Now Reading
Φυλακισμένη τρανς γυναίκα μηνύει τις αρχές της φυλακής του Κολοράντο για κακοποίηση

Φυλακισμένη τρανς γυναίκα μηνύει τις αρχές της φυλακής του Κολοράντο για κακοποίηση

ΗΠΑ: Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 | 13:24

Πέτρος Θεοδωρίδης | Trans News | T-zine.gr

Φυλακισμένη τρανς γυναίκα μηνύει τις αρχές της φυλακής του Κολοράντο για κακοποίηση.

(Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Μια φυλακισμένη μαύρη τρανς γυναίκα υπό την επιτήρηση του σωφρονιστικού καταστήματος του Κολοράντο, μήνυσε τις υπηρεσίες της φυλακής για κατά συρροή παρενόχληση και απόπειρα εκφοβισμού ως αντίποινα για διαμαρτυρία της γύρω από τη μεταχείριση των τρανς κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, το Κέντρο Νομικής Υποστήριξης των Τρανς και η συνήγορος του δικηγορικού γραφείου King & Greisen LLP κατέθεσαν μια τροποποιημένη καταγγελία για λογαριασμό της Lindsay Saunders-Velez, μιας 20χρονης κρατούμενης που αρχικά μήνυσε τις υπηρεσίες της φυλακής για τη μεταχείριση των υπό επιτήρηση τρανς γυναικών.

Στην τροποποιημένη πλέον μήνυση αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι της φυλακής απομόνωσαν τη Saunders-Velez για να την παρενοχλήσουν και προχώρησαν σε οργανωμένη εκστρατεία εκφοβισμού ώστε να την αναγκάσουν να αποσύρει τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η Saunder-Velez παραμελήθηκε και κακοποιήθηκε από τους γονείς της ενώ δέχτηκε σεξουαλική επίθεση ως παιδί. Εντάχθηκε στο σύστημα αναδοχής και τελικά απομακρύνθηκε από το σχολείο για να τοποθετηθεί σε αναμορφωτήριο νέων γυναικών, ακολουθώντας την πρακτική του Κολοράντο που επιτρέπει στα «παραβατικά» τρανς άτομα να επιλέγουν να ζήσουν με άτομα της ίδιας ταυτότητας φύλου.

Η Saunders-Velez δέχτηκε στην πορεία κατηγορίες για απειλή όταν πέταξε μια καρέκλα κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας και αντιστάθηκε στον φρουρό που προσπάθησε να την ακινητοποιήσει. Έπειτα, παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης αυτοτραυματιζόμενη, καταλήγοντας έτσι σε αντρικές φυλακές. Τον Ιούλιο του 2017, κατέθεσε μήνυση ζητώντας από το δικαστήριο να μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις, φοβούμενη τον βιασμό, επιθέσεις και παρενοχλητικές συμπεριφορές από τους άντρες κρατούμενους.

Το δικαστήριο αρνήθηκε, μεταφέροντάς την στη φυλακή της Buena Vista στην κομητεία Chaffee, όπου βιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Westword. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο Σωφρονιστικό Κατάστημα του Κολοράντο στην Cañon City. Αλλά όταν φρουρός ισχυρίστηκε πως την είδε να φιλιέται με άλλο κρατούμενο – κάτι που αρνείται κατηγορηματικά – τοποθετήθηκε σε κελί που χρησιμοποιούσαν ως πειθαρχείο στη συγκεκριμένη φυλακή.

Η Saunders-Velez και οι δικηγόροι της προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητώντας να μη μεταφερθεί στο εν λόγω κελί, φοβούμενοι το ενδεχόμενο βιασμού και επίθεσης. Ο δικαστής ισχυρίστηκε πως οι συνήγοροί της απέτυχαν να αποδείξουν πως υπήρχε πραγματικός κίνδυνος για την πελάτη τους οπότε απέρριψαν το αίτημα. Τον Απρίλιο του 2018, λίγες ώρες μετά τη δικαστική απόφαση, η Saunders-Velez βιάστηκε για δεύτερη φορά ενώ βρισκόταν υπό επιτήρηση στη φυλακή του Κολοράντο.

