Επόμενη ημέρα: η τρανς κοινότητα σε θέση διεκδίκησης

γράφει η Μαρίνα Γαλανού

Η επόμενη ημέρα, βρίσκει και πρέπει να βρίσκει τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε θέση διεκδίκησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καταθέσει ερωτήσεις στη προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Υπεστήριξαν την προσθήκη της ταυτότητας φύλου στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τις LGBT οργανώσεις, μάλιστα, απάντησαν σχετικά με την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ατόμων χωρίς προϋπόθεση επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού, καθώς και για την προσθήκη της ταυτότητας φύλου στη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, ότι αποτελούν ΒΑΣΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Μάλιστα για τη νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ότι είναι ΖΗΤΗΜΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.

– Συγκεκριμένα απάντησαν:

  1. Η ανάγκη αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου από το ελληνικό κράτος και η παραχώρηση εγγράφων προς τα τρανς άτομα χωρίς την προϋπόθεση επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού φύλου είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤ κοινότητα στη χώρα μας και βασική μας δέσμευση. Πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα προτεραιότητας.
  2. Στις βασικές μας θέσεις είναι η άρση όλων των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Στο πλαίσιο αυτό η αλλαγή του νομικού πλαισίου στους νόμους που αναφέρατε με σαφή πρόβλεψη για άρση των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου είναι βασική μας δέσμευση.

Οι ευχές όλων μας είναι η ελπίδα που επαγγέλθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει αντίκρισμα στη πραγματικότητα. Βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε. Ιδιαίτερα σε θέματα ισότητας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα δύο παραπάνω σημεία αποτελούν το μίνιμουμ απόδοσης δικαιωμάτων προς μια κοινότητα, την τρανς κοινότητα, που τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά της καταστρατηγούνται.