Γνωρίστε τον τρανς έφηβο που βοήθησε στην ένταξη ΛΟΑΤΚΙ θεμάτων στα σχολεία της Νέας Υόρκης

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κατερίνα Ράιλυ.


Τον Ιανουάριο, ο Ρόκυ Σαναμπρία, 17 ετών, καθόταν σε ένα τραπέζι στη μεγάλη, σχεδόν άδεια αίθουσα συμβουλίου. Απέναντί του, ήταν οι διευθυντές και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τη μαρτυρία του για την χρήση τουαλέτας ουδετέρου φύλου στη Νέα Υόρκη .

«Δεν ήμουν καθόλου νευρικός», λέει. «Αν έχω κάτι να πω, θα πάω να το πω».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ρόκυ Σαναμπρία, μαθητής του Γυμνασίου Μασπέθ στο Κουίνς, μίλησε για ΛΟΑΤΚΙ θέματα. Όταν ήταν δευτεροετής φοιτητής το 2014, κατέθεσε με άλλους μαθητές για μία πιο συμπεριληπτική προς τους ΛΟΑΤΚΙ διδακτέα ύλη και έδωσε προτάσεις για κατευθυντήριες γραμμές στην διευθυντή των σχολείων της Νέας Υόρκης, την κα Κάρμεν Φαρινά. «Πρέπει να υπάρξει ατομική λογοδοσία για τους μαθητές και τους δασκάλους», λέει ο Rocky. «Ένιωσα την ανάγκη να υποστηρίξω όσους από εμάς χρειάζονταν μια φωνή, επειδή ήμουν τυχερός, καθώς περιβάλλομαι από αυτή την υπέροχη ζωή».

Ο Ρόκυ Σαναμπρία υπήρξε πράγματι τυχερός, αλλά ως φοιτητής, ο ίδιος, ποτέ δεν δραπέτευσε εντελώς από το στίγμα του να είσαι τρανς μαθητής. Στην πραγματικότητα, «τρανς» είναι μια ετικέτα την οποία δεν επιθυμεί ο Ρόκυ. «Βλέπω τον εαυτό μου ως ένα αγόρι. Πάντα ήμουν ένα αγόρι. Δεν είμαι ένα αγόρι επειδή είμαι τρανς, είμαι τρανς επειδή είμαι ένα αγόρι, παρά την ανατομία μου. Είμαι Ο Ρόκυ Σαναμπρία πρώτα, και στην συνέχεια τρανς.»

Γνωρίστε τον τρανς έφηβο που βοήθησε στην ένταξη ΛΟΑΤΚΙ θεμάτων στα σχολεία της Νέας Υόρκης

Παρόλο που γεννήθηκε βιολογικά γυναίκα, ο Ρόκυ ήξερε από μικρή ηλικία ότι ήταν διαφορετικός, είπε η μητέρα του όταν ήταν τεσσάρων. Στη συνέχεια, όταν άρχισε το δημοτικό σχολείο, ένας ψυχίατρος είχε ήδη κάνει σχετική διάγνωση. Ο ίδιος και η μητέρα του συναντήθηκαν με τον διευθυντή του σχολείου. «Έδωσα όλες τις πληροφορίες, αυτό που μου είπε ο ψυχίατρος. Παρ’ όλα αυτά, τις χρησιμοποίησαν εναντίον μου», λέει ο Ρόκυ. «Θεώρησαν ότι ήμουν αγοροκόριτσο και με έβαλαν σε ειδικές τάξεις εκπαίδευσης».

Αφού υπήρξε θύμα εκφοβισμού στις τουαλέτες, η μητέρα του τον συμβούλεψε να μακρύνει τα μαλλιά του. «Ίσως τότε, θα μειωθούν τα περιστατικά εκφοβισμού», είπε. «Στο Λύκειο ήταν πολύ πιο δεκτικοί. Αλλά ήταν ακόμη δύσκολη κατάσταση. Οι περισσότεροι καθηγητές ή διευθυντές δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο από μια διάλεξη», ανέφερε.

Ο Ρόκυ αρνήθηκε να πάει στην τουαλέτα των κοριτσιών, αλλά ούτε μπορούσε να πάει στη τουαλέτα των αγοριών καθώς φοβόταν τον εκφοβισμό. «Έτσι, το σχολείο μου, μού είπε ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα των νοσηλευτών» ανέφερε ο Ρόκυ. Δεν πήγε όμως ποτέ ξανά στη τουαλέτα όσο ήταν στο σχολείο.

Ερχόμενοι στο Μασπέθ, η ζωή ήταν πιο εύκολη, αλλά το σχολείο δεν ήταν η μόνη πρόκληση του Ρόκυ. «Ήμουν 12 χρονών όταν άρχισα λήψη αυξητικής ορμόνης, και ήμουν 14 όταν ξεκίνησα την τεστοστερόνη. Αυτή ήταν η ίδια χρονιά που είχα την πρώτη, διπλή μαστεκτομή μου. Δυστυχώς, έπρεπε να κάνω μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση. Τότε ήταν που κόπηκε μια κύρια αρτηρία μου και αρρώστησα βαριά». Ανάρρωσε και βρήκε τον εαυτό του στο Μασπέθ, σε μια φιλόξενη κοινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών. Ωστόσο, ακόμα δεν είχε ξεφύγει από τον εκφοβισμό. Τότε ο Ρόκυ συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να μεταφέρει το μήνυμά του στο Υπουργείο Παιδείας.

Δύο χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Παιδείας επένδυσε σε ένα νέο πρόγραμμα για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια. «Χρειάστηκαν πολλά για να πεισθούν ότι υπήρχε πρόβλημα, αλλά τελικά το αναγνώρισαν. Άρπαξα την ευκαιρία να καταθέσω στο υπουργείο, επειδή ως έφηβος, είχα δύο εμπόδια», λέει ο Ρόκυ. «Είσαι σωματικά διαφορετικός από τα άλλα παιδιά – η ανατομία σου δεν ταιριάζει με το μυαλό σου. Και σε νεαρή ηλικία, προσπαθείς ακόμη να βρεις τις λέξεις για να εκφράσεις τον εαυτό σου. Δεν έχεις βρει όλες τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις – για θέματα που αφορούν την οικογένεια, τους φίλους, τους δασκάλους».

Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, το Υπουργείο Παιδείας επενδύει σε ένα πρόγραμμα σπουδών για να βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Και ο Ρόκυ είναι ζωντανή απόδειξη του τι μπορεί να συμβεί όταν οι νέοι ΛΟΑΤΚΙ αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Ο νεαρός άνδρας με «θέματα αγοροκόριτσου» είναι πλέον φοιτητής, πρόεδρος του γυμνασίου του.

«’Ως πρόεδρος, θέλω ένα ασφαλές σχολείο για όλους. Έγινα πρόεδρος του φοιτητικού σώματος, γιατί ήθελα να είμαι ένα μέρος της εξέλιξης. Ήθελα οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να κρίνουν και να μάθουν από μένα. Μου αρέσει να υποστηρίζω τους άλλους. Εάν οι γονείς δεν ακούνε, κάποιος πρέπει να ακούσει».

Ο επίδοξος κινηματογραφιστής και σεναριογράφος έχει κάνει αίτηση σε 12 διαφορετικές σχολές, και έχει συμπεριλάβει στις αιτήσεις του, την προσωπική του ταινία «FACES», το οποίο αφηγείτο τις ιστορίες των queer και άλλων μαθητών. Καθώς πλησιάζει την αποφοίτηση, ο Ρόκυ απολαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες του λυκείου πριν ξεκινήσει πανεπιστήμιο. «Μου αρέσει να ερμηνεύω, να κάνω παρέα, να λέω αστεία. Αλλά αν κάποιος έρθει και μου πει ότι άκουσα πως είσαι τρανς, προσπαθώ να μοιραστώ αυτά που μπορώ μαζί του». Σε μόλις 17 χρόνια, έχει ήδη πετύχει πολλά.

Παρακολουθήστε το «FACES» παρακάτω:

© T-zine.gr με πληροφορίες από Out.com 29-02-2016 | 14:07