Now Reading
Giovanna Rincon: Είμαι τρανς γυναίκα, οροθετική, μετανάστρια και εργάτρια του σεξ. Η ομιλία της στην τελετή έναρξης του συνεδρίου IAS 2017 στο Παρίσι.

Giovanna Rincon: Είμαι τρανς γυναίκα, οροθετική, μετανάστρια και εργάτρια του σεξ. Η ομιλία της στην τελετή έναρξης του συνεδρίου IAS 2017 στο Παρίσι.

Γαλλία: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 | 10:40

Μετάφραση για το T-zine.grΑφροδίτη Παπαγεωργίου

Giovanna Rincon: Είμαι τρανς γυναίκα, οροθετική, μετανάστρια και εργάτρια του σεξ. Η ομιλία της στην τελετή έναρξης του συνεδρίου IAS 2017 στο Παρίσι.

Η Giovanna Rincon (πρώτη από τα αριστερά), στην αναμνηστική φωτογραφία για το #ias2017
Η Giovanna Rincon, τρανς γυναίκα, οροθετική, μετανάστρια και εργάτρια του σεξ, και σπουδαία ακτιβίστρια, γεννήθηκε στην Κολομβία, αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει, ως μία απόφαση επιβίωσης για την ίδια καταφεύγοντας στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Γαλλία, όπου δραστηριοποιείται έντονα για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, των οροθετικών, των μεταναστών και των εργαζομένων στο σεξ.

Σε μία έντονα φορτισμένη ομιλία που κορυφώνεται με το μότο: «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», δίνει στην ομιλία της στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου IAS 2017, στο Παρίσι, μέσα από την εμπειρία της από τις πολλαπλές διακρίσεις που έχει βιώσει, λόγω του τρανς στάτους, της οροθετικότητας, του στάτους της ως μετανάστρια και εργάτρια του σεξ, με ανάγλυφο τρόπο τις κατευθύνσεις που είναι αναγκαίο να ακολουθήσει η διεθνής κοινότητα σε μία σειρά θεμάτων.

Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την ομιλία της.

 

Καλησπέρα σας.

Το όνομά μου είναι Giovanna Rincon.

Σαν μία εισαγωγή επιτρέψτε μου να σας πω την ιστορία μου.

Γεννήθηκα στην Κολομβία. Σε μία οικογένεια που ανήκει στην εργατική τάξη. Όταν ήμουν δώδεκα ετών, η οικογένειά μου με έδιωξε και κατέληξα στον δρόμο. Στα 19 μου χρόνια μπήκα στο κίνημα για τον hiv και τα lgbt δικαιώματα. Και ανακάλυψα ότι είμαι οροθετική.

Όταν έφτασα στα 23 μου χρόνια αποφάσισα να μεταναστεύσω στην Ιταλία όπου έγινα εργάτρια του σεξ. Έχοντας επίσης την ελπίδα ότι στην Ευρώπη θα μπορέσω να έχω την απαραίτητη φροντίδα για τον hiv. Η απόφαση μου αυτή, αφορούσε την δίψα μου για τη ζωή, αλλιώς θα έπρεπε να παραδοθώ στον θάνατο. Έτσι βρέθηκα στην Ιταλία, έχοντας να αντιμετωπίσω το στίγμα λόγω ότι είμαι τρανς, λόγω του hiv, αλλά και ως μετανάστρια εργάτρια του σεξ.

Σε όλη μου την ζωή, την προσωπική, όσο και την επαγγελματική, βίωσα πολλαπλές διακρίσεις που σχετίζονταν με την τρανς ταυτότητά μου, όμως στην Ιταλία βίωσα ανακάλυψα τι σημαίνει διάκριση λόγω τους στάτους μου ως οροθετική, ως ένα τρόπω τινά «παράνομο στάτους». Όταν είτε εγώ είτε φίλες και φίλοι μου έπρεπε να ζητήσουμε πληροφορίες, να μιλήσουμε στην κοινωνία, αλλά και στις κοινότητές μας, για θέματα που αφορούσαν την κατάστασή μας ώστε να μπορούμε να έχουμε τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση φροντίδα υγείας.

Βρέθηκα πολλές φορές απέναντι στην άρνηση παροχής φροντίδας υγείας, απέναντι σε τοίχο, έτσι ήταν μονόδρομος για μένα ο ακτιβισμός. Για να καταδικάσω την άρνηση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας που βιώνουν οι μετανάστριες εργάτριες του σεξ, που προσέξτε, μας θεωρούσαν ως υπεύθυνες για την εξάπλωση της επιδημίας. Τούτο με βοήθησε να υπερβώ τον εαυτό μου, και να με ενθαρρύνει να γίνω η φωνή της κοινότητάς μου.

Το 2002, για πολλούς λόγους, αποφάσισα να εγκαταλείψω την Ιταλία. Τα γεγονότα που αφορούσαν την διόγκωση ακραίων λαϊκίστικων πολιτικών και το γεγονός ότι ήμουν μετανάστρια και εργάτρια του σεξ αποτελούσε πλέον ποινικά αδικήματα που με οδήγησαν δύο φορές στη φυλακή. Ένας φίλος μου αρρώστησε βαριά από το aids και χρειαζόταν ιατρική βοήθεια. Αποφάσισα έτσι να φύγω και να καταφύγω στην Γαλλία. Και εδώ έπρεπε να χρησιμοποιήσω την εμπειρία μου και να τη μετασχηματίσω σε βοήθεια προς την κοινότητά μου.

Το 2010 αποφάσισα να συμμετάσχω στην οργάνωση Acceptess T, με σκοπό να βοηθήσω ώστε να ακουστούν οι φωνές μας σε θέματα υγείας, νομικά, επιστημονικά και την υποστήριξη της τρανς κοινότητας. Για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, την αποτελεσματική πρόσβαση στην υγεία, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε συνεργασίες με νοσοκομεία και κοινοτικές δομές, ώστε να έχουμε την φροντίδα υγείας κατάλληλη για τις ανάγκες μας και να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή και διαμεσολάβηση της κοινότητας. Και να αναδείξουμε τα δικαιώματα της κοινότητάς μας, ζήτημα που αφορά μία υγιή δημοκρατία.

Να καταφέρουμε τη συμμετοχή της κοινότητας στα κέντρα αποφάσεων σε θέματα που την αφορούν άμεσα. Να αναπτύξουμε τις δυνατότητες της κοινότητάς μας σε πρότζεκτ που θέτουν τα ζητήματα που αφορούν τους τρανς ανθρώπους, τη μετανάστευση και την εργασία του σεξ, σε θέματα όπως την ποινικοποίηση της εργασίας του σεξ και των πελατών τους, την ενδυνάμωση της κοινότητας, τα rapid test, τα pr-ep προγράμματα.

Η υγεία είναι το ζήτημα που πρέπει να απαντήσουμε, και η ποινικοποίηση των πελατών στην εργασία του σεξ θέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αυξάνει την επισφάλεια αλλά και τα κρούσματα βίας και τις προκαταλήψεις.

Πρόσφατα δύο μετανάστριες εργάτριες του σεξ, δολοφονήθηκαν, όχι πολύ μακριά από εδώ. Η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου που οι τρανς άνθρωποι συστηματικά κακοποιούνται, δολοφονούνται, ακόμη και σε χώρες που έχουν πολιτικές προστασίας.

Έχει ακόμη γίνει φανερό σχετικά το στάτους μεταναστών χωρίς έγγραφα ότι όταν δεν υπάρχει νομιμοποίηση, οι κακοποιήσεις βρίσκονται σε αύξηση. Και τούτο συμβαίνει με τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές στη Γαλλία και όπου αλλού στον κόσμο. Και ιδιαίτερα όπως αποδεικνύουν μελέτες για τους τρανς ανθρώπους το προσδόκιμο ζωής για τις τρανς γυναίκες βρίσκεται στα 35 έτη και όπως δεικνύουν έρευνες που προέρχονται από τις ΗΠΑ οι τρανς άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατά 49% πιο πολύ την επισφάλεια απέναντι στον hiv από τον γενικό πληθυσμό.

Τούτο καταδεικνύει την ανάγκη να επικεντρώσουμε σε όλα αυτά τα προβλήματα, και ιδιαίτερα σε θέματα πρόσβασης στην υγεία. Χρειαζόμαστε περισσότερες επικεντρωμένες έρευνες, περισσότερη επικέντρωση σε πληθυσμούς που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, ώστε να καλύπτονται οι εξειδικευμένες ανάγκες ώστε οι επαγγελματίες υγείας να παρέχουν υπηρεσίες υγείας αποτελεσματικές για πληθυσμούς κλειδιά.

Χρειαζόμαστε περισσότερη πληροφόρηση, ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στην τρανς κοινότητα, ώστε να υιοθετήσουμε στρατηγικές κατευθύνσεις κατάλληλη για τις ανάγκες της. Περισσότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε σχέση με την ορμονοληψία, ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες θεραπείες. Χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες που να σχετίζουν θέματα βίας και υγείας με τους μετανάστες χωρίς έγγραφα, τους χρήστες ή χρήστριες ουσιών, και τους/τις εργαζόμενους του σεξ.

Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε φωνή στους πληθυσμού κλειδιά και στις πραγματικές ανάγκες τους εδώ. Να τους ακούσουμε προσεκτικά και να τα λάβουμε όλα αυτά σοβαρά υπόψη μας στη κατεύθυνση τερματισμού της επιδημίας και να δημιουργήσουμε μία μετατόπιση στην ποιότητα ζωής τους για όλους τους πληθυσμούς που ζουν με τον hiv, και τους πληθυσμούς κλειδιά.

Τα τελευταία 30 χρόνια η επιστήμη έχει κάνει σημαντικές προόδους, ωστόσο δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι η επιδημία έχει ανυπολόγιστα αποτελέσματα και απέχουμε πολύ από τους στόχους μας.

Σας παρακαλώ επιτρέψτε μου (σηκώνει ψηλά τη γροθιά) να δανειστώ τα λόγια για όλες και όλους που πριν από 30 χρόνια, ένωσαν τις φωνές τους στο μότο:

«ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ»
(χειροκροτήματα).

Giovanna Rincon | #NothingAboutUsWithoutUs

Και για όλες και όλους που μπήκαν μπροστά ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδο στην έρευνα και να ακουστούν οι αρχές μας.

Καλούμαστε τώρα να αναπτύξουμε περισσότερο αυτές τις αρχές και να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις στην έρευνα και στον αγώνα για το aids, μέσω της κατάρτισης της διακήρυξης της κοινότητάς μας στο Παρίσι.

Σας παρακαλώ, να ενδυναμώσουμε την ατζέντα μας για τους πληθυσμούς κλειδιά και της κεντρικής θέσης που πρέπει να έχει στην ατζέντα μας για την επιδημία. Σας παρακαλώ, μοιραστείτε το, και απαιτήστε το.

Δείτε Επίσης

Οι πληθυσμοί κλειδιά και οι άνθρωποι που ζουν με τον hiv έχουν ανάγκη την πολιτική βούληση και την ισχυρή δέσμευση.

Στο παρελθόν η Γαλλία ηγήθηκε στην πολιτική και οικονομική κινητοποίηση κατά του hiv/aids σε διεθνές επίπεδο.

Αλλά πλέον: πού είναι η Γαλλία; Πού είναι το πολιτικό κουράγιο;

Πού είναι ο κύριος Μακρόν; Κύριε Μακρόν, μην επιτρέψετε να διογκωθεί πάλι ο hiv.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Και σας ευχαριστώ πολύ για το κουράγιο, την αλληλεγγύη, την κινητοποίηση.

Όχι στην άγνοια, όχι στις διακρίσεις.

Ποτέ!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της στα αγγλικά εδώ από το 1:05:30 έως το 1:16:30.

 

https://www.youtube.com/watch?t=1h5m30s&v=RSSc627h-2A&feature=youtu.be&app=desktop

 

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί