Επικηρυγμένη ομοφυλοφιλία

Κύπρος: Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 | 08:05

T-zine.gr

Δέσποινα Ψύλλου | philenews

Επικηρυγμένη ομοφυλοφιλία

Παρά τη διάθεση για μια πιο προοδευτική κοινωνία που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι γεγονός ότι στην Κύπρο οι ομοφυλόφιλοι και τρανς στοχοποιούνται.

Τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΙ ουκ ολίγες φορές έχουν δεχτεί πάμπολλα πυρά. Η πορεία υπερηφάνειας σαφώς και δεν ήταν καλοδεχούμενη, το σύμφωνο συμβίωσης χρειάστηκε υπομονή και επιμονή, η τροποποίηση των πολιτικών ταυτοτήτων των τρανς παραμένει μυστήριο και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί ταμπού.

Παρά την αίσθηση πως υπήρξε κάποια βελτίωση στη σχέση των μελών της κοινωνίας με τους ΛΟΑΤΙ, η κατάσταση εντάθηκε καθώς ο εκπρόσωπος της κυπριακής Εκκλησίας στιγμάτισε, μέσω ρητορικής μίσους, ομοφυλόφιλους και τρανς. Το γεγονός αποτέλεσε αιτία μιμητισμού, αυξάνοντας δραματικά έκτοτε τα περιστατικά λεκτικής βίας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η ομάδα νέων της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου άνοιξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα καταγγελίας οι άνθρωποι που βιώνουν βία εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

Σεξουαλικότητες _ Απόψεις, μελέτες και βιώματα στον Κυπριακό και Ελληνικό χώρο

Ιδιαίτερα αποθαρρυντική είναι η διαπίστωση ότι ήδη πριν από τη λεκτική επίθεση του Αρχιεπισκόπου, έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθετούσε την αντιμετώπιση της κυπριακής κοινωνίας και τις συνθήκες διαβίωσης των ομοφυλόφιλων και τρανς στις χειρότερες της Ευρώπης.

Ωστόσο, η ομοφοβία και τρανσοφοβία δεν συναντώνται μοναχά στην Κύπρο.

Στην εν λόγω έρευνα, οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά ως προς τον σεβασμό στην έκφραση και την εικόνα του ατόμου. Πολύ δυσκολότερα και ακραία γίνονται τα περιστατικά βίας στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές, όπου σημειώνονται ξυλοδαρμοί και δολοφονίες τρανς.

Παρόλα αυτά, τίποτε από τα παραπάνω φαινόμενα βίας δεν μπορεί να συγκριθεί με τις καταγγελίες ακτιβιστών, ότι στην Τσετσενία δημιουργήθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης ομοφυλοφίλων.

Κλείστε τα στρατόπεδα βασανισμού γκέι ανθρώπων – Υπογράψτε το ψήφισμα.

Οι περιγραφές αυτές, ξυπνούν μνήμες από τις ακρότητες της Ναζιστικής Γερμανίας, με τους ανθρώπους να απαγάγονται, να φυλακίζονται, να βασανίζονται και να εξαφανίζονται. Σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που απέδρασαν, οι κρατούμενοι υφίστανται βασανισμούς με ηλεκτροσόκ και συχνά ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου. Μέχρι σήμερα απήχθηκαν πάνω από 100 άτομα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη της δημιουργίας μιας παγκόσμιας κοινωνίας ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Πηγή: philenews.com