Η υπερψήφιση απ’ το Κοινοβούλιο της Φιλανδίας νομοθεσίας που αφήνει πίσω τις ιατρικές προϋποθέσεις για τα τρανς πρόσωπα, τα οποία στο παρελθόν υπέφεραν από τις παρεμβατικές ιατρικές και ψυχιατρικές διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί νομικά το φύλο που βίωναν, αποτελεί ένα μέγιστο βήμα για την ισότητα, σύμφωνα με δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Φιλανδία: Ο νέος νόμος για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τα τρανς δικαιώματα | Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου μόνο με βάση τον αυτοπροσδιορισμό.
Η νέα νομοθεσία πέρασε με ψήφους 113 υπέρ έναντι 69 κατά και αφαιρεί αρχικά τη προϋπόθεση της στείρωσης για τα τρανς πρόσωπα καθώς και των ψυχιατρικών διαγνώσεων για να αναγνωρίζεται νομικά το φύλο τους.
“Με αυτή τη νέα νομοθεσία, η Φιλανδία κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός προστατεύοντας τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων και βελτιώνοντας τις ζωές τους με βάση το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό”, δήλωσε η Μatti Pihlajamaa, Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας σε ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα.
“Το αποτέλεσμα αυτό είναι ο καρπός δουλειάς παραπάνω από μία δεκαετία καμπάνιας για τα δικαιώματα και είναι μία παρακαταθήκη στη δέσμευση ακτιβιστών που μάχονται επί μακρόν και κοπιωδώς -συχνά στο έδαφος τοξικής ρητορικής- ώστε να φτάσουμε εδώ”.
Σύμφωνα με την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία της Φιλανδίας που παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα τρανς πρόσωπο θα έπρεπε να αποδεικνύει πως έχει στειρωθεί ώστε να αναγνωριστεί νομικά το φύλο του. Κάτω, όμως απ’ τη νέα νομοθεσία, η αναγνώριση του φύλου θα είναι διαθέσιμη για ενήλικους μετά από μία έγγραφη δήλωση μετά από μία περίοδο 30 ημερών.
Παρά αυτό το σημαντικό βήμα, η διαδικασία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου είναι μόνο για ενήλικα πρόσωπα. “Παρά του ότι αυτή η νομοθεσία είναι ένα τεράστιο θετική βήμα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό “μαξιλάρι” για την αντιμετώπιση των διακρίσεων, υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη”, σημειώνει η Matti Pihlajamaa.
“Μη δίνοντας διέξοδο στα ανήλικα πρόσωπα που επιθυμούν να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου τους, παραβιάζεται η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών. Συνεπώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να καλούμε τη Κυβέρνηση να προχωρήσει στη συμπερίληψη και των ανήλικων προσώπων ώστε να προστατεύονται και τα δικαιώματα των παιδιών”, συμπληρώνει.
Τη ψήφιση της νέας νομοθεσίας απ’ τη Φιλανδία καλωσόρισε και η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κυρία Dunja Mijatovic, αναρώντας τη παρακάτω δήλωση.
Η δήλωση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic.
“Τα τρανς πρόσωπα έχουν πλέον το δικαίωμα στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους και στον αυτοπροσδιορισμό που είναι διεθνώς η βέλτιστη πρακτική.
Η Φιλανδία γίνεται η 10η χώρα του Συμβουλίου της Ευρώπης που υιοθετεί αυτά τα πρότυπα. Αποτελεί σημείο κλειδί για την πλήρη εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων”
© T-zine.gr – μετάφραση απ’ την ιστοσελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας και της σελίδας της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
– Ακολουθήστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Αφροδίτη Παπαγεωργίου είναι τρανς γυναίκα, ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο t-zine.gr μεταφράζει εθελοντικά, ειδήσεις και άρθρα, στηρίζοντας τον αγώνα της τρανς κοινότητας.