Now Reading
Γεωργία: O φόνος ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν έγκλημα μίσους.

Γεωργία: O φόνος ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν έγκλημα μίσους.

Γεωργία: Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 | 08:20

Μετάφραση: Πάρβη Πάλμου  | News | T-zine.gr
 

Γεωργία: O φόνος ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν έγκλημα μίσους.

Vitali Safarov (Facebook)

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τιφλίδας (HRIDC) και το Κέντρο Συμμετοχής και Ανάπτυξης (CPD) δήλωσαν ότι το θανατηφόρο μαχαίρωμα του Βιτάλι Σαφάροφ στις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να βασίστηκε σε «ξενοφοβικούς λόγους».

Ο Safarov, ένας Γεωργιανός που μεγάλωσε στην Τιφλίδα και είχε ρίζες Εβραίων και Γιαζίντι, εργάστηκε ως υπεύθυνος προγράμματος στην CPD για τα camp ανεκτικότητας του ομίλου, καταπολεμώντας το μίσος και την ξενοφοβία μεταξύ των νέων.

Προηγουμένως εργάστηκε για την Πρωτοβουλία Καταφυγίου της Τιφλίδας, η οποία παρέχει ένα ασφαλές χώρο για ακτιβιστές σε κίνδυνο στην περιοχή.

Ο Safarov δολοφονήθηκε θανάσιμα νωρίς το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου μετά από μια μάχη έξω από το μπαρ της Βαρσοβίας, κοντά στην πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας.

Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, που γεννήθηκαν το 1993 και το 1995, το ίδιο πρωί, και είπαν ότι είχαν βρει ένα μαχαίρι ως όπλο δολοφονίας.

Η CPD υποστήριξε ότι βάσει μαρτύρων που είχαν μιλήσει, και οι δύο που συνελήφθησαν ήταν «μέλη μιας νεοναζιστικής ομάδας».

Εκπρόσωποι της οικογένειας του Safarov δήλωσαν ότι ένα άλλο όπλο, «σιδερογροθιά», χρησιμοποιήθηκε επίσης στην επίθεση.

Οι αρχές χρέωναν τον έναν ύποπτο με δολοφονία και τον άλλον με την απόκρυψη εγκλήματος.

Η μητέρα του Safarov, Marina Alanakyan, ορκίστηκε στο Facebook στις 7 Οκτωβρίου για να αντιταχθεί σε «φασιστικές ομάδες».

«Τι οδήγησε στο θάνατο του γιου μου; Το ότι παραβλέπονται από τις γεωργιανές αρχές επιβολής του νόμου όλα τα είδη φασιστικών ομάδων που μαστίζουν και που «κηρύττουν» μια ιδεολογία του μίσους. Αν δεν αρχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και σε κάποιο σημείο θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν κάνουμε τίποτα για να μην εμποδίσουμε τα παιδιά μας να σκοτωθούν στους δρόμους. Αποφάσισα να αγωνιστώ εναντίον τους και νομίζω ότι κάθε οικογένεια, κάθε μητέρα θα με καταλάβει και θα βρεθεί δίπλα μου».

Δολοφονία υπό επιβαρυντικές περιστάσεις.

Στη δήλωσή τους, το HRIDC και το CPD δήλωσαν ότι οι ερευνητές είχαν επισημάνει τη δολοφονία με το «λάθος τίτλο».

«Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις, είναι προφανές ότι το έγκλημα εμπίπτει στο άρθρο 109 του Ποινικού Κώδικα – Δολοφονία υπό επιβαρυντικές περιστάσεις λόγω φυλετικής, θρησκευτικής, εθνικής ή εθνικής μισαλλοδοξίας».

«Είναι σημαντικό ότι η έρευνα εντοπίζει το κίνητρο της δολοφονίας», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Εκτός από την αντιμετώπιση της δολοφονίας ως πιθανού εγκλήματος μίσους, η CPD δήλωσε ότι ήθελε οι αρχές να επαναπροσδιορίσουν την υπόθεση ως δολοφονία που διαπράττεται από περισσότερα του ενός άτομα.

Ο πρόεδρος της CPD, Agit Mirzoev, δήλωσε στην OC Media ότι ένα τρίτο άτομο, ανήλικος που αντιμετωπίζεται από μάρτυρα, ως «μάρτυρας», «συμμετείχε επίσης στη δολοφονία».

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Γεωργίας, τα εγκλήματα με κίνητρο μίσους τιμωρούνται με φυλάκιση 13-17 ετών.

Ο Mirzoev δήλωσε στην OC Media ότι η αστυνομία δεν ενημέρωσε έγκαιρα την οικογένεια του θύματος και ότι ανακάλυψε τη δολοφονία από άλλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Safarov είχε όλα τα σχετικά έγγραφα ταυτότητάς του και έτσι η παρακολούθηση των συγγενών του θα έπρεπε να ήταν εύκολη.

Επιθετική συμπεριφορά.

Ο Mirzoev δήλωσε στο OC Media ότι περίπου το πρωί της Κυριακής, ο Safarov διακόπηκε έναν από τους υπόπτους, ο οποίος αντιτάχθηκε σε αυτόν, διότι δεν του άρεσε η ιδέα ότι μιλούσε ρωσικά σε δύο τουρίστες μπροστά από το μπαρ της Βαρσοβίας.

Είπε ότι ακολούθησε ένα επιχείρημα το οποίο αργότερα στράφηκε σε μια συζήτηση για τα θέματα της «πατρίδας και της γεωργιανής ταυτότητας». Η διαμάχη αργότερα συνεχίστηκε σε κοντινό στενό δρόμο, όπου ο Mirzoev δήλωσε ότι οι ύποπτοι επιτέθηκαν στον Safarov, ο οποίος πέθανε από τα τραύματά του προτού φτάσουν για ιατρική βοήθεια.

Ο Mirzoev δήλωσε στην OC Media ότι τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό των κοντινών μπαρ και εκείνων που τους επισκέπτονταν ανέφεραν αρκετούς υπόπτους για την αστυνομία για την «επιθετική συμπεριφορά» τους, αλλά οι αρχές «δεν αντέδρασαν».

Ένας συνηθισμένος προστάτης του μπαρ δήλωσε στο OC Media ότι οι ύποπτοι είχαν προηγουμένως καυχηθεί ότι θα επιτεθούν σε άστεγους κοντά στην πλατεία της Ελευθερίας, τις πληροφορίες αυτές ο Mirzoev είπε επίσης ότι είχε ακούσει από τους μάρτυρες του αγώνα.

Δείτε Επίσης

Είπαν επίσης ότι οι ύποπτοι δεν ανήκαν σε καμία συγκεκριμένη άκρα δεξιά ομάδα.

Σύμφωνα με τη δήλωση του HRIDC και του CPD, η Εισαγγελική Υπηρεσία δήλωσε στον γεωργιανό ιστότοπο ειδήσεων Netgazeti ότι θα ανακατατάξει τη δολοφονία ως έγκλημα μίσους, εάν λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Εισαγγελίες για εγκλήματα μίσους

Στη δήλωσή τους, το HRIDC και το CPD ανέφεραν ότι «οι δραστηριότητες των ξενοφοβικών, φασιστικών ομάδων μίσους εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα το γεωργιανό κράτος».

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μονάδα στο υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε τον Ιανουάριο, οι αρχές της Γεωργίας διώκουν ποινικά 44 άτομα για εγκλήματα μίσους το 2017.

Η έκθεση ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 μηνών, το τμήμα είχε εντοπίσει κίνητρα με βάση το μίσος σε 95 περιπτώσεις, 4 με βάση την εθνοτική και φυλετική μισαλλοδοξία.

Τον Μάιο του 2017, ο υπουργός Εσωτερικών Γιώργης Γκαχάρια παραδέχτηκε ότι η γεωργιανή νομοθεσία «δεν ήταν πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση των επιθετικών και φασιστικών ομάδων», αλλά δεσμεύθηκε να προτείνει νομοθετικές τροποποιήσεις στο κοινοβούλιο αν «οι αρχές το θεωρούν απαραίτητο». Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες.

 


 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από OC Media
 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί