Now Reading
Φωτογραφικό άλμπουμ για τις τρανς γυναίκες στην Κούβα: “TransCuba”.

Φωτογραφικό άλμπουμ για τις τρανς γυναίκες στην Κούβα: “TransCuba”.

Κούβα: Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 | 20:55

Newsroom |  Φωτογραφία – Trans News Βιβλίο

Φωτογραφικό άλμπουμ για τις τρανς γυναίκες στην Κούβα: “TransCuba”.

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου ένα υπέροχο φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο: «TransCuba», της Νέο-Υορκέζας φωτογράφου Mariette Patty Allen. Το βιβλίο αυτό περιέχει 80 φωτογραφίες τρανς γυναικών στους χώρους που ζουν και εργάζονται στην Κούβα και αναδεικνύει εστιάζοντας με αιχμηρές, ζωντανές φωτογραφίες ένα παράθυρο των ζωών τους.

Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις ιστορίες απίστευτα δυνατών ανθρώπων που πρέπει να επιζούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες στην Κούβα, παράλληλα όμως πρέπει να επιβιώνουν ως τρανς άνθρωποι. Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες εξ αυτών είναι σεξεργάτριες, καθώς οι διακρίσεις που υφίστανται αποτελούν αδιαπέραστο τοίχο. Και ακόμη και στον «σοσιαλιστικό παράδεισο» της Κούβας, θα πρέπει να βρουν μία διέξοδο να επιζούν ώστε να έχουν έστω αυτό το επίπεδο ζωής, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να υποστηρίξουν και τις οικογένειές τους.

Οι φωτογραφίες αυτού του βιβλίου φέρνουν στη μνήμη αυτές του Crister Stroemholm και τις φωτογραφίες τρανς γυναικών σεξεργατριών του ’50 και του ’60 (μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ), με τη σαφή διαφορά ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες απομακρύνονται από τον ρεαλισμό των έντονων χρωμάτων που στο βιβλίο αυτό της Mariette Patty Allen και λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Αναπαράγω μερικές απ’ αυτές τις φωτογραφίες που περιέχονται στο βιβλίο. Εάν ενδιαφέρεστε μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Επιλεγμένες φωτογραφίες.

Alsola

Η Alsola ονειρευόταν μία καλή καριέρα όταν ήταν στο κολέγιο, στον ιατρικό χώρο, όμως εγκατέλειψε τις προσπάθειές της όταν της επέβαλαν να ντύνεται με αντρικά ρούχα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ακόμη και κάτι πολύ απλό όπως οι έμφυλοι ρόλοι που επιτελούνται μέσω της ένδυσης μπορούν να αποτελέσουν μία εχθρική επιρροή, ένα ρόπαλο που μπορεί να κατευθυνθεί στο κεφάλι σου, όσο κάποιοι cisgender (μη τρανς) άνθρωποι θα έλεγαν «και λοιπόν; – σιγά το σπουδαίο».

Amanda

Η Amanda, είναι 36άχρονη τρανς γυναίκα, οροθετική, σεξεργάτρια που προσπάθησε να εγκαταλείψει τη χώρα της για να πάει στις ΗΠΑ, παραμένει όμως «καθηλωμένη» στην Αβάνα. Ήταν η πρώτη τρανς γυναίκα που δέχθηκε να συνεργαστεί με τη φωτογράφο.

Το σπίτι της Amanda.

Αυτός είναι ο κόσμος της Αμάντα, το μικρό διαμέρισμα που καταφέρνει να ενοικιάζει.

Η Charito με το ενός μηνός γουρουνάκι της.

Η Charito ζει στο Camaguey, την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Κούβας.

Η Erika, στο σπίτι της στο Cienfuegos.
Η Erika με τον σύντροφό της.
Laura

Η Laura στο δωμάτιό της, που χρησιμοποιεί και για τους πελάτες της. Το πρόσωπό της δείχνει τραχύ, το όνομά της στον τοίχο είναι γραμμένα με κόκκινα γράμματα πάνω από το σκισμένο στρώμα.

Η Malu με την οικογένειά της.

Η Μαλού εδώ απεικονίζεται με τους γονείς και την νεαρότερη αδερφή της στην Αβάνα. Ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση παράλληλα με μία αγέρωχη εμφάνιση. Παρά του ότι ζει σε ακραία φτώχεια και είναι σεξεργάτρια, εκείνη δίνει τον αγώνα της χωρίς να έχει καμφθεί.

Η θέα από το παράθυρο της Natalie.

Δεν υπάρχει καμία χαρά εσωτερική ή εξωτερική. Η Ναταλί προσπάθησε να βρει εργασία σε ένα εργοστάσιο, όμως της το αρνήθηκαν λόγω της ταυτότητάς της. Με καμία άλλη επιλογή, αναγκάστηκε να στραφεί στη σεξουαλική εργασία. Είναι οροθετική, στο παρελθόν είχε προβλήματα με τον νόμο και πιθανόν αυτή θα είναι και η πορεία της μελλοντικά. Συχνά όταν έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα της κατάθλιψης, αναμετριέται με την ίδια της την εαυτή και πως μπορεί να επιβιώσει.

Η Nomi και ο Miguel

Η Nomi και ο Miguel, είναι ένα ρομαντικό ζευγάρι, που σε αυτή την φωτογραφία φαίνονται να βλέπουν μαζί τηλεόραση στο διαμέρισμά τους.

Η Paloma με τον σύντροφό της.

Η Paloma, τρανς γυναίκα, φιλά τον σύντροφό της στην παραλία Mi Cayito. Αυτή η εικόνα δείχνει το πρόσωπο της προόδου. Κάτω από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο οι τρανς άνθρωποι έζησαν στιγματισμένοι, εξοστρακίστηκαν από την κοινωνία, και, κάποιοι εξ αυτών οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάτω από το καθεστώς του Raul Castro οι ζωές των τρανς ανθρώπων βελτιώθηκαν σημαντικά, λόγω της επιρροής της κόρης του Raul, Mariela Castro Espin. Χάρις στην επίμονη καμπάνια της Mariela Castro η Κουβανική Κυβέρνηση νομιμοποίησε τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου το 2008. Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, σε μία τόσο φτωχή χώρα οι περισσότεροι τρανς άνθρωποι σπανίως μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος αυτών των επεμβάσεων, ενώ οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις και ο στιγματισμός παραμένουν.

Η Sissi και η οικογένειά της.

Η Sissi εργάζεται ως κομμώτρια στο Cianfuegos.

Τρεις Κυρίες.

Ο HIV/AIDS έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας ανάμεσα στις τρανς σεξεργάτριες στην Αβάνα, με κάποιες πηγές να ανεβάζουν τα ποσοστά στο απίστευτο 90%.

Stage Show

Μόνο οι πιο τυχερές εκ των τρανς γυναικών μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην σε σόου. Έξω απ’ αυτά, η μόνη πρακτική λύση είναι η σεξουαλική εργασία.

Δείτε Επίσης

Σε κοιτάζω.

Οι δοκιμασίες που υφίστανται οι τρανς άνθρωποι στη Κούβα βελτιώνονται πολύ αργά και αναρωτιέται κανείς πως τελικά καταφέρνουν να επιβιώνουν. Αυτό το τόσο διαπεραστικό βλέμμα δείχνει πόσο δυνατές είναι αυτές οι γυναίκες.

Μία τρανς γυναίκα.

Η φωτογράφος Mariette Pathy Allen άρχισε να ενδιαφέρεται για τις ζωές των τρανς ανθρώπων στην Κούβα αφότου παρακολούθησε ένα σχετικό συμπόσιο στην Κούβα το 2012. Έχοντας συναντήσει πολλές άλλες τρανς γυναίκες στη χώρα αυτή, μας βάζει στις πραγματικότητές τους αποφασίζοντας να εκδώσει αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ με τις ζωές των τρανς ανθρώπων στη χώρα αυτή.

Φίλες.

Η Amanda και η Nomi, είναι η μία το στήριγμα της άλλης. Η Allen επέστρεψε δύο φορές συνεχίζοντας να αναζητά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αναδείξει την ζωή των τρανς στην Κούβα και δεν θα μπορούσε να μη τις συμπεριλάβει στην συλλογή αυτή.

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Transas City

 

Διαβάστε ακόμη:

Εικόνες τρανς γυναικών από μία άλλη εποχή, μέσα από τα μάτια του Christer Strömholm.

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί