Η πλειονότητα των τρανς ενηλίκων προσώπων δηλώνει σε συντριπτικό βαθμό μια πιο ευτυχισμένη ζωή μετά τη μετάβαση, σύμφωνα με έρευνα – Δηλώνουν μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης από τη ζωή. Το ποσοστό αυτό φτάνει έως και το 78%.
Έρευνα: Τα τρανς πρόσωπα δηλώνουν αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή μετά τη φυλομετάβαση.
Η μεγάλη πλειονότητα των τρανς ενηλίκων προσώπων λέει ότι η μετάβαση τους φέρνει περισσότερη ικανοποίηση και ευεξία στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Η έρευνα που διεξήχθη από την Washington Post και την KFF είναι η μεγαλύτερη μη κυβερνητική έρευνα για τρανς ενήλικα πρόσωπα που χρησιμοποιεί τυχαίες δειγματοληψίες.
Έθεσε σε περισσότερα από 500 τρανς ενήλικα άτομα ερωτήσεις σχετικά με την παιδική τους ηλικία, την οικογένεια και άλλες εμπειρίες ζωής.
Το ερωτηματολόγιο διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των τρανς ενηλίκων είναι πιο ευτυχισμένα μετά τη μετάβαση, με το 78% των ερωτηθέντων να σημειώνουν ότι το να ζουν σύμφωνα με το φύλο που βιώνουν πραγματικά και με αυτό αυτοπροσδιορίζονται έχει αυξήσει την ικανοποίησή τους στη ζωή, ανέφερε η Washington Post.
Περισσότερα από τέσσερα στα 10 ενήλικα τρανς πρόσωπα σημείωσαν ότι είναι «πολύ περισσότερο» ικανοποιημένα.
«Το να ζεις (όπως επιθυμείς) δεν βλάπτει άλλους», είπε ο Τι Σι Κάλντγουελ από την Αλαμπάμα στην Post. «Είναι ωραίο να αναπνέω και να είμαι ο εαυτός μου».
Συνεχείς οι διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων.
Ενώ τα συνολικά ποσοστά ικανοποίησης από τη ζωή μεταξύ των τρανς ενηλίκων ήταν χαμηλότερα από τον γενικό πληθυσμό, πολλά εκ των τρανς ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν.
«Έχεις πάντα αυτόν τον φόβο για το τί πρόκειται να συμβεί όταν λες σε κάποιον ότι είσαι τρανς, ειδικά αυτές τις μέρες», είπε ο Τιμ ΜακΚόι, κάτοικος των Συρακουσών. «Αυτό σίγουρα επηρεάζει την ποιότητα ζωής κάποιου. Είναι ένα συνεχές άγχος».
Ακόμη, τα τρανς πρόσωπα ανέφεραν καθημερινή παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας ή από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Περίπου το 25% των τρανς ενηλίκων δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει σωματική επίθεση λόγω της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.
Υπολογίζεται ότι έξι στα 10 έχουν αντιμετωπίσει λεκτική παρενόχληση.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 13 ετών αναγνωρίζονται ως τρανς, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιουνίου 2022 από το Ινστιτούτο Williams, μια ομάδα σκέψης της Νομικής Σχολής του UCLA που επικεντρώνεται στη δημόσια πολιτική της ταυτότητας φύλου.
Η έρευνα των Post-KKF διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των τρανς ενηλίκων, το 62%, αναγνωρίζεται ως μη δυαδικά, έναντι μόνο του 33% που αναγνωρίζεται ως τρανς άνδρας ή γυναίκα.
Ταυτότητα φύλου και ηλικία συνειδητοποίησης.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ατόμων είπε ότι ήταν κάτω των 18 ετών όταν ήξεραν ότι το φύλο τους ήταν διαφορετικό από αυτό που τους είχε οριστεί κατά τη γέννηση. Περίπου το 32% δήλωσαν ότι κατάλαβαν την ταυτότητα φύλου τους όταν ήταν 10 ετών ή νεότερα, ενώ το 34% δήλωσαν ότι είχαν συνειδητοποιήσει μεταξύ 11 και 17 ετών.
Ωστόσο, τα τρανς ενήλικα άτομα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι δεν είχαν ευτυχισμένη παιδική ηλικία, καθώς το 46% των τρανς ενηλίκων ανέφεραν ότι είχαν δυστυχισμένη παιδική ηλικία σε σύγκριση με το 19% του γενικού πληθυσμού.
Πολλά τρανς ενήλικα άτομα που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν είχαν έναν έμπιστο ενήλικα με τον οποίο θα μπορούσαν να μιλήσουν ως παιδιά.
Ως παιδιά, το σχολείο παρέμεινε σημαντικός παράγοντας άγχους για πολλα τρανς ενήλικα άτομα. Περισσότερα από τέσσερα στα 10 συμμετέχοντα πρόσωπα στην έρευνα είπαν ότι αισθάνονται ανασφαλή στο σχολείο και πάνω από το 25% δήλωσε ότι αισθάνεται ανασφαλή όταν συμμετέχουν σε αθλήματα και άλλα εξωσχολικά μαθήματα.
Τα νομοσχέδια που στοχοποιούν τα δικαιώματα των τρανς στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν εισαγάγει μια σειρά από νομοσχέδια που στοχεύουν τα δικαιώματα των τρανς, ιδιαίτερα των παιδιών και εντός των δημόσιων σχολείων.
Τα δικαιώματα των τρανς ατόμων να συμμετέχουν σε σχολικά αθλήματα, να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη που επιβεβαιώνει το φύλο και να χρησιμοποιούν το μπάνιο της επιλογής τους έχουν δεχθεί επίθεση.
Ωστόσο, παρά το πολιτικό κλίμα, η πλειονότητα των τρανς ενηλίκων πιστεύει ότι οι αντιλήψεις του κοινού για τα τρανς άτομα αλλάζουν. Το πενήντα πέντε τοις εκατό ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αποδέχονταν περισσότερο τα τρανς άτομα από ό,τι πριν από 10 χρόνια.
– Από την ιστοσελίδα της Athens Voice με πληροφορία από τον Guardian
– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.