Now Reading
Frida Kahlo: Her Universe. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο “οικείο σύμπαν” της Φρίντα Κάλο και στους θησαυρούς του.

Frida Kahlo: Her Universe. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο “οικείο σύμπαν” της Φρίντα Κάλο και στους θησαυρούς του.

Avatar photo

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Φρίντα Κάλο εξέφραζε την επιθυμία της να μετατραπεί το σπίτι της, μεταθανάτια, σε μουσείο. Το διάσημο Μπλε Σπίτι – πλέον ένα από τα πιο αγαπημένα πολιτιστικά ορόσημα του Μεξικό – είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε, έζησε και πέθανε η Κάλο. Το βαμμένο με μπλε του κοβαλτίου μέσα και έξω La Casa Azul περιγράφηκε από την ίδια ως το “οικείο σύμπαν της”.

* Γράφει η Μαίρη Θωμά | Ampa Lifo.

[Η Φρίντα Κάλο στο Casa Azul to 1944]

Πολλά από τα δωμάτια έχουν διατηρηθεί ανέπαφα, όπως έζησε σε αυτά πριν από το θάνατό της το 1954, ανοίγοντας ένα συναρπαστικό παράθυρο στον ιδιωτικό κόσμο της αινιγματικής καλλιτέχνιδος. Ο κήπος εξακολουθεί να είναι διακοσμημένος με τα προϊσπανικά γλυπτά που συνέλεξε με τον Ριβέρα, ενώ πολλοί από τους εσωτερικούς χώρους διατηρούν τα αυθεντικά έπιπλα που επέλεξε ή κληρονόμησε η Κάλο. Στην κουζίνα διατηρούνται τα ίδια σκεύη που χρησιμοποιούσε καθημερινά ενώ στο υπνοδωμάτιο όπου ξεκουραζόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει ακόμη ο καθρέφτης στον τοίχο, που είχε τοποθετηθεί από τη μητέρα της ώστε η Κάλο να μπορεί να βλέπει τον εαυτό της από εκεί που αναπαυόταν.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η εξαιρετική συλλογή ρούχων της Κάλο, μαζί με τα αξεσουάρ της, όπως τα περίτεχνα μεξικάνικα ασημένια κοσμήματα και αξεσουάρ μαλλιών, πολλά από τα οποία έχουν απαθανατιστεί στις πολλαπλές αυτοπροσωπογραφίες της.

Στην κρεβατοκάμαρα όπου κοιμόταν βρίσκονται ακόμη τα βιβλία, τα παιχνίδια, η συλλογή πεταλούδων της και είναι τώρα πια ο τόπος ανάπαυσης της προϊσπανικής τεφροδόχου που περιέχει τις στάχτες της.

[Η Φρίντα φωτογραφίζεται στο Casa Azul τον Αύγουστο του 1930]

Το Frida Kahlo: Her Universe (εκδ. Artbook) είναι το βιβλίο που επιτρέπει την πρόσβαση στους προσωπικούς θησαυρούς της ενώ παρουσιάζει επίσης πολλά στοιχεία από τα αρχεία της Κάλο και του Ντιέγκο Ριβέρα που δημοσιοποιήθηκαν μεταξύ 2004 και 2007. Τα χιλιάδες αντικείμενα που αποθηκεύτηκαν σε ντουλάπες και μπαούλα περιλάμβαναν φωτογραφίες, υφάσματα, κοσμήματα, επιστολές, αποκόμματα εφημερίδων, σχέδια, διαφημιστικές αφίσες, έργα τέχνης και νομικά, ιατρικά και οικονομικά έγγραφα. Η τεράστια συλλογή ρίχνει νέο φως στις προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής των δύο εμβληματικών καλλιτεχνών.

[Ο Ντιέγκο και η Φρίντα πάνω στο τρενάκι Adelita, Xochimilco, Μεξικό, (περ. 1941) Φωτο: Άγνωστος φωτογράφος]

[Οικογενειακή φωτογραφία του 1890 με τη μητέρα της Φρίντα, Matilde Calderón. Από το προσωπικό αρχείο της Φρίντα Κάλο. Φωτο: Ricardo Ayluardo]

[Courtesy of Artbooks]

[Ο Ντιέγκο Ριβέρα και η Φρίντα Κάλο στο Casa Azul, 1952. Φωτο: Guillermo Zamora]

[Η Φρίντα Κάλο στη βιβλιοθήκη του Μπλε Σπιτιού, 1949. Φωτο: Antonio Kahlo]

[Η Frida στο Μπλε Σπίτι, 1946. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας: “Η Frida χειρουργήθηκε πρόσφατα το 1946. Ήμουν χειρότερα από ποτέ, με ακόμα πιο έντονο πόνο από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί”. Φωτο: Antonio Kahlo]

Δείτε Επίσης

[Ενδυμασία της Φρίντα Κάλο. Φωτο: Javier Hinojosa]

[Ενδυμασία της Φρίντα Κάλο. Φωτο: Javier Hinojosa]

[Το εξώφυλλο του βιβλίου Frida Kahlo: Her Universe.]

 

Ιστορία | Καλές ΤέχνεςT-zine.gr | 2.1.2023

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από το Ampa Lifo.

– Ακολουθείστε την ιστοσελίδα στο facebook του t-zine.

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί