Γιατί όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι Γάλλοι υποστηρίζουν τη Λεπέν;

Γαλλία: Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 | 12:07

 

Ρεπορτάζ του BBC αποκαλύπτει πως το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει αυξήσει τρομακτικά τα ποσοστά του και μέσα στην LGBT κοινότητα
 

Γιατί όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι Γάλλοι υποστηρίζουν τη Λεπέν;

Μερικές ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και θα περίμενε κανείς ότι, από όλο το Παρίσι, το κόμμα της ακροδεξιάς Λεπέν θα συγκέντρωνε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Κι όμως, το Εθνικό Μέτωπο έχει υποστήριξη από ομοφυλόφιλους Γάλλους ψηφοφόρους, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του BBC από τους δρόμους του Marais, της συνοικίας που βρίσκεται στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας και είναι γεμάτη με γκέι μπαρ, κλαμπ και sex shops.

«Η ομοφυλοφιλία δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για το οποίο ψηφίζω» αναφέρει ο Cedric σε ένα από αυτά τα μπαρ. Πρόκειται για έναν φοιτητή μηχανικό περιβάλλοντος που δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι στηρίζει το Εθνικό Μέτωπο, ένα κόμμα η ανοιχτή υποστήριξη του οποίου μέχρι πρότινος ήταν ταμπού για τη γαλλική κοινωνία.

Το ακροδεξιό Μέτωπο ιδρύθηκε το 1972 από τον πατέρα της σημερινής επικεφαλής του, Ζαν-Μαρί Λεπέν και έχει χρεωθεί κατά καιρούς με ρητορικές ομοφοβίας, ρατσισμού και αντισημιτισμού. Ο ιδρυτής του ήθελε τότε να απελάσει 3 εκατομμύρια ξένους από τη Γαλλία, υπήρξε αρνητής του Ολοκαυτώματος και αντίθετος με τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ, ενώ είχε δηλώσει ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία «γενετική ανωμαλία».

Από το 2011 που ανέλαβε την ηγεσία του μετώπου η κάπως πιο μετριοπαθής Μαρίν Λεπέν, η άνοδος του κόμματος υπήρξε σαρωτική, παράλληλα με την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη, και πλέον πολλές δημοσκοπήσεις φέρουν τη Λεπέν στην πρώτη θέση για την προεδρία. H 49χρονη Λεπέν έχει υποσχεθεί να παύσει τη μετανάστευση και να φέρει τα ζητήματα που αφορούν τους Γάλλους στην πρώτη γραμμή, ενώ μεταξύ των προεκλογικών της δεσμεύσεων είναι και η ακύρωση του νόμου για τους γάμους των ομοφύλων.

Το κόμμα της Λεπέν διαθέτει περισσότερα υψηλόβαθμα γκέι μέλη σε σχέση με όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα, όπως ο Florian Philippot, στενός σύμβουλος της επικεφαλής του.

«Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στη Γαλλία, πέρα από την ομοφυλοφιλία. Κι εγώ βρίσκομαι σε σχέση με άντρα και έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος σε αυτό τον τομέα, αλλά για μένα υπάρχουν πιο πιεστικά ζητήματα στη χώρα, όπως η οικονομία, το εθνικό χρέος και η ανεργία» συνεχίζει ο Cedric, θεωρώντας, όπως οι περισσότεροι γκέι υποστηρικτές του Μετώπου, ότι οι δεσμεύσεις της Λεπέν για τα LGBT θέματα είναι απλώς ψηφοθηρική «μπλόφα» προς τους συντηρητικούς: «Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει. Αν νικήσει θα δώσει προτεραιότητα σε άλλα ζητήματα».

Ο Baptiste συμφωνεί. Εκείνος και ο σύντροφός του, ο Anthony, θα ψηφίσουν και οι δύο το Μέτωπο: «Δεν νομίζω ότι η Λεπέν είναι απειλή για τα γκέι δικαιώματα. Είναι αλήθεια ότι ο πατέρας της ήταν πιο απόλυτος, όμως πλέον πολλοί άνθρωποι μέσα στο κόμμα είναι ομοφυλόφιλοι και η ίδια δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι το βρίσκει αφύσικο». Κι όμως, στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο κόμμα διαθέτει περισσότερα υψηλόβαθμα γκέι μέλη σε σχέση με όλα τα άλλα μεγάλα κόμματα, όπως ο Florian Philippot, στενός σύμβουλος της Λεπέν.

Ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της κουβέντας του με τον Cedric, οι θαμώνες του μπαρ στα διπλανά τραπέζια είναι εμφανώς σοκαρισμένοι. «Δεν θα βρεις υποστηρικτές του Μετώπου εδώ» είχαν πει οι περισσότεροι από τους Γάλλους της περιοχής με τους οποίους συνομίλησε ο ρεπόρτερ, όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Η εφαρμογή γνωριμιών Hornet μίλησε με περίπου 3.200 γκέι Γάλλους και περίπου το ένα πέμπτο από αυτούς δήλωσαν ότι θα έδιναν την ψήφο τους στη Λεπέν.

Τι είναι λοιπόν αυτό που τους κάνει να θέλουν να την υποστηρίξουν; Για την πλειοψηφία είναι προφανώς σημαντική η σκληρή της στάση απέναντι στο μεταναστευτικό. «Πού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι ομοφυλόφιλοι; Στις ισλαμικές χώρες. Εκεί σταυρώνονται. Σίγουρα δεν θέλω να έρθει ένας τέτοιος κίνδυνος στη Γαλλία» δηλώνει ο Pascale.

Βέβαια στο βόρειο, φτωχό και πολυπολιτισμικό προάστιο Pont-de-Flandre, η εικόνα είναι κάπως διαφορετική. «Οι υποστηρικτές του Μετώπου με τους οποίους μιλήσατε ήταν λευκοί, σωστά; Δεν εκπλήσσομαι. Αισθάνομαι ότι πολλοί γκέι είναι εγωιστές. Θεωρούν ότι δεν στοχοποιούνται πλέον από το Μέτωπο, οπότε κρίνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να το ψηφίσουν» εξηγεί ο DJ Kiddy Smiles που παίζει μουσική σε ένα τοπικό γκέι μπαρ. «Η Λεπέν έχει δείξει ένα πολύ έξυπνο πρόσωπο, υποστηρίζοντας ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι στόχος των Μουσουλμάνων. Δεν θεωρώ ότι αντιπαθεί τους γκέι, απλώς λέει στους ανθρώπους αυτά που θέλουν να ακούσουν. Δεν με νοιάζει αν τελικά θα απαγορέψει τους γκέι γάμους, και μόνο το γεγονός ότι το υπόσχεται την κάνει πολύ επικίνδυνη».

 

Πηγή: Lifo.gr με πληροφορίες από το BBC.