Η ιστορία της διαδόθηκε γρήγορα στα μέσα και οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ρωτούν τους αξιωματικούς των φυλακών τι συμβαίνει στις εγκαταστάσεις. Ο επόπτης της φυλακής του Κολοράντο, Mike Romero, συναντήθηκε με πέντε άλλες τρανς γυναίκες στον χώρο της φυλακής, και συνεννοήθηκε ένας δημοσιογράφος της Denver Post να πάρει συνέντευξη από αυτές τις κρατούμενες και την Saunders-Velez.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι πέντε γυναίκες κατηγόρησαν τη Saunders-Velez ως «καταδότρια» επειδή ανέφερε τον βιασμό της, λέγοντας πως ψεύδεται ή πήγαινε γυρεύοντας. Σε αντάλλαγμα, δέχτηκαν προνομιακή μεταχείριση. Ο Romero φρόντισε η Saunders-Velez να μεταφερθεί στο ίδιο κελί με αυτές τις τρανς γυναίκες, όπου υπέφερε καθημερινές παρενοχλήσεις και εξευτελισμούς.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη καταγγελία, όταν η Saunders-Velez αρνήθηκε να αποσύρει τις κατηγορίες, ο Romero και άλλοι αξιωματικοί πήραν επιπλέον εκδικητικά μέτρα εναντίον της. Αυτές οι ενέργειες περιλάμβαναν πειθαρχικές τιμωρίες, την απομάκρυνση κρατούμενου που ήταν ένας από τους λίγους υποστηρικτές της στις φυλακές, την απαγόρευση συναντήσεων με τους δικηγόρους και άλλους επισκέπτες, την απόρριψη των αιτημάτων για επιτήρηση υπό προστασία και την επιστροφή της στο κελί τιμωρίας παρά το μετατραυματικό στρες που προκάλεσαν οι βιασμοί.

Κατά συνέπεια, οι δικηγόροι της Saunders-Velez τροποποίησαν την καταγγελία ώστε να προσθέσουν αυτά τα νέα δεδομένα, ελπίζοντας ο δικαστής να δράσει βάζοντας επιτέλους ένα τέλος στην καμπάνια εκφοβισμού ενάντια στην πελάτη τους.

Δείτε Επίσης

«Η πελάτης μας στάλθηκε σε αντρική φυλακή ενηλίκων επειδή αντιστάθηκε στον φύλακα που προσπάθησε να την ακινητοποιήσει όταν πέταξε καρέκλα κατά τη διάρκεια θεραπευτικής συνεδρίας», δήλωσε η συνήγορος, Paula Greisen. «Γι’ αυτό το έγκλημα, έχει πλέον υποφέρει τρεις βιασμούς και έχει βιώσει τη βίαιη άρνηση της ίδιας της ύπαρξής της ως γυναίκας από την πολιτεία του Κολοράντο. Η Lindsay έχει υποφέρει αρκετά».

«Η ώρα να γίνου σεβαστές οι ζωές των μαύρων τρανς γυναικώς έχει φτάσει. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο μόνο, έχουμε χάσει τουλάχιστον 14 μαύρες τρανς γυναίκες στα πλαίσια έξαρσης των τρανσφοβικών δολοφονιών. Την ίδια στιγμή, οι τοπικές κυβερνήσεις φυλακίζουν εκατοντάδες μαύρες τρανς γυναίκες σε αντρικές φυλακές, υποβάλλοντάς τες σε καθημερινή κακοποίηση, σεξουαλική βία και απειλές ενάντια στη σωματική τους ακεραιότητα», προσέθεσε η Isa Noyola, υποδιευθύντρια του Κέντρου Νομικής Υποστήριξης των Τρανς. «Δεν θα επαναπαυθούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Lindsay και όλες τις μαύρες τρανς γυναίκες».

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

Διαβάστε: Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών ζητά την οικονομική στήριξή σου.

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Metro Weekly

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί