Now Reading
Έρευνα: οι διακρίσεις στη στέγαση κατά των τρανς ανθρώπων είναι χειρότερες απ’ αυτές που φανταζόμασταν.

Έρευνα: οι διακρίσεις στη στέγαση κατά των τρανς ανθρώπων είναι χειρότερες απ’ αυτές που φανταζόμασταν.

ΗΠΑ: Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 | 09:27

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι διακρίσεις κατά των τρανς είναι ανεξέλεγκτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα τρανς άτομα γνωρίζουν ότι έγινε διάκριση εις βάρος τους.

Zack Ford | Think Progress

Μετάφραση για το T-zine.gr Κωνσταντίνος Κ.

Έρευνα: οι διακρίσεις στη στέγαση κατά των τρανς ανθρώπων είναι χειρότερες απ’ αυτές που φανταζόμασταν.

CREDIT: iStockPhoto/scyther5

Η Αμερικανική Τρανς Έρευνα (U.S. TransSurvey), μια τεραστίων διαστάσεων έρευνα με πάνω από 27 χιλιάδες τρανς ερωτηθέντες, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2015, έδειξε ότι το 23% των ερωτηθέντων είχαν βιώσει κάποια μορφή διάκρισης κατά την αναζήτηση στέγασης. Τέτοιες μορφές είναι η άρνηση παροχής μιας κατοικίας ή ενός διαμερίσματος εξαιτίας της ταυτότητας φύλου τους.

Μια άλλη έρευνα ωστόσο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Suffolk υποδεικνύει ότι αυτός ο αριθμός είναι σχετικά χαμηλός και πως τα τρανς άτομα βιώνουν ακόμα περισσότερες διακρίσεις κατά την αναζήτηση στέγασης χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται.

Η εν λόγω έρευνα του Suffolk, ωστόσο, η μεγαλύτερη του είδους της, έβαλε σε ζεύγη τρανς και gender-nonconforming άτομα [άτομα τα οποία δεν εκφράζουν το φύλο τους με ‘τυπικές’ έμφυλες συμπεριφορές] με cis άτομα [ο όρος cis χρησιμοποιείται για να δηλώσει μη τρανς άτομα, άτομα δηλαδή των οποίων το φύλο το οποίο τους αποδόθηκε κατά την γέννηση ταυτίζεται με την ταυτότητα ή έκφραση φύλου τους], με σκοπό να επικοινωνήσουν για διάφορες αγγελίες σπιτιών στην περιοχή της Βοστώνης.

“PC” = “Protect class,” i.e. the trans/GNC participants. CREDIT: Yale Journal of Law & Feminism

Κάθε άτομο από κάθε ζευγάρι έπρεπε να συναντηθεί ξεχωριστά με μια μεσίτρια και να καταγράψει πώς του συμπεριφέρθηκαν κατά την διάρκεια που επισκέφθηκαν την προς ενοικίαση/πώληση κατοικία. Τα τρανς και gender-nonconforming άτομα έπρεπε να κάνουν σαφή την ταυτότητα φύλου τους, όπως πχ το να πουν ότι επιθυμούν ουδέτερες αντωνυμίες για τα ίδια [όπως το ‘they’ στα αγγλικά] ή γιατί το όνομά τους θα αναφέρεται διαφορετικά σε περιπτώσεις ελέγχου του ιστορικού τους. Σχεδόν στα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα cis άτομα δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό του σπιτιού, καλύτερες προσφορές, αλλά επίσης τα προέτρεψαν συχνότερα να κάνουν αίτηση για την κατοικία σε σχέση με τα τρανς και gender-nonconforming άτομα.

Οι διακρίσεις με βάση την ταυτότητα φύλου κατά την αναζήτηση κατοικίας αποτελεί παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου της Μασσαχουσέτης, αλλά όπως αναφέρει η έρευνα, πολλά από τα τρανς και gender-nonconforming άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ‘δεν είχαν την παραμικρή υποψία ότι τους συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά από τα gender-conforming [άτομα των οποίων η έκφραση φύλου τους συμπίπτει με εκείνη την έμφυλη συμπεριφορά, που θεωρείται κοινωνικά αποδεκτή για το εκάστοτε φύλο] και cis άτομα’. Η συγγραφέας της έρευνας Jamie Langowski περιέγραψε την εν λόγω περίσταση ως ‘διακρίσεις με χαμόγελο’, όπου άτομα αντιμετωπίζονται διαφορετικά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η αντιμετώπιση είναι κατώτερη σε σχέση με αυτή που βιώνουν άλλα άτομα.

Δείτε Επίσης

Οι διαφορές αυτής της διάκρισης μπορεί να είναι λεπτεπίλεπτες, αλλά δεν είναι ασήμαντες. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση, σε ένα τρανς/gender-nonconforming άτομο προτάθηκε να κάνουν την αίτηση μέσω τηλεφώνου, ενώ στο cis άτομο που επισκέφθηκε την ίδια κατοικία δόθηκε επιτόπου μια αίτηση προς συμπλήρωση. Σε μια άλλη περίπτωση, η μεσίτρια ανέφερε στο τρανς/gender-nonconforming άτομο μια άλλη διαθέσιμη κατοικία, αλλά την παρουσίασε με αρνητικό τρόπο, ο οποίος αποθάρρυνε το ενδιαφερόμενο άτομο από το να θέλει να την επισκεφθεί. Το cis άτομο που επισκέφθηκε την ίδια κατοικία, ενημερώθηκε παράλληλα, χωρίς όμως τα αρνητικά σχόλια, για την δεύτερη διαθέσιμη κατοικία και μάλιστα την επισκέφθηκε.

Σύμφωνα με την έρευνα στα τρανς/gender-nonconforming άτομα ήταν ‘(α) περισσότερο πιθανό να τους προταθεί μια υψηλότερη τιμή ενοικίου, (β) λιγότερο πιθανό να τους προταθούν μειώσεις και οικονομικές διευκολύνσεις προκειμένου να νοικιάσουν το διαμέρισμα. Επίσης, (γ) είδαν λιγότερες λεπτομέρειες του σπιτιού (όπως για παράδειγμα αποθηκευτικοί χώροι, εγκαταστάσεις πλυντηρίων κλπ.) συγκριτικά με το άτομο ελέγχου, δηλ. το cis άτομο και (δ) ήταν λιγότερο πιθανό να τα ρωτήσουν το όνομά τους στην περίπτωση που συναντήθηκαν με τον πάροχο της κατοικίας.’

© T-zine.gr με πληροφορίες από Think Progress

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί