Now Reading
Γνωρίστε την τρανς γυναίκα που κατεβαίνει ως υποψήφια για μια θέση στη Γερουσία σε μια Πολιτεία Μορμόνων

Γνωρίστε την τρανς γυναίκα που κατεβαίνει ως υποψήφια για μια θέση στη Γερουσία σε μια Πολιτεία Μορμόνων

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κουλαξής


Γνωρίστε την τρανς γυναίκα που κατεβαίνει ως υποψήφια για μια θέση στη Γερουσία σε μια Πολιτεία Μορμόνων.

Η Μίστι Σνόου (Misty Snow) γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς γυναίκα που συμμετέχει ως υποψήφια για την Γερουσία, με ένα από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ. Το Broadly Vice επισκέφθηκε την έδρα της εκστρατείας της στη Γιούτα για να μάθει περισσότερα.

Γνωρίστε την τρανς γυναίκα που κατεβαίνει ως υποψήφια για μια θέση στη Γερουσία σε μια Πολιτεία Μορμόνων.

Για πολλούς λόγους, η 31χρονη Σνόου είναι το ιδανικό πρόσωπο για να εκτοπίσει τον τωρινό Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Μάικ Λι, απο την πολιτεία της Γιούτα, στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Η προεκλογική της εκστρατεία, η οποία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε θέματα όπως η άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον θεσμό της οικογένειας, σε μια πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία έχει περισσότερα παιδιά ανά κάτοικο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη χώρα. Είναι μια υποψήφια «από τον λαό, για τον λαό».

Η Σνόου εργάζεται ως ταμίας στο σούπερ μάρκετ «Harmons» στο Τέιλορσβιλ, της Γιούτα. Είναι νέα, προοδευτική, αλλά όχι σκληροπυρηνικά φιλελεύθερη – σε μια πολιτεία, όπου οι κάτοικοι της επιλέγουν παραδοσιακά το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

«Τα θέματα των γυναικών έχουν μεγάλη σημασία για μένα», λέει και προσθέτει, «ανήκω κι εγώ, όπως οι πιο πολλοί ψηφοφόροι της Γιούτα, στην εργατική τάξη».

«Δεν έχουμε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία πια και ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί αυτό είναι να εκλέξουμε ανθρώπους που πραγματικά καταλαβαίνουν τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Γιούτα», υποστηρίζει.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που την κάνει να ξεχωρίζει από τους συνυποψήφιούς της και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η Σνόου είναι η πρώτη υποψήφια τρανς γυναίκα που κατεβαίνει με ένα από τα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ για μια θέση στην Γερουσία. Η Γιούτα άλλωστε έχει μια «δύσκολη» σχέση με την ΛΟΑΤ κοινότητα.

Η Σνόου γεννήθηκε στην γνωστή πόλη του Salt Lake City το 1985. Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν τριών ετών, αφήνοντας τη μητέρα της να μεγαλώσει μόνη της την Μίστι και τον μικρότερο αδερφό της. Όπως και η πλειοψηφία του πληθυσμού της Γιούτα, η Σνόου μεγάλωσε μέσα στην κοινότητα των Μορμόνων.

Κάποια στιγμή η Μίστι είχε πει: «(Η εκκλησία) ήταν το μόνο μέρος που ένιωθα ότι ανήκω κάπου». Αλλά από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε σε αντίθεση με ορισμένες βασικές πεποιθήσεις του Μορμονισμού. Η πίστη είναι ιστορικά ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στο θέμα της ομοφυλοφιλίας και στην ΛΟΑΤ κοινότητα, διδάσκοντας ότι αυτό που αποκαλούμε «έλξη του ίδιου φύλου» είναι μια ανήθικη -ακόμα και ιάσιμη- κατάσταση.

«Όταν ήμουν 13 ετών, η Έλεν ντε Τζένερις αποκαλύφθηκε ως λεσβία, και υπήρξε μια σχετική εκδήλωση στην εκκλησία μου για αυτό το θέμα, στην οποία υποστήριζαν το πόσο κακό είναι το άτομο αυτό», λέει η Μίστι, καθώς τρώει ένα σάντουιτς γαλοπούλας σε λευκό ψωμί με ντομάτα και κρεμμύδι – το οποίο μόλις έχει αγοράσει από το εβραϊκό ντελικατέσεν του Salt Lake City. «Αυτό το γεγονός με ενόχλησε πολύ και έτσι σταμάτησα να πηγαίνω. Δεν αισθανόμουν πλέον ότι ανήκω εκεί … δεν αισθανόμουν άνετα», προσθέτει.

All photos by Kim Raff.
All photos by Kim Raff.

Η κρίση στον τομέα της πίστης είχε ήδη επιδεινωθεί από την απόρριψη που είχε βιώσει από τον τρόπο που είχαν αρχίσει να την αντιμετωπίζουν στο σπίτι της, έχοντας γεννηθεί σε μια οικογένεια που τα τρανς άτομα δεν έχαιραν καμίας αποδοχής. «Η αντιμετώπιση της μητέρας μου ήταν πραγματικά τρομακτική απέναντι σε αυτό το θέμα», θυμάται. «Μου είπε, ξέρεις, αν επιλέξεις  αυτόν τον δρόμο, θα κάνεις πολλά one-night stands, αλλά κανείς ποτέ δεν θα βρεθεί να σε αγαπήσει». Έτσι η Μίστι περίμενε. Πέρασε ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας των είκοσι της, στο σπίτι της μέσα, στην κρεβατοκάμαρα της, μαζί με την μητέρα της, η οποία εξακολουθεί να ζει, σερφάροντας το διαδίκτυο, τα blogs και τα κανάλια του YouTube και γνωρίζοντας ανθρώπους από εκεί.

Αγωνίστηκε για την αποδοχή της οικογένειάς της και τελικά έφτασε σε ένα οριακό σημείο. «Έφτασα στο σημείο όπου, είτε εγώ η ίδια θα έβαζα τέλος στη ζωή μου, είτε θα προχωρούσα στη μετάβαση», λέει. «Έφτασα πολύ κοντά στην αυτοκτονία… είχα αγοράσει και ένα σκοινί για να κρεμαστώ κάποια στιγμή». Η Μίστι ήταν μόλις 29 ετών τότε. Κάλεσε τους προϊσταμένους της στο Harmons για να τους πει ότι δεν επρόκειτο να πάει την επόμενη μέρα στη δουλειά, και αφού μίλησε για λίγο με τον διευθυντή της άρχισε να αισθάνεται κάπως καλύτερα. Άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να αρχίσει αμέσως τη μετάβαση της.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η Μίστι άρχισε να αποκτά ένα σοβαρό ενδιαφέρον για την πολιτική. Αλλά δεν ήταν μέχρι την υποψηφιότητα του Ralph Nader το 2008, λέει, που η πολιτική της άποψη για τα πράγματα άρχισε να παίρνει μια πιο σαφή μορφή: «Μιλούσε για πράγματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι αξιοπρεπείς μισθοί, και το τέλος της εταιρικής παντοδυναμίας … πράγματα που δεν είχα ακούσει ποτέ πριν». Αυτά τα ζητήματα την άγγιξαν και εξακολουθεί να θεωρεί τον Nader ως τον πολιτικό-πρότυπό της μέχρι και σήμερα.

Εκείνο το καλοκαίρι, η Μίστι πήγε σε μια προεκλογική συγκέντρωση του Nader στο Salt Lake City. Και εξακολουθεί να τη θυμάται ξεκάθαρα μέχρι σήμερα: Ήταν Ιούλιος του 2008, και ο πρώην δήμαρχος της πόλης Rocky Anderson, τον οποίον επίσης θαυμάζει η Μίστι, εισήγαγε ανεξάρτητους υποψήφιους στα ψηφοδέλτια του. Η Μίστι ψήφισε τον Nader το 2008, συμμετέχοντας για πρώτη φορά όπως λέει σε προεδρικές εκλογές. Το 2012, το έτος που ο Ομπάμα κέρδισε μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, η Μίστι ψήφισε τον Rocky Anderson, ο οποίος κατέβηκε ως υποψήφιος του Κόμματος της Δικαιοσύνης.

Στην πραγματικότητα, η Μίστι μπήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα μόλις φέτος. «Όταν αποφάσισα ότι θα κατέβω ως υποψήφια και εγώ σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερο να είμαι μέλος των Δημοκρατικών», λέει και προσθέτει «επειδή στη Γιούτα, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πράγματι ένα ανοιχτό κόμμα». Αλλά η πολιτική της στάση αποκλίνει από την τυπική πλατφόρμα των Δημοκρατικών. Η ίδια ψήφισε υπέρ του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές του κόμματος για το χρίσμα και δηλώνει -μάλλον σοκαριστικά, για κάποιον που δηλώνει πλέον Δημοκρατικός- ότι ακόμα είναι αναποφάσιστη για το ποιον θα επιλέξει να στηρίξει για Πρόεδρο των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Γνωρίστε την τρανς γυναίκα που κατεβαίνει ως υποψήφια για μια θέση στη Γερουσία σε μια Πολιτεία Μορμόνων

«Η Χίλαρι Κλίντον είναι η καλύτερη επιλογή ανάμεσα στους υποψηφίους» παραδέχεται, αφού έχει απορρίψει μια σειρά υποψηφίων που εκτιμά ακόμα λιγότερο. «Σε αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει δεν υπάρχει πραγματικά μια εναλλακτική λύση. Δεν υπάρχει όμως και κάποιος όπως ο Ρόκυ Άντερσον ή ο Ralph Nader, ο οποίος πραγματικά θα με εμπνεύσει».

Η έλλειψη ενθουσιασμού για την Χίλαρι είναι κάτι που αισθάνονται και άλλοι συνάδελφοί της, μέλη του Δημοκρατικού κόμματος. «Υπάρχει έντονη διαίρεση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος εδώ στη Γιούτα γι΄ αυτό το ζήτημα», λέει και προσθέτει: «Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισα, καθώς χρειάζομαι τη ψήφο όλων τους για να εκλεγώ».

Αυτό που της λείπει σε πολιτική εμπειρία και κομματική στήριξη, η Μίστι το αντισταθμίζει με τη συνεπή εστίαση στο πραγματικό έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του γεύματος μας, η Μίστι παραθέτει στοιχεία για τα ποσοστά, τις δημοσκοπήσεις και τα εκλογικά τμήματα που χρειάζεται να κερδίσει για να εκλεγεί, με εντυπωσιακή ακρίβεια. «Είναι πολύ έξυπνη με τους αριθμούς», λέει ο Jeff Stern, ο διευθυντής του γραφείου τύπου και ΜΜΕ της εκστρατείας της.

Δείτε Επίσης

«Μου αρέσει πολύ να αναλύω στατιστικά στοιχεία», παραδέχεται η Μίστι. «Διαβάζω πολύ και δείχνω ιδιαίτερη προσοχή. Ξοδεύω 20 με 30 ώρες την εβδομάδα για να ενημερώνομαι για τα θέματα της επικαιρότητας και να παρακολουθώ ζωντανά τις εξελίξεις. Μου αρέσουν πολύ οι “NewTurks”, το “Real Network News”, και η “Acronym TV”, μεταξύ άλλων».

«H Μίστι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο να προσεγγίσει ανθρώπους που ψάχνουν για έναν νέο υποψήφιο», λέει ο Peter Corroon, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Γιούτα, ένα βράδυ κοινωνικής δικτύωσης του UDP, όπου νέοι υποψήφιοι και παραδοσιακοί φορείς του κόμματος συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν, με κρασί και αλλαντικά, σε έναν κατάφυτο κήπο με ορχιδέες.

Γνωρίστε την τρανς γυναίκα που κατεβαίνει ως υποψήφια για μια θέση στη Γερουσία σε μια Πολιτεία Μορμόνων

«Η Γιούτα είναι ένα πολύ ισχυρό προπύργιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών πρέπει να εργαστεί δύο φορές πιο πολύ και αντιμετωπίζεται πάντα με καχυποψία, ενώ ένας Ρεπουμπλικάνος τα βρίσκει συνήθως εύκολα. Είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα στους κατοίκους της Γιούτα ότι ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να μιλήσει για τα σημαντικά θέματα που μας αφορούν» λέει, ανεξάρτητα από την ηλικία, την πίστη, ή την ταυτότητα φύλου τους.

«Μετά τη μετάβαση μου, άρχισα να κάνω φιλίες με ορισμένα άτομα από τη δουλειά μου. Έχω τρεις φίλες στην εργασία μου με τις οποίες βγαίνουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα για φαγητό», λέει η Μίστι. «Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι είμαι μέλος των Δημοκρατικών. Ο κύκλος των φίλων μου μοιάζει να είναι μια παρέα κοριτσιών της εκκλησίας των Μορμόνων».

Η Μίστι υπολογίζει στην νέα γενιά Μορμόνων και στους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης, επιθυμώντας να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών. «Οι νέοι Μορμόνοι είναι πιο φιλελεύθεροι σε όλα σχεδόν τα θέματα», λέει. «Ανήκω και εγώ σε αυτήν τη γενιά και σκέφτομαι ότι αν εκλεγώ στη Γερουσία των ΗΠΑ, θα είμαι η πρώτη εκπρόσωπος της σε αυτή … Θα ήθελα να είμαι η φωνή της γενιάς μου».

Επίσης παρόντας στη συνάντηση των Δημοκρατικών είναι και ο Mike Weinholtz -ο Δημοκρατικός υποψήφιος για Κυβερνήτης της πολιτείας, ο οποίος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Μίστι από την αρχή, διαθέτοντας ένα τμήμα των ίδιων του των γραφείων για να τα χρησιμοποιήσει η Μίστι και η ομάδα της για τη δική τους εκστρατεία, με μια τουαλέτα χωρίς προκαθορισμένο φύλο και με μια σημαία με το ουράνιο τόξο να κοσμεί μια γωνία του χώρου- και η συνυποψήφια του, Kim Bowman. Παρών και ο Steve Tryon, ένας περιβαλλοντολόγος που φιλοδοξεί να ανατρέψει τον Jason Chaffetz στις εκλογές του Κογκρέσσου. Όλοι τους δείχνουν εντυπωσιασμένοι από την Μίστι καθώς εκείνη ανακατεύεται με το πλήθος, φορώντας μια μαύρη παντελόνα στυλ Χίλαρι και μια κόκκινη πουά μπλούζα, καθώς και ένα μαργαριταρένιο βραχιόλι στον αριστερό καρπό.

Οφείλεται εν μέρει και στο έντονο ενδιαφέρον που έχουν δείξει τα μέσα ενημέρωσης για την εκστρατεία της, καθώς έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των φετινών εκλογών. «Πολλοί άνθρωποι κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις εκλογές για τη φήμη, ή επιδιώκοντας να χτίσουν μια καριέρα», μου λέει η Μίστι, «Εμένα δεν με νοιάζει τίποτα από όλα αυτά, εγώ κατεβαίνω μόνο γιατί νοιάζομαι για τα θέματα αυτά».

Η Μίστι, επίσης, αποκαλύπτει ότι η μητέρα της είναι πιο υποστηρικτική τώρα που διεκδικεί μια θέση στη Γερουσία. «Λέει ότι είναι περήφανη για μένα. Λέει ότι έχω κάνει κάτι που λίγοι άνθρωποι έχουν καταφέρει – Και όχι κάτι αρνητικό, αλλά κάτι καλό!»

© T-zine.gr με πληροφορίες από το Broadly Vice (Άρθρο της Mollys Oswaks)

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί