Georgina Bayer: H καλοσύνη ενός φίλου της δίνει μια νέα ελπίδα.

Νέα Ζηλανδία: Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 | 15:01

Στην τελευταία μας επαφή με την Georgina Beyer το Νοέμβριο, τα μόνα μελλοντικά σχέδια που έκανε η πρώην πολιτικός, ήταν οι προετοιμασίες για την κηδεία της. Λόγω μιας ξαφνικής καρδιακής ανεπάρκειας, η προγραμματισμένη μεταμόσχευση νεφρού ακυρώθηκε και ήταν απίθανο να συνεχιστεί, και απλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την προοπτική μιας ζωής με συνεχή αιμοκάθαρση.

by Sebastian Van Der Zwan

Georgina Bayer: H καλοσύνη ενός φίλου της δίνει μια νέα ελπίδα.

«Ανέχτηκα αρκετά», είπε με αναστεναγμό η κάτισχνη, εξαντλημένη Georgina, που διαγνώσθηκε με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια το 2013. «Είμαι έτοιμη να πεθάνω. Δεν φοβάμαι. Αν όλα τελείωναν νωρίτερα αντί για αργότερα, θα είχα μία εκπληκτική ζωή».

Τώρα, όμως, η πρώτη τρανς βουλευτής παγκοσμίως, τραγουδά σε έναν άλλο σκοπό μετά από μία απίθανη ανάρρωση από τη μυοκαρδιοπάθεια από την οποία έπασχε, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί επιτέλους να αποδεχθεί την γενναιόδωρη προσφορά δωρεάς νεφρού από έναν στενό φίλο.

Δείχνοντας πιο υγιής και ενεργητική απ’ ό,τι έχει υπάρξει εδώ και χρόνια, η Georgina, ετών 59, που έχει ως βάση της το Wellington, χαμογελά, «Είναι απίστευτο – είναι το θαύμα θαυμάτων! Οι γιατροί και οι χειρουργοί δεν περίμεναν να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία, αλλά τώρα αν όλα πάνε καλά, η ζωή μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητά της».

Ο παλιός της φίλος Grant Pittams προσέφερε πρώτος ένα από τα νεφρά του στα τέλη του 2015. Στη συνάντηση που είχαμε στο Auckland, όπου παρακολουθούνταν για εξετάσεις ενόψει του χειρουργείου, ο κάτοικος του Carterton μας λέει, «έβλεπα την υγεία της Georgie να χειροτερεύει μπροστά στα μάτια μου. Κάθε φορά που την έβλεπα ήταν ολοένα πιο λεπτή και πιο άρρωστη. Ήταν θλιβερό και απογοητευτικό, και δεν υπήρχε καμία προοπτική τέλους σε αυτή την κατάσταση, εκτός αν κάποιος αποφάσιζε να κάνει κάτι. Τελικά, αποφάσισα ότι αυτός ο κάποιος έπρεπε να ήμουν εγώ.


«Δεν ήταν η ώρα της Georgie να φύγει και δεν θα αφήσω μία καλή φίλη να πεθάνει όταν εγώ είμαι υγιής και περνάει από το χέρι μου να κάνω κάτι γι’ αυτό. Έχει πολλή ζωή μέσα της και δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποια σαν αυτή να φύγει τόσο νωρίς. Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει τελειώσει με τη Georgie – και αυτή δεν έχει τελειώσει με τη Νέα Ζηλανδία!»

Χαμογελώντας, η Georgina συνεχίζει, «Χάσαμε δυο κοινούς φίλους μας τα περασμένα χρόνια και δεν ήθελε να πεθάνω κι εγώ με τον ίδιο τρόπο. Απλά ούρλιαξα όταν μου το ‘πε. Ο Grant, 61 ετών, εργαζόμενος του Υπουργείου Υγείας, προσθέτει, «Έκλαψες σα μικρό κορίτσι!»

«Είναι ένα απίστευτο δώρο», εξηγεί η Georgina. «Ποτέ δεν θα ξεπεράσω την αλτρουιστική φύση αυτής της χειρονομίας. Ουσιαστικά μου δίνεις ζωή».


Η χειρουργική επέμβαση έχει προγραμματιστεί για το τέλος αυτού του μήνα, αλλά η Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και πρώην διαγωνιζόμενη του Dancing with the Stars εφιστά την προσοχή, «Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο. Αν δεν είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, μπορεί να ακυρώσουν τη μεταμόσχευση μια μέρα πριν την επέμβαση – και ακόμα και αυτή έχει 10% πιθανότητα αποτυχίας, μιας κι εγώ κι ο Grant δεν έχουμε συμβατές ομάδες αίματος. Αλλά είμαι πολύ αισιόδοξη».

Πράγματι, η Georgina, που έχει εργαστεί ως εργάτρια του σεξ και ως dragqueen πριν εκλεγεί Δήμαρχος του Carterton το 1995, ήδη σκέφτεται τη νέα ζωή που την περιμένει και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να υποστηρίξει τον εαυτό της. Έχοντας περάσει χρόνια με επίδομα ασθενείας, λέει «έχω μείνει εκτός εργασιακής δράσης τόσο καιρό, δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι, αλλά πάντα έλεγα ότι θα δοκίμαζα την τύχη μου στις επόμενες τοπικές εκλογές όταν γίνω καλά. Αλλά υπάρχει επίσης κάποιος που θέλει να πρωταγωνιστήσω σε μία περιοδεία που θα βασίζεται στην ιστορία της ζωής μου».

Η Georgina προσθέτει ότι είναι καθήκον της να πρωτοστατήσει στον αγώνα για τη δωρεά οργάνων, για την οποία έχουμε ένα τρομακτικά χαμηλό ποσοστό εδώ στην Aotearoa. «Οπωσδήποτε θα δωρίσω τα όργανά μου… αν μείνει κανένα χρήσιμο στο τέλος όλων αυτών», μας λέει, ευφυολογώντας.

Πάντως, το πρώτο πράγμα για το οποίο προσδοκά η Georgina μετά την μεταμόσχευσή της είναι μία από τις απλούστερες απολαύσεις της ζωής.


«Να κάνω ένα μπάνιο και να χωθώ εκεί μέσα ως το λαιμό!» λέει χαριτολογώντας. «Δεν μπορώ να βουτήξω στο νερό από τότε που διαγνώσθηκα με νεφρική ανεπάρκεια. Μετά απ’ αυτό, θα φορέσω το μπικίνι μου και θα πάω στο Oriental Bay μέχρι τα στεροειδή που πρέπει να πάρω αναλάβουν δράση. Μπορεί να φουσκώσω όταν γίνει αυτό, που είναι κρίμα, γιατί μου πήρε πολύ καιρό να φτάσω σ’ αυτό το μέγεθος – και με πολλή λίγη προσπάθεια!»

Στη Georgina αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύει στο εξωτερικό, κάτι το οποίο η αιμοκάθαρσή της έκανε αδύνατο, και η επιστροφή σε μία κανονική διατροφή. Λέει,, «Όταν έχεις νεφρική ανεπάρκεια, δεν μπορείς να τρως οτιδήποτε περιέχει κάλιο και νάτριο, οπότε δεν μπορώ να τρώω μπανάνες, εσπεριδοειδή ή καρότα. Περιμένω πώς και πώς να φάω μια φρουτοσαλάτα. Είναι αυτά τα συνηθισμένα πράγματα που είναι μέρος της ζωής που δεν τους δίνεις ιδιαίτερη σημασία, μέχρι που να στα στερήσουν.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια περιμένω αυτή τη στιγμή και θέλω να τελειώνω τώρα που όλα πάνε επιτέλους καλά! Είναι ένα δώρο ζωής και το καλωσορίζω με ανοιχτή αγκαλιά».

Μετάφραση για το T-zine.gr
Θάλεια Παπαδοπούλου .

© T-zine.gr με πληροφορίες από Woman’s Day