Now Reading
Θέλουν εργασία στο σεξ με νομιμότητα-ασφάλεια.

Θέλουν εργασία στο σεξ με νομιμότητα-ασφάλεια.

Η έρευνα της αείμνηστης τρανς ακτιβίστριας Μαρίνας Γαλανού αναδεικνύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι τρανς γυναίκες και επισημαίνει την ανάγκη να αλλάξει ο αναχρονιστικός νόμος του 1999 που δεν τους επιτρέπει να εργάζονται με ίσους όρους.

* Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης | Εφημερίδα των Συντακτών

Η συντριπτική πλειονότητα των τρανς ατόμων που εργάζονται στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών δεν έχουν δηλώσει τη δραστηριότητά τους και δεν σκέφτονται να το κάνουν όσο παραμένει σε ισχύ η αναχρονιστική νομοθεσία με τις εξωπραγματικές προϋποθέσεις της.

Κι όμως, στη συντριπτική πλειονότητά τους προσδοκούν να αναγνωριστεί η εργασία στο σεξ ως ισότιμο επάγγελμα. «Να μπούμε σε ένα νόμιμο πλαίσιο. Να μπορούμε να δουλεύουμε και να θεωρούμαστε και στην πραγματικότητα εργαζόμενες, όχι μόνο στα λόγια όπως τώρα. Να έχουμε επιτέλους ένσημα, ασφάλεια και σύνταξη, αλλά και έναν νόμο που θα μας προστατεύει και όχι σαν αυτόν που είναι τώρα και που μας αφήνει στην τύχη μας», όπως λέει η Κ., τρανς, 39 ετών, εργαζόμενη στο σεξ, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο της πρώτης στοχευμένης έρευνας σε τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα που εργάζονται στο σεξ.

Η έρευνα αποτελεί τον κορμό της έκδοσης «Εργασία στο σεξ: ορισμοί – νομικό πλαίσιο και σχολιασμός – στοχευμένη έρευνα σε τρανς πρόσωπα – θέσεις και προτάσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), άλλη μια σημαντική παρακαταθήκη της αείμνηστης τρανς ακτιβίστριας Μαρίνας Γαλανού.

Έγραφε η ίδια η πρώην πρόεδρος του ΣΥΔ και ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη, ολοκληρώνοντας την έρευνα τον Ιούλιο του 2021, λίγους μήνες πριν από τον πρόωρο θάνατό της τον Οκτώβριο του 2021:

«Το παρόν εγχειρίδιο έχει στόχο να ρίξει φως στο θέμα της εργασίας στο σεξ, τόσο στην ολότητά του όσο και στις ιδιαίτερες παραμέτρους που αφορούν την υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων που, έχοντας περιορισμένη πρόσβαση ή βιώνοντας αποκλεισμούς από τον χώρο της εργασίας, καταφεύγουν στην εργασία στο σεξ».

Το βιβλίο προσπερνά τις ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις γύρω από την εργασία στο σεξ, για να ρίξει φως στην ίδια την πραγματικότητα που ζουν τα ίδια τα τρανς εργαζόμενα άτομα.

«Αντί να αναλωνόμαστε σε θεωρητικές αναζητήσεις της συναίνεσης και το κατά πόσο αυτή μολύνεται ή επιβεβαιώνεται με την οικονομική συναλλαγή, ας δώσουμε τον λόγο στους ίδιους τους ανθρώπους. Σε αυτούς που παρέχουν την εργασία στο σεξ, σε αυτούς που ζουν αυτή την πραγματικότητα στη ζωή τους», σημειώνει στην Εισαγωγή του εγχειριδίου ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Βασίλης Σωτηρόπουλος, που έκανε και τον νομικό σχολιασμό της σημερινής νομοθεσίας, των διεθνών εξελίξεων και των αλλαγών που χρειάζονται επειγόντως στην Ελλάδα.

Οι επιλεγμένες απαντήσεις και τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 58 τρανς γυναίκες από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 αναδεικνύουν μια πραγματικότητα άγριας εργασιακής ανασφάλειας, διακρίσεων και κοινωνικού και επαγγελματικού αποκλεισμού. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι τρανς εργαζόμενες στο σεξ εργάζονται χωρίς καμία ασφάλιση, ιδιωτική ή δημόσια, έχουν μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και δεν φτάνει για το νοίκι και τα πάγια έξοδα, έχουν πέσει θύματα βιασμού, απόπειρας δολοφονίας, άλλης σωματικής βίας ή κακομεταχείρισης, βιώνουν αποκλεισμό από άλλα επαγγέλματα, ρατσισμό και διακρίσεις στην καθημερινότητα και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην αστυνομία.

Η λύση στην άγρια αυτή πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι η απαγόρευση, με την ποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ ή της αγοράς των υπηρεσιών σεξ από τους πελάτες, που, αν μη τι άλλο, θα διεύρυνε τη μαύρη αγορά και την εκμετάλλευση των εργαζόμενων ατόμων. «Δεν έχεις επιλογές, είναι μονόδρομος. Ειδικά αν είσαι και μόνη σου και δεν έχεις καμία στήριξη από τους γονείς σου, η μόνη σου ελπίδα για να ζήσεις είναι να βγεις στην πιάτσα», αναφέρει η Λ., τρανς, 42 ετών, εργαζόμενη στο σεξ.

Αλλά οι εξωπραγματικές προϋποθέσεις του σημερινού αναχρονιστικού νομικού πλαισίου ουσιαστικά απαγορεύουν τη νόμιμη άσκηση της εργασίας. Μεταξύ άλλων: προϋπόθεση αγαμίας, χηρείας ή διαζυγίου, υποχρεωτικές εξετάσεις ανά δεκαπενθήμερο, άδεια εγκατάστασης μόνο σε χώρο που απέχει τουλάχιστον 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες, ευαγή ιδρύματα, πλατείες και παιδικές χαρές. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους 400 κλειστούς χώρους άσκησης εργασίας στο σεξ στον Δήμο Αθηναίων, λιγότεροι από 10 λειτουργούν με νόμιμη ενεργή άδεια, ενώ απαγορεύεται η ομαδική εργασία και η εργασία σε άλλους χώρους πλην των αδειοδοτημένων κλειστών χώρων.

«Η εργασία στο σεξ, εφόσον αποτελεί ελεύθερη και ενσυνείδητη επιλογή του προσώπου που ασκεί τη δραστηριότητα αυτή, είναι εργασία σαν όλες τις άλλες και η ποινικοποίησή της αφήνει απροστάτευτες τις ευάλωτες ομάδες που την ασκούν», σημειώνει στον Πρόλογο της έκδοσης η ψυχοθεραπεύτρια Πάρβη Πάλμου.

Δείτε Επίσης

«Τόσα χρόνια εργάζομαι. Φαίνονται πουθενά; Οχι. Αναγνωρίζομαι πουθενά ως εργαζόμενη; Οχι», αναφέρει η Ι., τρανς, 44 ετών, εργαζόμενη στο σεξ. «Αυτά δεν δικαιούται να τους τα περικόπτει κανένας παλαιός νομοθέτης που λειτουργεί σαν κακοποιητικός “νταβατζής” και δεν επιτρέπει σε ανθρώπους να εργαστούν με ίσους όρους, όπως όλοι εμείς οι υπόλοιποι. Πρέπει να μπει μια τελεία σε αυτόν τον απάνθρωπο αποκλεισμό και ο νόμος του 1999 πρέπει να αλλάξει, χτες», υπογραμμίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Η έκδοση περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που επεξεργάστηκε η Μαρίνα Γαλανού με στόχο τη «ρύθμιση του επαγγέλματος της εργασίας στο σεξ με βάση την ελεύθερη αυτοδιάθεση του σώματος, τον σεβασμό της προσωπικότητας και της ελεύθερης συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή, χωρίς στιγματισμό και με βάση την αρχή της ισοτιμίας των επαγγελμάτων».

 

* Το βιβλίο “Εργασία στο σεξ”, της αείμνηστης σπουδαίας ακτιβίστριας Μαρίνας Γαλανού, κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης (Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕΕ, τηλ. 2108826600), μπορείτε να το προμηθευτείτε ηλεκτρονικά απ’ την ιστοσελίδα του Πολύχρωμου Πλανήτη εδώ: https://www.t-zineshop.gr/index.php?route=product/product&product_id=227, ή να το παραγγείλετε τηλεφωνικά στο 2108826600, καθώς και σε κάθε ενημερωμένο βιβλιοπωλείο.

 

Αρθρογραφία | Εργασία στο σεξ | Βιβλίο  | T-zine.gr | 05.01.2023

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί