάνων των τρανς ανδρών.

Ανάρρωση

Κατ εμέ, η ανάρρωση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Μετά από κάθε στάδιο διαρκεί περίπου 6 με 8 εβδομάδες –υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές που χρήζουν διορθωτικής επέμβασης. Είναι μια διαδικασία επίπονη σωματικά και δύσκολη ψυχολογικά.

Δείτε Επίσης

Ένα παράδειγμα: μετά την ένωση της ουρήθρας, ο ασθενής χρησιμοποιεί καθετήρα για την ούρηση για περίπου 3-4 εβδομάδες ώστε να προλάβει να επουλωθεί η νέο-ουρήθρα. Ο καθετήρας είναι ένα ξένο ως προς την κύστη σώμα, και ως εκ τούτου, η κύστη δημιουργεί σπασμούς για να τον απομακρύνει. Με απλά λόγια, ο ασθενής αισθάνεται συνεχώς ότι θέλει να ουρήσει, χωρίς να χρειάζεται στην πραγματικότητα. Το αίσθημα αυτό διαρκεί μέχρι να αφαιρεθεί ο καθετήρας.

Κατά την ανάρρωση λαμβάνονται αρκετά παυσίπονα και απαγορεύεται η έντονη σωματική δραστηριότητα.

Ερωτήσεις προς τον χειρούργο

Ποια μέθοδο φαλλοπλαστικής ακολουθεί (άρα και πόσες επεμβάσεις θα χρειαστούν).

Πόσες επεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει.

Αν έχει συγκεντρώσει στατιστικά όσον αφορά τα ποσοστά επιτυχίας και την εμφάνιση περιπλοκών.

Αν έχει φωτογραφίες από δείγματα της δουλειάς του.

Συνολικό κόστος και πόσο θα αυξηθεί αυτό σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλοκές.

Διάρκεια διαμονής στο νοσοκομείο.

Συμπέρασμα

Αν και οι τεχνικές της φαλλοπλαστικής έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμα δεν υπάρχει ιδανική διαδικασία. Καλό θα είναι κάποιος πριν προχωρήσει στην επέμβαση να κάνει ο ίδιος αρκετή έρευνα και να μιλήσει, εκτός των γιατρών, με άτομα που πέρασαν από αυτήν την διαδικασία. Σαν εναλλακτική της φαλλοπλαστικής υπάρχει μια διαδικασία λιγότερο επεμβατική και επικίνδυνη, η μετιδιοπλαστική (περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.).

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από Health Line

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί