Επιτρέψτε στους τρανς ανθρώπους τον αυτοπροσδιορισμό, παροτρύνει ο Κόρμπιν την Μέη.

Ηνωμένο Βασίλειο:  Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 | 19:55

Μετάφραση για το T-zine.grΠέτρος Θεοδωρίδης

Trans News

Επιτρέψτε στους τρανς ανθρώπους τον αυτοπροσδιορισμό, παροτρύνει ο Κόρμπιν την Μέη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να επιτρέψει στους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς χωρίς την ανάγκη ιατρικών εξετάσεων, υποσχόμενος πως οι Εργατικοί θα στηρίξουν κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να τροποποιήσει το νόμο.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε μια δεξίωση που οργάνωσε το Pink News με αφορμή τα 50 χρόνια από τη μερική αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας σε Αγγλία και Ουαλία, ο ηγέτης των Εργατικών είπε πως ο αγώνας για τα LGBTQI δικαιώματα συνεχίζεται και χρειάζεται να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Η συμφωνία της πρωθυπουργού με το DUP, σημαίνει πως θα μπορούσε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στo Νομοσχέδιο για την Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Αλλά ο Κόρμπιν δήλωσε πως η Μέι θα έχει την υποστήριξή του αν απομάκρυνε από τα προαπαιτούμενα για τα τρανς άτομα τις ιατρικές εξετάσεις και αντίθετα, επέτρεπε σε αυτά να αυτοπροσδιορίζονται με βάση το φύλο τους, προσθέτοντας πως αυτή η ρύθμιση θα περνούσε με τη στήριξη των Εργατικών, αν οι Συντηρητικοί και το DUP επέτρεπαν ελεύθερη ψηφοφορία.

«Οι διακρίσεις έχουν παραγίνει. Το Νομοσχέδιο για την Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου δεν επιτρέπει στα τρανς άτομα να αυτοπροσδιορίζονται με βάση το φύλο τους και επιβάλλει επεμβατικές ιατρικές εξετάσεις. Αυτό είναι λάθος» ανέφερε.

«Οι Εργατικοί το αναγνωρίζουμε αυτό στο πολιτικό μας μανιφέστο, δεσμευόμενοι να μεταρρυθμίσουμε το νομοσχέδιο. Η Τερέζα Μέι δήλωσε στο Pink News πως αλλαγές χρειάζεται να γίνουν αλλά απέτυχε να περιλάβει κάτι τέτοιο στο Συντηρητικό μανιφέστο. Έτσι, της απευθύνομαι σήμερα λέγοντας πως οι Εργατικοί θα βοηθήσουν να τηρήσει την υπόσχεσή της. Ας φέρει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να αναβαθμίσει τα τρανς δικαιώματα, και ως Εργατικοί θα προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη. Μπορείτε να δώσετε στους βουλευτές και το DUP ελεύθερη ψηφοφορία και οι Εργατικοί θα φροντίσουμε ώστε η ρύθμιση να γίνει νόμος.»

Η Μέι δήλωσε πριν την εκλογή πως η κυβέρνηση εξέταζε την αναθεώρηση του νόμου αλλά η αλλαγή αυτή αποτελεί αίτημα των ομάδων για ίσα δικαιώματα εδώ και καιρό.

Ο Κόρμπιν μίλησε στο Speaker’s House του Λονδίνου κατά τη διάρκεια δεξίωσης που οργάνωσε ο Τζον Μπερκάου, Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, και ο Νόρμαν Φάουλερ, Εισηγητής στη Βουλή των Λόρδων. Άσκησε επίσης κριτική στην «ανησυχητική» προσέγγιση των LGBTQI δικαιωμάτων από τον Τραμπ και καταδίκασε τη βία σε βάρος των γκέι ανδρών στην Τσετσενία. Ο Μπερκάου δήλωσε στη συνάντηση πως είναι καιρός η Εκκλησία της Αγγλίας να επιτρέψει την τέλεση θρησκευτικών γκέι γάμων.

«Δεν θέλουμε να φερόμαστε σαν να έχουν όλα τελειώσει, σαν όλα να έχουν γίνει […] Επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια και ακόμη νιώθω πως ισότητα στον γάμο θα έχουμε όταν θα μπορεί κανείς να παντρευτεί σε εκκλησία αν αυτό θέλει» ανέφερε.

Η Τζάστιν Γρίνινγκ, υπουργός Παιδείας που πέρσι έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός που αποκάλυψε πως βρισκόταν σε ομοφυλοφιλική σχέση, δεν ανέφερε την αλλαγή του νόμου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στο λόγο της αλλά δεσμεύτηκε να παλέψει για πρόοδο στα LGBTQI δικαιώματα. Ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη «πολλοί κοινωνικοί θύλακες στη χώρα όπου τα LGBTQI δικαιώματα θεωρούνται λάθος και κρίνουν πως τα πράγματα έχουν παρατραβηχτεί».

Η Γκρίνινγκ ανέφερε πως η κυβέρνηση και η βουλή οφείλουν να «συνεχίσουν να στηρίζουν την πρόοδο» ώστε να σιγουρέψουν βελτιώσεις στα LGBTQI δικαιώματα αν και υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά.

© T-zine.gr με πληροφορίες από theguardian.com