Now Reading
Οι αυτοκτονίες των διεμφυλικών προσώπων είναι περισσότερο από ένα ζήτημα ψυχικής υγείας

Οι αυτοκτονίες των διεμφυλικών προσώπων είναι περισσότερο από ένα ζήτημα ψυχικής υγείας

ΗΠΑ: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018 | 17:52

Μετάφραση Κατερίνα Νίκου  | Trans News | Άρθρο  | T-zine.gr
 

Σάμ Έιμς | Advocate

Οι αυτοκτονίες των διεμφυλικών προσώπων είναι περισσότερο από ένα ζήτημα ψυχικής υγείας.

Η κυβερνητική πολιτική και η νομοθεσία επηρεάζουν το ίδιο με τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρόσφατη έκδοση έρευνας της American Academy of Pediatrics, κατά τη διάρκεια του National Suicide Prevention Month [ (εθνικός) Μήνας για τη Πρόληψη των Αυτοκτονιών], προσέφερε περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός ότι η διεμφυλική νεολαία διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, εμβαθύνοντας στην κατανόησή μας για τις δραματικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα σε άτομα διεμφυλικά (transgender) και σε άτομα cisgender (άτομα μη διεμφυλικά).

Ορθώς έχουν γίνει εκκλήσεις για αύξηση των πόρων σχετικών με την ψυχική υγεία, την κατάρτιση και την εκμάθηση της αναγνώρισης προειδοποιητικών ενδείξεων τάσεων αυτοκτονίας καθώς και για την εκπαίδευση στην κατανόηση συλλογής δεδομένων (data collection) που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο πληθυσμό ο οποίος δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος. Παρ’ όλα αυτά λείπει πολύ συχνά μια ειλικρινής συζήτηση σχετικά με τις ρίζες της αιτίας αυτού (έρευνες αναφέρουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας φτάνουν ως και 40%) που νομίμως μπορεί να ονομασθεί ως επιδημία της τρανς αυτοκτονίας.

Η μελέτη στο Pediatrics έδειξε ότι τα άτομα που ανήκουν τρανς-αρσενική (trans masculine) νεολαία έχουν εξαιρετικά μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν σύντομο τέλος στη ζωή τους διαπράττοντας αυτοκτονία, ακολουθεί πολύ κοντά η nonbinary νεολαία, ενώ άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα της τρανς-θηλυκής (trans feminine) κοινότητας χάνουν συχνότερα τις ζωές τους στη βία. Οι διαφορές αυτές σχετικά με τον τρόπο που καταλήγουν οι ζωές αποδεικνύουν ότι οι ζωές των τρανς ατόμων εκτιμώνται και υποτιμώνται σε εξάρτηση με το ποιοι είναι. Για παράδειγμα, η σοβαρή ψυχολογική θλίψη είναι ήδη ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των τρανς νέων ανθρώπων και σχεδόν διπλάσια τα πρόσωπα που ζουν με αναπηρίες. Και ενώ τα εγκλήματα μίσους κατά των τρανς ατόμων συνολικά είναι αυξημένα σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα από τα 21 τρανς θύματα είναι μαύρες τρανς γυναίκες.

Διαβάστε: Ερεύνα: Περισσότεροι από τους μισούς τρανς άνδρες εφήβους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας στις ΗΠΑ.

Στο Trans Lifeline (γραμμή ζωής για τρανς άτομα), ακούμε καθημερινά για τις αληθινές ζωές πίσω από τους αριθμούς. Αλλά δεν βλέπουμε μόνο την στιγμή που γίνονται στατιστικές. Βλέπουμε τις στιγμές του φόβου που οδηγούν στην κρίση και τις στιγμές της απελπισίας που τις ακολουθούν. Και βλέπουμε επίσης την άμεση σχέση μεταξύ αυτών των στιγμών και των εθνικών πρωτοσέλιδων. O αντίκτυπος των εξελίξεων της πολιτικής (η θέση που δίνουν σε αυτή να μιλήσει δημόσια για τις ζωές των τρανς) και η επίδραση εκείνων που νιώθουν δικαιολογημένοι να μιλήσουν για τις ζωές τους, με πρόθεση να τους υποτιμήσουν, είναι πραγματικός και ριζικός.

Αυτόν το μήνα τα πρωτοσέλιδα συμπεριλαμβάνουν απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αλλαγή της γλώσσας στην ιστοσελίδα τους σχετικά με τη διαδικασία μεταβολής καταχώρισης ονομάτων και δεικτών φύλου στα διαβατήρια. Ενώ η διοίκηση του Trump επέμεινε ότι η πρόθεση δεν ήταν να αλλάξει την επίσημη πολιτική και υποσχέθηκε να ανακτήσει την πρωτότυπη γλώσσα, η επίδραση στις ζωές των τρανς ατόμων έχει γίνει ξεκάθαρη στο πρόγραμμα μας Microgrants.

Την περασμένη εβδομάδα απαντήσαμε σε αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων, για αμοιβές που καλύπτουν τις αλλαγές στα διαβατήρια, από μέλη της κοινότητάς μας, τα οποία ορθά ανησυχούν ότι χάνονται τα δικαιώματά τους. Δεν είναι εφικτό να μιλήσουμε για εκφοβισμό χωρίς να λάβουμε υπόψιν την καμπάνια για τον σκόπιμο στιγματισμό, τον αποκλεισμό και τη διαγραφή που προέρχονται από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησής μας.

Διαβάστε: Ψυχοθεραπεία και γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο – τα στάδια γνωστοποίησης της ταυτότητας κατά την Cass

Το Μάρτιο του 2018, ο Πρόεδρος δέχτηκε τις συστάσεις ενός βασισμένου στα γεγονότα και νόμιμα αμφιλεγόμενου υπομνήματος το οποίο απαγόρευσε στα διεμφυλικά άτομα την κατάταξη στο στρατό. Όπως αναμενόταν, την επόμενη εβδομάδα, οι κλήσεις στη γραμμή Trans Lifeline αυξήθηκαν 34%. Αλλά η στρατιωτική θητεία δεν είναι το πρωταρχικό ζήτημα απασχόλησης που θέτει τη ζωή των τρανς ατόμων σε κρίση. Σύντομα μετά, ο Trump ψήφισε ως νόμιμες τις SESTA/Stop Enabling Sex Traffickers Act και FOSTA/ Victims to Fight Online Sex Trafficking Act. Αν και η πρόθεση ήταν να περιορίσει το διαδικτυακό σεξ, το αποτέλεσμα ήταν να αποδεκατίσει τις διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούσαν τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ για να ελέγχουν λεπτομερώς τους πελάτες τους. Την επακόλουθη εβδομάδα μετά την έγκριση των SESTA και FOSTA, ο όγκος των κλήσεων στην Trans Lifeline Call αυξήθηκε 97%. Δεν είναι εφικτό να ενωθείς με τα τρανς άτομα χωρίς να συνδεθείς με τα πρόσωπα που ασκούν εργασία στο σεξ.

Είναι δίκαιο να ονομάσουμε αυτό που αντιμετωπίζουμε ως κρίση της ψυχικής υγείας. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για κρίση της ψυχικής υγείας στα τρανς άτομα χωρίς να αναφέρουμε τη διάκριση στο χώρο εργασίας, το περίπου 69% των τρανς ατόμων που δουλεύουν τώρα για το sex trade. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία των τρανς ατόμων χωρίς να αναφέρουμε την αστυνομική βία που έχουν 3.7 περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν. Επιπλέον, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κρίση στην ψυχική υγεία χωρίς να αναφέρουμε τη φτώχεια που αντιμετωπίζει σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των ατόμων. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες πρέπει να συνδυαστούν για να δημιουργηθεί φροντίδα για την υγεία, την εξασφάλιση σταθερής στέγασης και την εδραίωση των βασικών συνθηκών ζωής (και λιγότερο για την πρόνοια, τη φυλο-επιβεβαιωτική (gender affirmative) ιατρική φροντίδα, την ακριβή ταυτότητα, τα έγγραφα και την υποστήριξη της ψυχικής υγείας που δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες κατά της αυτοκτονίας) αλλά αυτές οι συνθήκες είναι αποτελεσματικά απρόσιτες.

Για τα τρανς άτομα η αποτροπή της αυτοκτονίας δεν είναι μόνο ζήτημα ψυχικής υγείας. Η πρόληψη της αυτοκτονίας είναι θέμα οικονομικής δικαιοσύνης, ριζοσπαστικό θέμα φυλετικής δικαιοσύνης, ανικανότητα στο θέμα της δικαιοσύνης και θέμα της ποινικής δικαιοσύνης.

Δείτε Επίσης

Ο National Suicide Prevention Month μας ώθησε στο να δούμε πέρα των καθαρών αφηγήσεων και των εύκολων παρερμηνειών οι οποίες επισκιάζουν τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας. Εάν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε τις ζωές των διεμφυλικών ατόμων, πρέπει να παρέμβουμε πριν την στιγμή της κρίσης – σε κάθε κοινωνικό, οικονομικό και συστημικό εμπόδιο που καθιστά ανέφικτη την πιθανότητα να ζεις αληθινά και πολύ συχνά να μη ζεις καθόλου. Η πρόληψη της αυτοκτονίας πρέπει να αφορά μια συζήτηση όχι μόνο για την ψυχική υγεία αλλά επίσης και για τις φυσικές συναισθηματικές αντιδράσεις στο ουσιαστικής σημασίας ζήτημα του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης.

Στην Trans Lifeline ακούμε κάθε ημέρα από τους ίδιους τη μάχη τους για το δικαίωμα να ζήσουν. Η δύναμη της κοινότητάς μας δεν είναι κάτι πέρα από το ασυνήθιστο. Χρωστάμε στην κοινότητά μας να μελετήσουμε όχι μόνο τι σημαίνει η ζωή των τρανς ατόμων αλλά επίσης και το τι κάνει τις ζωές τους άξιες για να τις βιώσουν. Μέχρι τότε οι πορείες μας θα μείνουν ανοιχτές.

Διαβάστε: Μη δυαδικό πρόσωπο με δράση στον ακτιβισμό, αναδεικνύει το γεγονός πως οι σις γυναίκες δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που έχουν περίοδο.

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί