Now Reading
H ILGA – Europe καλωσορίζει την απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την διαδικτυακή ρητορική μίσους.

H ILGA – Europe καλωσορίζει την απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την διαδικτυακή ρητορική μίσους.

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 | 12:06

 

H ILGA – Europe καλωσορίζει την απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την διαδικτυακή ρητορική μίσους.

H ILGA – Europe καλωσορίζει την απόφαση-ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την διαδικτυακή ρητορική μίσους.

Η υπόθεση-ορόσημο Beizaras και Levickas κατά Λιθουανίας ξεκίνησε όταν ένας από τους μηνυτές ανήρτησε στο Facebook φωτογραφία στην οποία φιλά τον σύντροφό του, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ομοφοβικά σχόλια. Μερικά στοχοποιούσαν τα LGBTI άτομα εν γένει, ενώ άλλα απειλούσαν το ίδιο το ζευγάρι. Οι μηνυτές ισχυρίστηκαν πως έπεσαν θύματα διάκρισης στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, όταν οι αρχές αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε προδικαστική έρευνα πάνω στα σχόλια που έγιναν στη σελίδα του μηνυτή. Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι αυτή η άρνηση των αρχών δεν τους άφησε τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης.

Ομόφωνα, το Δικαστήριο εντόπισε παραβίαση του Άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ), του Άρθρου 8 (σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και του Άρθρου 13 (δικαίωμα σε μία δίκαιη και αποτελεσματική δίκη).

Το Δικαστήριο επανέλαβε την υποχρέωση των αρχών, όπως προκύπτει από το Άρθρο 8, να ερευνήσουν αν τα σχόλια σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των μηνυτών συνιστούσαν υποκίνηση μίσους και βίας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αποτυχία να εκπληρωθεί αυτή η υποχρέωση οφειλόταν σε διάκριση από την πλευρά των αρχών. Συνεπώς, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι πρόκειται για παραβίαση του Άρθρου 14 και του Άρθρου 8 της Σύμβασης.

Το Δικαστήριο εντόπισε ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρείχαν μεταξύ άλλων εξωτερικοί διαμεσολαβητές και η αναφορά του ECRI, δείχνουν ξεκάθαρη απουσία θέλησης από την πλευρά των Λιθουανικών αρχών να ασκήσουν δίωξη στους δράστες. Αρνήθηκαν στους μηνυτές το δικαίωμα για διεκδίκηση αποζημίωσης, παραβιάζοντας το Άρθρο 13 της σύμβασης.

Το σημαντικό είναι ότι το Δικαστήριο επιβεβαίωσε το δικαίωμα των ατόμων να δηλώνουν ανοιχτά τη σεξουαλική τους ταυτότητα και την αυξανόμενη τάση να περιλαμβάνονται τα ομόφυλα ζευγάρια στην έννοια της οικογενειακής ζωής.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έλαβε υπ’ όψιν παρεμβάσεις από την AIRE (Συμβουλευτική για τα Ατομικά Δικαιώματα στην Ευρώπη), την ILGA – Europe, τη Διεθνούς Επιτροπή Δικαστικών (IJC) και του Ινστιτούτου – Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRMI).

«Η σημερινή απόφαση είναι ακόμη σημαντικότερη για την κατοχύρωση των υποχρεώσεων του Κράτους να βάλει ένα τέλος στη ρητορική μίσους ενάντια στα LGBTI άτομα στη Λιθουανία και σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εν μέσω αύξησης αυτού του μίσους σε έναν αριθμό χωρών», αναφέρει η Arpi Avetisyan, εκ μέρους της ILGA-Europe.

«Το Δικαστήριο ήταν ξεκάθαρο ότι τέτοιες καταφανείς υποκινήσεις σε βία ενάντια στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα ατόμων απαιτούν μέτρα προστασίας στο ποινικό δίκαιο, και οι αρχές πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο χωρίς διακρίσεις. Ελπίζουμε αυτή η απόφαση να εφαρμοστεί ταχέως, εξασφαλίζοντας την ισότητα και την ασφάλεια της LGBTI κοινότητας στη Λιθουανία».

Ο Robert Wintemute, Καθηγητής του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο King’s College του Λονδίνου και συναντιπρόσωπος των μηνυτών, δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει στείλει ένα τόσο ισχυρό μήνυμα στις κρατικές αρχές της Ευρώπης, καλώντας τες να πάρουν τη ρητορική μίσους ενάντια στα LGBTI άτομα σοβαρά, ερευνώντας τις καταγγελίες, ακόμη και όταν αφορούν ένα απλό σχόλιο γεμάτο μίσος στο Facebook, πόσο μάλλον όταν απειλούνται ζωές».

Ο Tomas Vytautas Raskevičius, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Βίλνιους και συναντιπρόσωπος των μηνυτών, αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφάσισε σήμερα ότι οι Λιθουανικές αρχές συστηματικά αποτυγχάνουν στην αντιμετώπιση της ομοφοβικής ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο. Συμφωνώ ότι αυτή η απόφαση θα δώσει ένα ισχυρό εναρκτήριο λάκτισμα στον διάλογο με τη Λιθουανική αστυνομία, τους εισαγγελείς και τους δικαστές για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε ώστε να ενθαρρύνουμε την καταγγελία και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκλημάτων σε βάρος των LGBTI ατόμων».

Σύμφωνα με τον Vladimir Simonko, Διευθυντή του Λιθουανικού Συνδέσμου των Γκέι (LGL), αυτή η υπόθεση εγείρει ερωτήματα μεγάλης σημασίας για τη φύση και τον σκοπό των υποχρεώσεων των Κρατών Μελών υπό την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσον αφορά στην προστασία ατόμων από την ομοφοβική ρητορική μίσους και υποκίνηση σε βία.

«Είναι φρικτό το ότι η Κυβέρνηση της Λιθουανίας αμφισβήτησε ακόμη και το δικαίωμα οργανώσεων των πολιτών να εκφράζουν ενδιαφέρον για την έκβαση της υπόθεσης, και τον κεντρικό ρόλο μη-κυβερνητικών οργανώσεων στον δημόσιο έλεγχο σε μια πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε ο Simonko.

Σύμφωνα με τον Livio Zilli, Ανώτατο Νομικό Σύμβουλο και Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στη Διεθνή Επιτροπή Δικαστικών (IJC): «Μεταξύ άλλων, η ICJ καλωσορίζει το γεγονός ότι το Δικαστήριο εντόπισε στην απόφασή του ότι ως αποτέλεσμα διάκρισης προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό των μηνυτών, οι αρχές τους αρνήθηκαν το δικαίωμα αποζημίωσης σε συνδυασμό με την καταγγελία για παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή που προστατεύει η Σύμβαση».

 

 

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Το ανώτατο δικαστήριο της Λιθουανίας απορρίπτει τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων ζευγαριών.

Διαβάστε: Η Γαλλία ετοιμάζεται με νόμο να «σαρώσει» το μίσος, την ομοφοβία και τα ρατσιστικά τρολ του ίντερνετ

 

Δείτε Επίσης

 

 

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

 


© T-zine.gr με πληροφορίες από ILGA Europe

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί