Οι Γερμανοί είναι υποστηρικτικοί απέναντι στους LGBTQI ανθρώπους -ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τα έξοδα της μετάβασης των τρανς ανθρώπων- αλλά όχι υποστηρικτικοί απέναντι στους μουσουλμάνους που ζουν στην γειτονιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα αναφέρει πως οι Γερμανοί είναι πιο υποστηρικτικοί απέναντι στους LGBTQI ανθρώπους παρά στους μουσουλμάνους

Γερμανία: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 | 11:46

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

LGBTQI News 

Έρευνα αναφέρει πως οι Γερμανοί είναι πιο υποστηρικτικοί απέναντι στους LGBTQI ανθρώπους παρά στους μουσουλμάνους.

Οι Γερμανοί είναι υποστηρικτικοί απέναντι στους LGBTQI ανθρώπους -ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τα έξοδα της μετάβασης των τρανς ανθρώπων- αλλά όχι υποστηρικτικοί απέναντι στους μουσουλμάνους που ζουν στην γειτονιά τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι Γερμανοί είναι πιο υποστηρικτικοί απέναντι στην LGBTQI κοινότητα, παρά στον μουσουλμανικό πληθυσμό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το γερμανικό Playboy και παρατίθεται στη Deutsche Welle.

Περισσότεροι από 1.000 Γερμανοί, άνδρες και γυναίκες που ερωτήθηκαν, το 70% δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το παιδί τους αν είναι ομοφυλόφιλο και επίσης θα υποστηρίξει νομοθεσία που θα απαιτεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν για τη χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με τη μετάβαση των τρανς ανθρώπων.

Ωστόσο, πάνω από το 70% στηρίζει την απαγόρευση των δασκάλων και των δημοσίων υπαλλήλων να φορούν hijabs, και το 55,7% δήλωσαν ότι θα ενοχληθούν από την παρουσία ενός τζαμιού στις γειτονιές τους. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την αναφερόμενη ανησυχία για ναούς λατρείας άλλων θρησκειών -το 25% δήλωσε ότι θα ένιωθε άβολα με τους εβραϊκούς και βουδιστικούς ναούς και μόλις το 16% δήλωσε ότι θα ένιωθε άβολα με τις χριστιανικές εκκλησίες.

Η Melanie Steffens, καθηγήτρια της κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κόμπλεντς, δήλωσε στη Deutsche Welle ότι η ορατότητα και η νομική προστασία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι πληθυσμοί μειονοτήτων λαμβάνουν κοινωνική αποδοχή.

«Μερικοί από τους πολλούς παράγοντες που παίζουν ρόλο εδώ είναι βέβαια ότι η γνωστοποίηση της σεξουαλικής ταυτότητας είναι εθελοντική, ότι οι άνθρωποι στην LGBTQI κοινότητα έχουν κάπως μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στον τρόπο, χρόνο και σε ποιους θα αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, ενώ οι νόμοι δημιουργούν κανόνες –για παράδειγμα, η νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο για τους LGBTQI ανθρώπους, δημιουργεί ένα δρόμο αποδοχής», δήλωσε η Steffens.

Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν αρκετά βήματα για την LGBTQI κοινότητα στη Γερμανία. Τον Μάρτιο του 2017, η Γερμανία κατήργησε έναν ιστορικό νόμο κατά της σοδομίας, γνωστός ως «Άρθρο 175», και ακύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις για τους ομοφυλόφιλους που διώκονται βάσει του νόμου. Η Γερμανία καθιέρωσε την επέκταση του γάμου για τους LGBTQI ανθρώπους το 2017: η νομοθεσία πέρασε πρώτα από το Bundestag τον Ιούνιο και στη συνέχεια μέσω του Bundesrat τον Ιούλιο.

Ο πληθυσμός που δηλώνει ότι ανήκει σ’ αυτήν την κοινότητα μπορεί να εξηγεί και την αυξανόμενη αποδοχή της LGBTQI κοινότητας. Η Γερμανία έχει επίσης μεγαλύτερο πληθυσμό που δηλώνει LGBTQI από ό, τι η υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς ενώ το 5,9% των Ευρωπαίων αυτοπροσδιορίζεται ως LGBTQI, το ποσοστό που δηλώνει LGBTQΙ στη Γερμανία είναι υψηλότερο: στο 7,4%. Αυτό υποστηρίζει το επιχείρημα ότι ο αριθμός που δηλώνει LGBTQI στο πληθυσμό και η κοινωνική αποδοχή της LGBTQI κοινότητας έχουν άμεση συσχέτιση.

Το επιχείρημα του πληθυσμού μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί λιγότεροι Γερμανοί έχουν πρόβλημα με τις χριστιανικές εκκλησίες από ό, τι με τα μουσουλμανικά τζαμιά, τις εβραϊκές συναγωγές και τους ινδουιστικούς ναούς. Ο χριστιανισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία, με το 68,7% των Γερμανών να ανήκουν σε χριστιανική επικράτεια, σύμφωνα με μια απογραφή του 2010. Οι μουσουλμάνοι αποτελούν ένα μικρότερο ποσοστό του Γερμανικού πληθυσμού από ό, τι οι LGBTQI άνθρωποι, στο 5,8%, σύμφωνα με την ίδια απογραφή. Οι πολίτες που δεν δηλώνουν θρησκευτική ταυτότητα 24,7%, ενώ οι Εβραίοι και οι Βουδιστές αποτελούν λιγότερο από 1%.
 

Διαβάστε ακόμα: Η Γερμανία δημιουργεί τρίτη καταχώριση φύλου με τον δείκτη: «diverse».

 
Το Global Religious Futures προβλέπει ότι οι Μουσουλμάνοι θα φτάσουν στο 6,9% του Γερμανικού πληθυσμού μέχρι το 2020. Ο Μουσουλμανικός πληθυσμός έχει σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, από 3,3 εκατομμύρια το 2010 σε σχεδόν 5 εκατομμύρια μέχρι το 2015, το οποίο το Pew Research Center το αποδίδει τόσο στη μετανάστευση όσο και στον υψηλό αριθμό γεννήσεων. Ωστόσο, η αύξηση των Μουσουλμάνων εντός του πληθυσμού δεν οδηγεί απαραιτήτως στην αποδοχή. Το 2017, η Γερμανική κυβέρνηση κατέγραψε 950 επιθέσεις εναντίον Μουσουλμάνων.

«Υπάρχει η αντίληψη για ορισμένους ότι το Ισλάμ απειλεί τη φιλελεύθερη κοινωνική τάξη», δήλωσε η Steffen στο Deutsch Welle. Πρόσθεσε επίσης ότι οι Γερμανοί μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν «διαφορετικές» αξίες στον γερμανικό πολιτισμό με την μουσουλμανική θρησκεία από ότι με την LGBTQI κοινότητα.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Advocate