Γνωρίστε την Gabrielle Bouchard, την πρώτη τρανς πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών του Κεμπέκ

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 | 11:06

CBC News | 10.12.2017 | Laurene Jardin

Μετάφραση για το T-zine.grΕλένη Αναγνωστοπούλου

Trans News Φεμινισμός

”Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ όλα τα βιώματα, για όλες τις γυναίκες στο Κεμπέκ” λέει η καινούρια πρόεδρος

Γνωρίστε την Gabrielle Bouchard, την πρώτη τρανς πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών του Κεμπέκ

H Gabrielle Bouchard εξελέγη τον περασμένο μήνα ως πρόεδρος της πιο διακεκριμένης γυναικείας οργάνωσης στην περιοχή, η οποία ονομάζεται «Federation des femmes du Quebec» (Ομοσπονδία Γυναικών του Κεμπέκ).

Μετά την ανάληψη της θέσης της στην ομοσπονδία, η οποία λειτουργεί από το 1996, η Bouchard δήλωσε ότι οι στόχοι της είναι να διατηρηθεί η βασική θέση του οργανισμού: ισότητα για όλες τις γυναίκες αλλά και μεταξύ όλων των γυναικών.

Και ενώ έχουν γίνει αρκετά βήματα σχετικά με το πρώτο σκέλος του βασικού αιτήματος, η Bouchard δήλωσε ότι η κοινωνία εξακολουθεί να παλεύει για το δεύτερο. Η προσωπική της ιστορία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού.

Πριν γίνει πρόεδρος της ομοσπονδίας (FFQ), εργάστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία στο Κέντρο για την Προάσπιση των Φύλων του πανεπιστημίου Concordia University, ως συνήγορος τρανς ατόμων και δημόσια εκπαιδευτικός.

H Bouchard αγαπάει τον χαρακτήρα Dr. Who (βασικός χαρακτήρας τηλεοπτικής σειράς, βιβλίων κόμικ κτλπ.), την country μουσική και τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Απολαμβάνει την μουσικοθεατρική παραγωγή Wicked και η αγαπημένη της γυναίκα πολιτικός είναι η Manon Masse του κόμματος «Quebec Solidaire MNA», επειδή αισθάνεται ότι «η Masse έχει μια καρδιά μεγαλύτερη από το μέγεθος του Μοντρεάλ».

Άλλα ένα πράγμα σχετικά με την προσωπική ιστορία της Bouchard έχει τραβήξει την προσοχή τις τελευταίες εβδομάδες, και αυτό είναι το γεγονός ότι κατά την γέννησή, της αποδόθηκε το αρσενικό φύλο σε όλα τα επίσημα αρχεία. Η Bouchard είναι η πρώτη τρανς γυναίκα διευθύνουσα της ομοσπονδίας FFQ, και μερικά άτομα το αντιλαμβάνονται ως πρόβλημα.

Η Denise Bombardier, αρθρογράφος στην εφημερίδα Journal de Montreal, έγραψε μια κριτική στην οποία υποστηρίζει ότι εφόσον η Bouchard πραγματοποίησε την μετάβαση όντας ενήλικας, δεν θα μπορούσε ποτέ να βιώσει τον αγώνα της «καθημερινής γυναίκας», στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η μητρότητα.

«Για μερικές γυναίκες, το βίωμα της μητρότητας είναι σημαντικό, αποφέρει μια αίσθηση υπερηφάνειας και αυτό είναι έγκυρο και κατανοητό», δήλωσε η Bouchard. «Όμως υπάρχουν και άτομα που έχουν γεννήσει, αλλά δε θέλουν να ταυτίζονται και να αναγνωρίζονται μέσα από το βίωμα της μητρότητας».

Πως μπορεί λοιπόν μια τρανς γυναίκα να εκπροσωπεί όλες τις γυναίκες του Κεμπέκ;

Η Bouchard απευθύνθηκε σε όλα τα πρόσωπα που την κριτικάρουν , δίνοντας το ακόλουθο παράδειγμα: Οι πρώην πρόεδροι της ομοσπονδίας FFQ, οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον μεσαίας τάξης, λευκές γυναίκες, έκαναν καλή δουλειά εκπροσωπώντας τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να ταυτιστούν/συνδεθούν με τις εμπειρίες και τα βιώματα γυναικών που ανήκουν σε περιθωριακές ομάδες. Δήλωσε ακόμα ότι «είμαι εδώ για να ενισχύσω την πάλη και τους αγώνες των γυναικών στο Κεμπέκ, και αυτό ξεπερνά τα όρια του προσωπικού μου βιώματος».

Η Bouchard αναγνωρίζει ότι η ταυτότητα της ως τρανς γυναίκα είναι κάτι που συνδιαμορφώνει το ρόλο της ως Προέδρου, αλλά τα καθήκοντά της θέσης συμπεριλαμβάνουν και πολλά άλλα ζητήματα.

Η ίδια υποστηρίζει ότι: «Μπορώ να φέρω στο προσκήνιο μια πτυχή της ζωής μου που θα συμβάλλει στο έργο μου, αλλά το καθήκον μου είναι να εκπροσωπώ όλα τα βιώματα σχετικά με όλες τις γυναίκες του Κεμπέκ, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαι διατεθειμένη να ακούσω”.

Δήλωσε ακόμα ότι ενώ η ταυτότητά της ως τρανς γυναίκα είναι σημαντική για εκείνη, παραμένει απλώς μία από τις πολλές ιστορίες. «Η ιστορία μου είναι πραγματικά βαρετή. Φυσικά βίωσα τον αποκλεισμό στο χώρο εργασίας. Φυσικά και μου απαγορεύτηκε η είσοδος σε δημόσιες τουαλέτες. Φυσικά βίωσα όλα αυτά τα πράγματα».

H Sue Smith, η οποία εργάζεται στην ραδιοφωνική εκπομπή CBC Homerun, ρώτησε την Bouchard εάν φοβόταν ότι η συζήτηση γύρω από την ταυτότητά της ως τρανς γυναίκα θα αποσπάσει από άλλες συζητήσεις σχετικά με το έργο στο οποίο φιλοδοξεί η ομοσπονδία FFQ. Η Bouchard απάντησε ότι είναι ευτυχής που η συζήτηση λαμβάνει τόπο τώρα, δύο εβδομάδες μετά την εκλογή της.

«Ας κάνουμε αυτή τη συζήτηση, ας είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί σε αυτό, και μόλις ολοκληρωθεί όλα τα άτομα θα έχουν περισσότερες πληροφορίες και τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και πέρα από αυτές τις συζητήσεις».

Η ομοσπονδία, δημιουργήθηκε το 1966 όταν αρκετές μικρότερες ομάδες γυναικών συσπειρώθηκαν για να δημιουργήσουν μια ενοποιημένη συλλογικότητα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σήμερα, προσδιορίζεται ως φεμινιστική οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και σχετικά ζητήματα που προκύπτουν στην περιοχή. Η οργάνωση αποτελείται από 300 επίσημα μέλη και περισσότερα από 600 μεμονωμένα μέλη υποστήριξης.

© T-zine.gr με πληροφορίες από CBC News