Now Reading
H πρώτη υπόθεση αναγνώρισης ταυτότητας φύλου non binary ατόμου στην Ελλάδα

H πρώτη υπόθεση αναγνώρισης ταυτότητας φύλου non binary ατόμου στην Ελλάδα

Ελλάδα: Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017 | 23:00

 

 

 

H πρώτη υπόθεση αναγνώρισης ταυτότητας φύλου non binary ατόμου στην Ελλάδα

Την 1η Νοεμβρίου 2017 δικάζεται το αίτημα του Jason – Αντιγόνη Dane για την προσθήκη του “Αντιγόνη” στα επίσημα έγγραφά του και για την διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του. Το αίτημα αφορά την αναγνώρισή του ως άτομο που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ) και ζητά από την Δικαιοσύνη να αναγνωρίσει την ιδιότητά του ως non binary άτομο, ώστε η ταυτότητά του να γίνεται σεβαστή και να μην δέχεται αρνητικές διακρίσεις από άτομα που αναμένουν μια στερεοτυπική ανδρική ή άλλη binary συμπεριφορά.

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν.4491/2017 για την ταυτότητα φύλου δεν προστέθηκε το αίτημα για κενή καταχώριση φύλου, όπως ζητήθηκε από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τα κράτη να πράξουν με το Ψήφισμα 2048/2015 και το Ψήφισμα 2191/2017.

Mε την υπόθεση αυτή, η Δικαιοσύνη καλείται να αναγνωρίσει ότι ο νομοθέτης άφησε αυτό το κενό και ότι τα non binary άτομα θα πρέπει να μπορούν να διαγράφουν το φύλο τους από τα επίσημα έγγραφά τους.

Στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια καταγράφηκαν το 2016 οι δυο πρώτες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ με τις οποίες καταχωρήθηκε ως φύλο ο όρος non binary. H Καλιφόρνια φέτος απέκτησε και νομοθεσία με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα.

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: «Είμαι το Jason-Αντιγόνη». Νιώθω άβολα με την αυθαίρετη και με βάση την ανατομία μου απόδοση φύλου από τον κόσμο, το να με θεωρούν δηλαδή άνδρα. Δεν είμαι όμως και τρανς γυναίκα. Είμαι τρανς μη δυικό ως προς το φύλο άτομο (gender non binary), και πιο συγκεκριμένα άφυλο άτομο (agender). Ζητώ, λοιπόν, διαγραφή του καταχωρισμένου μου φύλου. Η θεσμική αυτή επιβεβαίωση του πώς βιώνω την ταυτότητα φύλου μου είναι πολύ σημαντική για να νιώθω ικανοποιημένο κι ευτυχισμένο. Το προσφάτα ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν προέβλεπε τις non binary ταυτότητες φύλου, και σε περίπτωση που δικαιωθώ από την ελληνική δικαιοσύνη θεωρώ πως θα ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη και την αποδοχή μας από την πολιτεία και κοινωνία.»

 

Τ Ο J A S O N – Α Ν Τ Ι Γ Ο Ν Η D A N E


Γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μεγάλωσε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας και από την δραματική σχολή της Ρούλας Πατεράκη. Εργάστηκε στην διοίκηση του εκπαιδευτικού οργανισμού Perugia – Τίνα Ζωγοπούλου.

Έζησε στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με την ΛΟΑΤΚΙ+ σκηνή της διασκέδασης. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και τώρα κάνει μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αρθρογραφεί στο lesbian.gr για θέματα vegan διατροφής.

Tηλέφωνο επικοινωνίας: 6942659328

Περισσότερα για το Jason – Αντιγόνη:

Το Jason-Αντιγόνη μιλάει για το πώς είναι να είσαι non binary άτομο στην Αθήνα

9 νέα πρόσωπα της Ελλάδας που κινούνται πέρα από το δίπολο άντρας/γυναίκα, στο LIFO.gr

Τι Σημαίνει να Είσαι Agender και Νon Βinary Άτομο στην Ελλάδα του 2017;

Το Jason Αντιγόνη αυτοπροσδιορίζεται στην Αννίτα Πάνια

O Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι ο νομικός παραστάτης του Jason – Αντιγόνη στην υπόθεση. Έχει εκπροσωπήσει δεκάδες τρανς άτομα στα δικαστήρια για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους, ενώ χειρίστηκε την πρώτη υπόθεση στην οποία αναγνωρίστηκε δικαίωμα μεταβολής φύλου χωρίς χειρουργική αφαίρεση αναπαραγωγικών οργάνων.

O Βασίλης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Δημόσιο Δίκαιo. Ξεκινώντας το 2005 το πρώτο νομικό ιστολόγιο στην Ελλάδα, το e-lawyer, προσπάθησε να προκαλέσει διάλογο για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών στο Διαδίκτυο. Αναζητά πάντα ιδέες θεσμικών καινοτομιών που φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά στις συνταγματικές τους ελευθερίες.

Το 2012 ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων. Το 2015 εκλέχτηκε Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης για την Αττική.

Τηλέφωνο: 6987165331

Δείτε Επίσης

Περισσότερα:

Κενή καταχώριση φύλου για non binary άτομα

Πως αποτιμούν οι ειδικοί το νέο νόμο για την ταυτότητα φύλου

O M A Ρ Τ Υ Ρ Α Σ

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος γεννήθηκε το 1956 στην Πλάκα και είναι δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας, ακτιβιστής και πολιτευτής. Απόφοιτος τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία, κινηματογράφο, δημοσιογραφία, διεθνείς σχέσεις και διπλωματική ιστορία στο Παρίσι, καθώς και κοινωνική και κοινωνική εργασία για νέους στο Λονδίνο.

Πρόεδρος της συντ. Επιτροπής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας (2011-2015) και πρώτος πρόεδρος του Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης.

To 2009 προσέφυγε μαζί με άλλους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρωπου για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από τον τότε νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης. Το 2013, στην υπόθεση “Βαλλιανάτος κ.α. κατά Ελλάδας” αναγνωρίστηκε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από τον αποκλεισμό. Με τον Ν.4356/2015 θεσπίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Περισσότερα:

Γρηγόρης Βαλλιανάτος

 

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί