Now Reading
Εσύ έβαλες Χ;

Εσύ έβαλες Χ;

Ελλάδα: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 | 13:37


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

 

Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας

Εσύ έβαλες Χ;

Ζούμε σε μία εποχή, που ενώ κανείς θα έλεγε ότι οι κοινωνίες προχωράνε, ο ρατσιστικός λόγος αλλά και οι ρατσιστικές επιθέσεις μίσους εναντίων των μειονοτήτων δείχνουν να αυξάνονται. Ολοένα και περισσότερο βλέπουμε ανθρώπους στην καθημερινότητα μας να πέφτουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Ο ρατσισμός κρύβεται παντού, πίσω από βλέμματα, από σιγανούς ψιθύρους, πίσω από ειρωνικά γελάκια και καχύποπτες ματιές. Για την καταπολέμηση τους, χρειάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες από όλες και όλους μας. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι και το «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας».

Η Καμπάνια «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας», είναι μία κοινή πρωτοβουλία του Human Rights 360 και του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργ και σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει και να αναδείξει τα σημεία της αφανούς εγκληματικότητας μέσα στην πόλη της Αθήνας που συνδέονται με ρατσιστικές επιθέσεις.

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει με κάθε λεπτομέρεια τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από αυτές.

Σε συζήτηση που είχε πριν λίγες ημέρες η Φωτεινή Κοκκινάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Human Rights 360, με τις δημοσιογράφους Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου στην ραδιοφωνική εκπομπή «Ντάμες σπαθί» στον Αθήνα 984, ανέφερε ότι «Η πλατφόρμα είναι ήδη ενεργή», ενώ μπαίνοντας κάποιος και πατώντας στον χάρτη, μπορεί να δει αναλυτικά όλα τα περιστατικά, τονίζοντας ότι «αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι η βία δεν είναι μόνο αυτή που βλέπουμε, αλλά και η αθέατη. Περιστατικά επιθέσεων που έχουν γίνει σε γειτονιές της Αθήνας από δρόμους που περνάνε και οι ίδιοι, που έχουν γίνει δίπλα μας. Στις ρατσιστικές επιθέσεις, φυσικά καταγράφονται κι αυτές σε βάρος του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν».

Για την εικονογράφηση των ρατσιστικών επιθέσεων συνεργάστηκαν 25 δημιουργοί της οπτικής εικόνας, όπου με μόνο τους όπλο ενάντια στο ρατσισμό και την βία την καλλιτεχνία τους, αποτύπωσαν σε εικόνες τα περιστατικά.

Τα έργα των είκοσι πέντε αυτών των δημιουργών θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από την Τετάρτη 13 έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, ενώ την έκθεση θα πλαισιώσουν συζητήσεις και παράλληλα δρώμενα.


Ο ρατσισμός υπάρχει και ζει ανάμεσα μας. Ας σταματήσουμε να κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια μας. Η σιωπή είναι συνενοχή, ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Όσο κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, όσο δεν μιλάμε, είμαστε συνεργοί στο έγκλημα. Ας φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο που θα αποτελείτε από ανθρώπους που θα σέβονται ο ένας τον άλλο. Μπορεί να μην είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, μα είμαστε όλοι ίσοι και μοναδικοί. Και παρόλο που δεν είμαστε ίδιοι, μοιάζουμε περισσότερο απ όσο πιστεύουμε.

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr

 

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί