Now Reading
Η 16χρονη τρανς έφηβη Shelley έδωσε τέλος στη ζωή της επειδή δεν άντεχε την καταπίεση των γονιών της

Η 16χρονη τρανς έφηβη Shelley έδωσε τέλος στη ζωή της επειδή δεν άντεχε την καταπίεση των γονιών της

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020 | 10:03


Γράφει η Άννα Απέργη | T-zine.gr

Η 16χρονη τρανς έφηβη Shelley έδωσε τέλος στη ζωή της επειδή δεν άντεχε την καταπίεση των γονιών της

Shelley Lynn Rose | 28 Οκτωβρίου 2003 – 26 Αυγούστου 2020 | ΗΠΑ

Η Shelley Lynn Rose, τρανς έφηβη 16 μόλις ετών, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της, λόγω της τεράστιας καταπίεσης από τους γονείς της, απλά και μόνο επειδή ήταν τρανς.

Η 16χρονη είχε γνωστοποιήσει την ταυτότητα φύλου της στο οικογενειακό της περιβάλλον σε πολύ νεαρή ηλικία. Οι γονείς της όμως, ήταν κάθετοι και αρνητικοί. Την αντιμετώπιζαν ως «άρρωστη», ενώ πολλές ήταν οι φορές που της έλεγαν ότι αυτό που της συμβαίνει είναι ένα είδος «ψυχικής αναπηρίας».

Η Shelley, με το χαρτζιλίκι που μάζευε, της άρεσε να κατεβαίνει στην αγορά της πόλης και να αγοράζει γυναικεία ρούχα και εσώρουχα, τα οποία και έκρυβε μέσα στην ντουλάπα του παιδικού της δωματίου. Όμως οι γονείς της τα είχαν ανακαλύψει και τα πέταξαν όλα, μην θέλοντας να κατανοήσουν την ίδια και τις ανάγκες της σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου της.

#shelleylynnrose

Η μικρή Shelley είχε αποφασίσει να δώσει τέλος σε όλο αυτό το μαρτύριο που πέρναγε από τους γονείς της, καθώς αισθάνονταν ότι δεν μπορούσε πλέον να το διαχειριστεί.

Το απόγευμα στις 26 Αυγούστου 2020, η 16χρονη τρανς έφηβη, μπήκε μέσα στην μικρή ντουλάπα του δωματίου της, εκεί που προσπαθούσε να κρύψει καλά τα κοριτσίστικα ρούχα και τα καλλυντικά της και αυτοκτόνησε.

Σε Έκθεση της η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία, αναφέρει ότι 4 στα 5 τρανς πρόσωπα που βρίσκονταν στην εφηβική ηλικία έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Η μελέτη της Ακαδημίας δε, υπογραμμίζει την μεγάλη ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες πρόληψης αυτοκτονίας μεταξύ των τρανς εφήβων, ενώ παράλληλα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η μεταβλητότητα στο συγκεκριμένο πληθυσμό της τρανς κοινότητας.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές πρόληψης που να εξειδικεύονται αποκλείστηκα στα τρανς, φυλοδιαφορετικά και μη-δυαδικά πρόσωπα»

Συνομιλώντας με την ψυχοθεραπεύτρια Πάρβη Πάλμου, μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναφορικά με το τι συμβαίνει στη χώρα μας σχετικά με το ζήτημα των απόπειρών αυτοκτονιών τρανς παιδιών και εφήβων, η Πάρβη Πάλμου ανέφερε ότι προσωπικές της στατιστικές από το 2010 μέχρι και σήμερα που εργάζεται σε εθελοντική βάση ως ψυχοθεραπεύτρια στο ΣΥΔ, συνάδουν απόλυτα με τα ευρήματα της παραπάνω Έκθεσης.

«Πολύ σπάνια κατά την διάρκεια λήψης του ιστορικού, ένα τρανς πρόσωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν αναφέρει κάποια απόπειρα στο παρελθόν ή αυτοκτονικό ιδεασμό. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πάρβη Πάλμου, τονίζοντας ότι «στο ΣΥΔ έχουμε αντιμετωπίσει περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας, κάποια εκ των οποίων βαριά, με όλη την ευθύνη έκβασης του περιστατικού πάνω μας, διότι δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές πρόληψης που να εξειδικεύονται αποκλείστηκα στα τρανς, φυλοδιαφορετικά και μη-δυαδικά πρόσωπα».

Η αποδοχή ενός τρανς παιδιού ή εφήβου από το οικογενειακό περιβάλλον, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Δεν πρέπει το παιδί να περιορίζεται ούτε και να του επιβάλλονται συμπεριφορές. Οι γονείς πρέπει να συζητούν με αγάπη με το παιδί τους. Αντίθετες συμπεριφορές, μπορούν να οδηγήσουν το παιδί στην απομόνωση, σε καταθλιπτικές συμπεριφορές, ακόμη και στην αυτοκτονία.

Σταματήστε να κάνετε όνειρα για τα παιδιά σας και κάντε τα όνειρα των παιδιών σας πραγματικότητα!

Δείτε Επίσης

Δείτε επίσης

Διαβάστε: Ψυχική Αρχιτεκτονική από την Πάρβη Πάλμου

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

© T-zine.gr 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί