Ελλάδα: Κυριακή, 27 Αυγούστου 2017 | 16:55


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Trans News Άρθρο

Εσύ τί θα έκανες;

Το «Εσύ τί θα έκανες;» «What Would You Do? (WWYD)», είναι μία εκπομπή που φιλοξενείται από το τηλεοπτικό κανάλι ABC News στη Νέα Υόρκη, όπου καταγράφει μέσω κρυφών καμερών τις πραγματικές αντιδράσεις των ανθρώπων, όταν ένας συνάνθρωπός τους έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις ρατσισμού ή και βίας ακόμη.

Για τον ρόλο των θυτών αλλά και των θυμάτων χρησιμοποιούνται ηθοποιοί οι οποίοι καλούνται να αποδώσουν, όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, πραγματικά σενάρια που βιώνουν καθημερινά άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Ένα τέτοιο σενάριο είναι και αυτό που θα παρακολουθήσετε στο βίντεο και που προσπαθεί να αποδώσει την ρατσιστική βία που βιώνει και που καλείται να αντιμετωπίσει ένας τρανς άνθρωπος σε μία καθημερινή του βόλτα στην αγορά, θέλοντας να αγοράσει κάποια ρούχα.

 

Όπως αποδεικνύεται από πλήθος μαρτυριών, καταγραφών και ερευνών, οι τρανς άνθρωποι βιώνουν καθημερινά αποκλεισμούς διακρίσεις ακόμη και βία σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής αλλά και κοινωνικής τους ζωής. Καθημερινά πράγματα που για όλους τους ανθρώπους μπορεί να φαίνονται τόσο απλά για τους τρανς ανθρώπους είναι άλλη μία μάχη με το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.


Είσαι τρανς άτομο που δέχτηκες ρατσισμό ή έπεσες θύμα λεκτικής η και σωματικής βίας;
Είσαι μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού;
 

Μην κλείνεις τα μάτια σου απέναντι στη βία και το ρατσισμό.

Μην φοβάσαι να μιλήσεις.

Σπάσε την σιωπή σου, άλλωστε η σιωπή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός που σε κάνει να γίνεσαι συνένοχος στο έγκλημα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), από την ίδρυσή του το 2010, καταγράφει περιστατικά επιθέσεων με κίνητρο την έκφραση, την ταυτότητα και των χαρακτηριστικών φύλου ή και σεξουαλικού προσανατολισμού, στηρίζοντας τα θύματα.

Από τον Ιανουάριο του 2017 και στα πλαίσια του Έργου «Ενδυναμώνοντας την Τρανς Κοινότητα – Empowering Transgender Community», συγκεντρώνει, καταγράφει αλλά και κατηγοριοποιεί τα περιστατικά βίας για λόγους ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου αλλά και σεξουαλικού προσανατολισμού, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων, ενώ παράλληλα παρέχει δωρεάν ψυχολογική και νομική στήριξη στα θύματα από έμπειρους επαγγελματίες και εξειδικευμένους νομικούς.

*Το ΣΥΔ είναι μέλος του Δικτύου Καταγραφών Ρατσιστικής Βίας.

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Λ. Συγγρού 29, 11 743 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 9210697
E mail : transgender.support.association@gmail.com

© T-zine.gr