Γιατί να χρειάζεται η κυβέρνηση να γνωρίζει το φύλο σας;

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 | 09:33

Του *HARPER JEAN TOBIN

Μετάφραση: Πάρβη Πάλμου | T-zine.gr

Trans News Άρθρο

Γιατί να χρειάζεται η κυβέρνηση να γνωρίζει το φύλο σας;

Το Εθνικό Κέντρο για την Ισότητα των Τρανς κέρδισε μια μεγάλη μάχη με την κατάργηση των δεικτών φύλου στις κάρτες Medicare. Γιατί όμως να μην μπορούν σε όλα τα κυβερνητικά έγγραφα να καταργηθούν οι δείκτες φύλου Άρρεν και Θήλυ;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα λάθος στην κάρτα ασφάλισης ή την άδεια οδήγησης αποτελεί ένα πρόβλημα μηδαμινής σημασίας . Για τα τρανς άτομα, μπορεί να αποτελεί πραγματική απειλή για την ελευθερία τους και ακόμη και για την ασφάλειά τους.

Σε μια έρευνα σε περίπου 28.000 ενήλικα πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων που έδειξαν ταυτότητα με όνομα ή φύλο που δεν συνάδουν με την έκφραση των φύλων τους, δεχτήκαν λεκτική κακοποίηση, τούς αρνήθηκαν την υπηρεσία, τούς ζήτησαν να φύγουν ή και τούς προσέβαλαν.

Αυτός είναι ένας λόγος που το Εθνικό Κέντρο για την Ισότητα είναι περήφανο να ανακοινώσει έναν ιστορικό νέο κανόνα από τα Κέντρα Medicaid και Medicare. Ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα, το κέντρο θα ξεκινήσει να στέλνει νέα δελτία στους 44 εκατομμύρια αποδέκτες Medicare, από τα οποία κανένα δεν θα περιλαμβάνει καμία αναφορά στο φύλο των αποδεκτών.

Η αλλαγή αυτή είναι σίγουρα η μεγαλύτερη του είδους της, αλλά απέχει πολύ από την πρώτη. Με νέους κανόνες σχετικά με τις άδειες οδήγησης και τα πιστοποιητικά γέννησης στο Όρεγκον, την Καλιφόρνια, την Πενσυλβανία και την Επαρχία της Κολούμπια, είναι μια καλή στιγμή να μιλήσουμε για το αν τα έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα πρέπει να αναφέρουν το φύλο μας ή όχι.

Αν και μια μικρή λεπτομέρεια, οι δείκτες φύλου σε επίσημα έγγραφα είναι μόνο ένα παράδειγμα των άχρηστων τρόπων με τους οποίους η κυβέρνηση μπορεί να αστυνομεύσει την ταυτότητά σας. Εάν όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζονται εξίσου σύμφωνα με το νόμο ούτως ή άλλως, τότε γιατί η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει αυτό το κομμάτι της ζωής σας εξ αρχής;

Τα κρατικά γραφεία ενδέχεται να έχουν λόγο να καταγράψουν το φύλο που έχει αποδοθεί κατά τη γέννηση για στατιστικές για τη δημόσια υγεία, αλλά οι πληροφορίες αυτές πρέπει απαραίτητα να συμπεριλαμβάνονται στο έντυπο πιστοποιητικό γέννησης; Για έγγραφα όπως οι άδειες οδήγησης ή τα διαβατήρια που διαθέτουν ήδη μια φωτογραφία, το Α ή το θ ή το X –τα οποία πολλές φόρες δεν ανταποκρίνονται στην εμφάνιση- πραγματικά βοηθούν στον εντοπισμό ατόμων και στην πρόληψη της κλοπής ταυτότητας; Δεν είναι καθόλου σαφές ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι καταφατική.

Σε μια κεντρική ομιλία που έδωσα σε συνάντηση των υποστηρικτών και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης το 2014, είπα ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για την άρση του φύλου από πολλά επίσημα έγγραφα. Οι κυβερνητικές κατηγορίες φύλου είναι περιττές και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους μη τρανς ανθρώπους.

Η τοποθέτηση μου στην ομιλία επαναλάμβανε την περσινή έκδοση του ίδιου συνεδρίου από τον καθηγητή Heath Fogg Davis του πανεπιστημίου Temple. Στο βιβλίο του το 2017 Beyond Trans, ο Ντέιβις αναφέρει την εμπειρία του με το σύστημα δημόσιας μετακίνησης της Φιλαδέλφειας.

Το 2007, η πολιτική της δεκαετίας για την τοποθέτηση δεικτών φύλου σε όλα τα μηνιαία και εβδομαδιαία περάσματα διέλευσης εξετάστηκε όταν μια γνωστή τρανς ακτιβίστρια αποτράπηκε από το να επιβιβαστεί σε ένα τραίνο, επειδή ένας υπάλληλος διέλευσης δεν πίστευε ότι η εμφάνιση της ταιριάζει με το φύλο που καταγραφόταν στην κάρτα της.

Το περιστατικό πυροδότησε ένα σκάνδαλο καθώς και μια επίσημη καταγγελία από την εν λόγω ακτιβίστρια στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Σχέσεων της Πενσυλβανία. Αυτό οδήγησε ακόμη και στο σχηματισμό ενός κινήματος ενάντια στην πολιτική που είναι γνωστή ως Riders Against Gender Exclusion ή RAGE. Μέχρι το 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο της Φιλαδέλφεια ζήτησε ομόφωνα να τερματιστεί η πρακτική.

Μετά από χρόνια κακής δημοσιότητας για το θέμα, η Φιλαδέλφεια κατάργησε τους δείκτες φύλων στις κάρτες της δημόσιας μετακίνησης το 2013.

Το ζήτημα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα των άχρηστων τρόπων με τους οποίους η κυβέρνηση δυσχεραίνει τη ζωή των τρανς. Με την κατάργηση της κυβέρνησης εξ ολοκλήρου των ζητημάτων που αφορούν το φύλο, μπορούμε να αποφύγουμε το πρόβλημα για τα 1,4 εκατομμύρια εκτιμώμενων ενηλίκων τρανς γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και καταστάσεις όπως αυτή στη Φιλαδέλφεια.

Βεβαίως, οι σωστοί δείκτες φύλου μπορούν να αποτρέψουν την αμηχανία, την παρενόχληση ή ακόμα και τη βία που μπορεί να προκαλέσει η εσφαλμένη καταχώριση. Αλλά ακόμη και οι ακριβείς δείκτες φύλου προσκαλούν περιττές κρίσεις σχετικά με το φύλο στα δημόσια περιβάλλοντα και μπορούν να συμβάλουν στην παρενόχληση όταν κάποιος δεν πιστεύει ότι «το άτομο ταιριάζει στο ρόλο».

Ενώ εμείς στην NCTE είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την αλλαγή, παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην άρση του φύλου από άλλες μορφές ταυτότητας. Για τις άδειες οδήγησης και τις κρατικές ταυτότητες, ο ομοσπονδιακός πράκτορας REAL ID επιτρέπει στις Πολιτείες να αποφασίσουν πώς να ονομάζουν το φύλο, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί να αναφέρεται με κάποιο τρόπο.

Θα απαιτηθεί νέα ομοσπονδιακή νομοθεσία για να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι Πολιτείες μπορούν να απομακρύνουν το φύλο από αυτά τα έγγραφα. Τα διεθνή πρότυπα για τα διαβατήρια απαιτούν επίσης να περιληφθεί το φύλο, αν και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας έχει συζητήσει την αλλαγή αυτής της απαίτησης στο μέλλον.

 

Κανένας ομοσπονδιακός νόμος ή διεθνές πρότυπο δεν απαιτεί ότι τα πιστοποιητικά γέννησης των ΗΠΑ απαριθμούν το φύλο και έτσι τα κράτη θα ήταν ελεύθερα να καταργήσουν το φύλο από την πλευρά των πιστοποιητικών γέννησης, ακόμη και αν συνεχίζουν να συλλέγουν και να διατηρούν εμπιστευτικά το φύλο ως μέρος των εσωτερικών ζωτικών στατιστικών τους αρχείων.

Η Πενσυλβανία πρόσφατα πλησίασε σε αυτές τις αλλαγές, όταν αντικατέστησε τις λέξεις «μητέρα» και «πατέρας» με τη λέξη «γονέας» σε νέα πιστοποιητικά γέννησης.

Το ζήτημα των φύλων – είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι αρκετά προσωπικό ώστε να μην θέλουμε την κυβέρνηση να εμπλέκεται πουθενά. Οι λόγοι για την καταγραφή των φύλων σε οποιοδήποτε δεδομένο πλαίσιο πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

* Ο HARPER JEAN TOBIN είναι ο διευθυντής πολιτικής για το National Center for Transgender Equality.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Advocate