Now Reading
Επιστολή προς την Καθημερινή για δημοσίευμα με τρανσφοβική λεζάντα φωτογραφίας

Επιστολή προς την Καθημερινή για δημοσίευμα με τρανσφοβική λεζάντα φωτογραφίας

Ελλάδα: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 | 21:38

Στις 8 Μαρτίου απέστειλα την παρακάτω επιστολή προς την διεύθυνση της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με απαράδεκτο τρανσφοβικό δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της 1ης Μαρτίου 2017.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα.

Μπορείτε να την δείτε παρακάτω.

————————

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2017

Προς: Εφημερίδα «Καθημερινή», Αρχισυντάκτη εφημερίδας.

Θέμα: «Δημοσίευμα της 1ης Μαρτίου 2017, υπό τον τίτλο: “Η μοιρολογίστρα στην κηδεία”».

Αγαπητέ κύριε Αρχισυντάκτη,

Επικοινωνώ μαζί σας, με αφορμή το δημοσίευμα της 1ης Μαρτίου 2017, με τον τίτλο: «Η μοιρολογίστρα στην κηδεία», που υπογράφεται από τον κύριο Στέφανο Κασιμάτη.

Το δημοσίευμα αυτό, συνοδεύεται από την φωτογραφία που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, με την λεζάντα: «Η κυρία αριστερά είναι ο μπαμπάς των Καρντάσιαν και η δεσποινίς δίπλα του είναι ο φίλος του».

Οι δύο γυναίκες που απεικονίζονται στην φωτογραφία αυτή είναι η Caitlyn Jenner, πρώην ολυμπιονίκης και διεθνούς φήμης τρανς γυναίκα (αριστερά), και η άλλη είναι η επίσης διεθνούς φήμης τρανς γυναίκα, και μοντέλο, Andreja Pejić (δεξιά).

Στην εν λόγω λεζάντα η Caitlyn Jenner αναφέρεται ως «μπαμπάς» και η Andreja Pejić ως «φίλος του». Και οι δύο αναφέρονται, δηλαδή, στο αρσενικό γένος.

Και οι δύο τρανς γυναίκες, διακρίνονται για τις παρεμβάσεις τους στη δημόσια συζήτηση, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της μισαλλοδοξίας, των αποκλεισμών και της βίας που δέχονται οι τρανς άνθρωποι.

Τούτο επιβεβαιώνεται και από τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης στην έκθεσή του: «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου» (Human Rights and Gender Identity):

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, δεν δεικνύεται το ενδιαφέρον, παρ’ όλο που τα προβλήματά τους είναι πολύ σοβαρά και συναντώνται μόνο σ’ αυτή την ομάδα. Τα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν στο μέγιστο διακρίσεις, μισαλλοδοξία και απερίφραστη βία. Τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην φυσική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, του δικαιώματος στην υγεία.

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τρόπους κακοποίησης των τρανς ανθρώπων, είναι η αναφορά σε αυτούς στο γένος και φύλο που δεν συνάδει με την ταυτότητα φύλου τους, με προφανή σκοπό τον επιπλέον στιγματισμό τους, αλλά και την προσβολή της προσωπικότητάς τους, καθώς το φύλο είναι θεμελιώδης πτυχή της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων.

Ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον Οδηγό Διαφορετικότητας του Συνηγόρου του Πολίτη, αναφορικά με την αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστή η ταυτότητα φύλου των τρανς ανθρώπων και ανεξαρτήτως του καταγεγραμμένου φύλου κατά τη γέννηση πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με αυτήν.

Περαιτέρω, σύμφωνα, ακόμη, και με την από 28ης Απριλίου 2016 νομολογία του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας απαιτεί για τον σεβασμό της ταυτότητας φύλου ενός προσώπου, την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους, και όχι σύμφωνα με τις ιατρικές παρεμβάσεις τις οποίες έχουν τυχόν προχωρήσει, διότι το αντίθετο παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και συγκεκριμένα το Άρθρο 8 της ΕΣΔΑ που αναφέρεται στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Δείτε Επίσης

Τέλος, από το 2013, ο εθνικός νομοθέτης σε μία πλειάδα διατάξεων νόμου (λ.χ. τις νομοθεσία κατά των ρατσιστικών εγκλημάτων, της υποκίνησης σε βία ή μίσος, τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, κ.α.), αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου ως λόγο απαγόρευσης των διακρίσεων, του μισαλλόδοξου και ρατσιστικού λόγου κ.λ.π. Εν ολίγοις, μεριμνά για την αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης, των διακρίσεων, ενώ προστατεύει τους τρανς ανθρώπους από την υποκίνηση δια του Τύπου ή άλλου μέσου από τον ρατσιστικό λόγο και πράξη.

Είναι φανερό, ότι η λεζάντα του εν λόγω δημοσιεύματος, στόχο έχει την απομείωση της προσωπικότητας των δύο αυτών τρανς γυναικών και δι’ αυτών όλων των τρανς ανθρώπων, είναι στιγματιστικός, προσβλητικός, και έχει προφανές ρατσιστικό υπόβαθρο.

Αποτελεί, δε, έκπληξη, ότι αυτό το δημοσίευμα βρίσκεται στην «Καθημερινή», μία εφημερίδα που δεν έχει συνηθίσει το αναγνωστικό της κοινό σε τέτοιου είδους ρατσιστικές απρέπειες.

Αξιότιμε κύριε Αρχισυντάκτη,

Με σεβασμό στην ελευθερία του Τύπου, και με την επίγνωση ότι ο ρατσιστικός λόγος δεν εμπίπτει σε αυτήν καθώς ο στόχος του είναι ο στιγματισμός των μειονοτήτων που υποφέρουν από την μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις, τουναντίον αποτελεί ανασχετικό παράγοντα απόλαυσης ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες, σας καλούμε να δημοσιεύσετε την επιστολή αυτή στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», καθώς και να υπάρξει επανόρθωση της εφημερίδας στην κατεύθυνση του σεβασμού όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Με εκτίμηση,
Μαρίνα Γαλανού.

* Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
* Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επικοινωνία: marinagalanou1@gmail.com

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί