Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ: «Ανεπαρκής και όχι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντς ο μηχανισμός για την καταπολέμηση της αυθαιρεσίας»

Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ: «Ανεπαρκής και όχι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντς ο μηχανισμός για την καταπολέμηση της αυθαιρεσίας»

Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.

Σε μία πολύ σημαντική του δήλωση ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, διατυπώνει ξεκάθαρα την θέση του ότι οι διατάξεις νόμου που έχουν εισαχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για την Ίση Μεταχείριση (Μέρος Δ’), δεν συνάδουν ούτε με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ούτε με τα διεθνή στάνταρντς.

epitropos-gia-ta-anthropina-dikeomata-tou-ste
Συγκεκριμένα ο Επίτροπος, κύριος Μούζνιεκς έκανε χτες 21.11.2016 την ακόλουθη δήλωση:

«Θλίβομαι που μαθαίνω ότι ο νόμος για την εισαγωγή εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας από τα σώματα ασφαλείας και τα σωφρονιστικά καταστήματα που η Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής συζητά σήμερα, αποτυγχάνει να δημιουργήσει έναν πραγματικά αποτελεσματικό μηχανισμό. Ο υφιστάμενος νόμος αγνοεί τις συστάσεις που έχει κάνει τόσο η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και εγώ έθεσα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Προτρέπω τα μέλη του Κοινοβουλίου να αναθεωρήσουν τον νόμο και να συντρέξουν στην γραμμή των συστάσεών μου και στα διεθνή στάνταρντς. Μπορείτε να δείτε τόσο το γράμμα μου στον Υπουργό κύριο Τόσκα, όσο και στον πρώην Υπ. Δικαιοσύνης κύριο Παρασκευόπουλο στις 25 Ιουλίου, αλλά και τις συστάσεις μου».

Και για μία ακόμη φορά να πω ότι για εμάς, την τρανς κοινότητα, δεν είναι καθόλου παρεμπίπτον το θέμα: οι τρανς άνθρωποι έχουν υποφέρει σε πάμπολλες περιπτώσεις από την αστυνομική αυθαιρεσία. Η Πολιτεία, πρέπει να προχωρήσει σε έναν ανεξάρτητο αποτελεσματικό μηχανισμό που να έχει τις κατάλληλες αρμοδιότητες, και όχι να βάζει τον Συνήγορο του Πολίτη, να αλλάζει το βρακί του ανάποδα για να παραστήσει τον μηχανισμό καταπολέμησης της αυθαιρεσίας. Κατά τη γνώμη μου, ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη, θα έπρεπε όταν καλέστηκε στην Επιτροπή, να τα επισημάνει αυτά και να προστατέψει τον εαυτό του.

Και να συμπληρώσω πως ότι γράφω, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως κριτική στον Συνήγορο του Πολίτη. Τουναντίον, ακριβώς επειδή θεωρώ πολύ σημαντική την αποστολή του για τον έλεγχο του δημοσίου, την εξωδικαστική επίλυση διαφορών, αλλά και την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, δεν μπορώ να βρω κανένα ορθολογικό επιχείρημα ώστε να επιφορτιστεί με μία αρμοδιότητα που υπερβαίνει την φύση της αποστολής του

Ελπίζω στις υπολειπόμενες συζητήσεις που θα γίνουν στο Κοινοβούλιο για την Αρχή της ίσης μεταχείρισης, να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής για την δήλωση του Επιτρόπου, και να ληφθεί υπόψιν, καθώς επίσης, να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις από πολλές πλευρές για την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, και της αναπηρίας, στο Άρθρο 3, παράγραφος 2, στα πεδία της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, και τη στέγαση.

© T-zine.gr