Γυναίκα από την Αυστραλία, που είναι παντρεμένη με Γαλλίδα, έλαβε άδεια παραμονής στη Βουλγαρία

Βουλγαρία: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018 | 19:29

T-zine.gr

LGBTQI News 

Γυναίκα από την Αυστραλία, που είναι παντρεμένη με Γαλλίδα, έλαβε άδεια παραμονής στη Βουλγαρία

Παρόλο που η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλοφίλων, έδωσε άδεια παραμονής σε μια γυναίκα από την Αυστραλία, η οποία είναι παντρεμένη με Γαλλίδα.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ότι η γυναίκα από την Αυστραλία, που είναι παντρεμένη με μια Γαλλίδα, έχει το δικαίωμα να εγκατασταθεί μόνιμα με τη σύζυγό της στη Βουλγαρία, μολονότι η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και αρχικά είχε αρνηθεί να της χορηγήσει άδεια διαμονής.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια από τις πρώτες εφαρμογές μιας απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που τον Ιούνιο αποφάνθηκε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ οφείλουν να χορηγούν στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με αυτά των ετερόφυλων, όταν ο ένας από τους συζύγους –που είναι Ευρωπαίος πολίτης– ζητά άδεια παραμονής.

Το διοικητικό δικαστήριο της Σόφιας δικαίωσε την Αυστραλέζα Κριστίνα Πάλμα, στην οποία το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας είχε αρνηθεί να δώσει άδεια διαμονής μολονότι η Γαλλίδα σύζυγός της κατοικεί μόνιμα στη χώρα αυτή.


Στη Βουλγαρία δεν επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και η νομιμοποίησή τους προκαλεί έντονες αντιδράσεις, τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από τα εθνικιστικά κόμματα που συγκυβερνούν με τους συντηρητικούς.

Το 2017 η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο για «προκαταλήψεις και διακρίσεις, κυρίως στον εργασιακό τομέα» σε βάρος των ομοφυλόφιλων στη Βουλγαρία.

© T-zine.gr  με πληροφορίες από lifo.gr