Now Reading
H μόνη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός των Βαλκανίων, αλλά φέτος κάποιοι δεν τη θέλουν στο Pride

H μόνη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός των Βαλκανίων, αλλά φέτος κάποιοι δεν τη θέλουν στο Pride

Σερβία: Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 | 14:23

T-zine.gr | LGBTQI News

Η Άνα Μπρνάμπιτς έχει διχάσει

H μόνη ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός των Βαλκανίων, αλλά φέτος κάποιοι δεν τη θέλουν στο Pride

Ana Brnabic

Η Σερβία είναι η μόνη χώρα των Βαλκανίων που έχει ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργό, αλλά ορισμένοι ακτιβιστές της LGBTQI κοινότητας είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την Άνα Μπρνάμπιτς μακριά από το Pride.

Όταν η Μπρνάμπιτς ανέλαβε πέρυσι, οι ελπίδες στην κοινότητα άρχισαν να μεγαλώνουν καθώς η πολιτικός ήταν η πρώτη LGBTQI που κατείχε τέτοιο υψηλό αξίωμα στα Βαλκάνια.

Στο περασμένο Pride ήταν στην πρώτη γραμμή και όλοι την χειροκροτούσαν. Όλοι αισθάνονταν ανακούφιση και πως κάτι άλλαζε.

Αλλά, ένα χρόνο μετά, η πρόοδος είναι μικρή: τα δικαιώματα της κοινότητας δεν έχουν βελτιωθεί, οι νέοι νόμοι απέχουν πολύ από την υιοθέτησή τους και δεν έχει σημειωθεί μείωση του αριθμού των ομοφοβικών επιθέσεων εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Σε μια ευρέως συντηρητική Ορθόδοξη Χριστιανική Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οι διακρίσεις και η βία εναντίον της LGBTQI κοινότητας είναι καθημερινότητα.

Πρόσφατα, μια ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο “Say No”. Ο κύριος στόχος τους είναι να εμποδίσουν τους πολιτικούς να παρευρεθούν σε πορείες υπερηφάνειας, καθώς οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι έχουν γίνει λίγα πράγματα για να ενισχύσουν τα δικαιώματα τους.

Η πρωθυπουργός είναι ο κύριος στόχος της εκστρατείας τους, επειδή η δράση και τα έργα της έχουν απογοητεύσει, όπως λένε οι ακτιβιστές.

Μιλώντας στο Pride του 2017, η Μπρνάμπιτς είπε ότι τα δικαιώματα των LGBTQI θα αντιμετωπιστούν μόνο αφού επιλυθούν σημαντικά προβλήματα όπως ο πληθωρισμός, οι συντάξεις και το βιοτικό επίπεδο.

«Ήταν μια σκανδαλώδης δήλωση», δήλωσε στο BBC ο Predrag Azdejkovic, ο επικεφαλής της εκστρατείας.

Απογοητευμένος από τις αντιδράσεις άλλων gay ακτιβιστών, ο Azdejkovic ξεκίνησε μια άλλη, ανεξάρτητη παρέλαση τον Ιούνιο. Στόχος του είναι να «φέρει πίσω την ομοφυλοφιλία στους απλούς ανθρώπους και μακριά από τους πολιτικούς» γιατί ισχυρίζεται πως η νέα πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την LGBTQI κοινότητα της Σερβίας, η καθημερινή ζωή εξακολουθεί να αμαυρώνεται από τη διαδεδομένη ομοφοβία: μια έρευνα από τον περιφερειακό οργανισμό ΕΡΑ έδειξε ότι ένα στα πέντε γκέι ζευγάρια στο Βελιγράδι απορρίπτεται όταν προσπαθεί να νοικιάσει ένα διαμέρισμα.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο ζοφερή εκτός της πρωτεύουσας, λένε ακτιβιστές. Η κυβέρνηση ενέκρινε το νόμο κατά των διακρίσεων, αλλά οι περιπτώσεις σπάνια φτάνουν στη δικαιοσύνη.

Μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησε ο ΕΡΑ έδειξε ότι το 90% των ανθρώπων στη Σερβία είναι αντίθετοι με το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετήσουν παιδιά, ενώ περίπου το 70% είναι ενάντια στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που κληρονομούν την περιουσία του συντρόφου τους μετά το θάνατο.

Η πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας της Σερβίας το 2001 κατέληξε σε ξέσπασμα βίας όταν εκατοντάδες χούλιγκαν και εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε μια ειρηνική πορεία παρά την έντονη αστυνομική παρουσία.

Το 2010, περίπου 100 άτομα τραυματίστηκαν στο κεντρικό Βελιγράδι.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να παρέχει ασφάλεια για την παρέλαση. Το 2014 οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους, και πάλι με σημαντική αστυνομική παρουσία.

Δείτε Επίσης

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η σημαία LGBTQI καλωσορίζει τους επισκέπτες του Κέντρου Πληροφοριών Pride που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στο κεντρικό Βελιγράδι.

«Εάν είχαμε ανοίξει το κέντρο πριν από 10 χρόνια, είμαι βέβαιος ότι θα είχε καταστραφεί», δήλωσε ο Goran Miletic από τους υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, ο διοργανωτής του Pride του Βελιγραδίου.

Για την LGBTQI κοινότητα της Σερβίας, η καθημερινή ζωή εξακολουθεί να αμαυρώνεται από την ευρέως διαδεδομένη ομοφοβία.

Μιλώντας στο περιοδικό Pride του Βελιγραδίου, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μη υποστήριξη της ομοφυλοφιλικής πορείας θα είναι υποκριτική.

«Για μένα, αυτός είναι ένας τρόπος για να συμβάλλω ενεργά στην αντιμετώπιση στερεοτύπων και προκαταλήψεων», ανέφερε.

Για τους διοργανωτές της άλλης παρέλασης υπερηφάνειας του Βελιγραδίου, το να είναι η επικεφαλής της κυβέρνησης στη πρώτη γραμμή είναι ένας τρόπος να δείξουν στην LGBTQI κοινότητα ότι η χώρα αλλάζει.

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από  LiFO

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί