Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 | 08:05

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | LGBTQI News | T-zine.gr

 

Η απαγόρευση της Ρωσίας για τις εκδηλώσεις Υπερηφάνειας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άνθρωποι με LGBTI σημαίες κατά τη διάρκεια μιας πορείας Υπερηφάνειας στην Αγία Πετρούπολη, στις 12 Αυγούστου 2017 με την επίβλεψη της αστυνομίας. (OLGA MALTSEVA/AFP/Getty)

Η Ρωσία έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTI ανθρώπων με την απαγόρευση εκδηλώσεων Υπερηφάνειας, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τρίτη (27 Νοεμβρίου).

Η υπόθεση κατατέθηκε από τον Ρώσο LGBTI ακτιβιστή Nikolay Alexeyev και έξι άλλους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τους έχουν στερηθεί συστηματικά τα δικαιώματα να διεξαγάγουν εκδηλώσεις Υπερηφάνειας σε πόλεις της Ρωσίας. Αναφέρθηκαν 51 περιπτώσεις στις οποίες η άδεια για εκδηλώσεις απορρίφθηκε.

Οι αρχές συχνά αναφέρουν τον νόμο του 2013 περί «προπαγάνδας» των γκέι, ο οποίος απαγορεύει την «προπαγάνδα των μη παραδοσιακών σεξουαλικών προσανατολισμών» προκειμένου να εμποδίσουν τις εκδηλώσεις, αν και οι απορρίψεις στην υπόθεση χρονολογούνται από το 2009 έως το 2014.

«Οι αιτούντες υπέστησαν αδικαιολόγητη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού» -Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε ότι «η απαγόρευση της διεξαγωγής δημοσίων LGBTI συναθροίσεων δεν αντιστοιχούσε σε μια πιεστική κοινωνική ανάγκη και επομένως δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Η απόφαση της 27ης Νοεμβρίου διαπίστωσε επίσης ότι «οι αιτούντες υπέστησαν αδικαιολόγητη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ότι η διάκριση αυτή ήταν ασυμβίβαστη με τα πρότυπα της Σύμβασης και ότι στερήθηκε αποτελεσματικής εγχώριας προσφυγής όσον αφορά τις καταγγελίες τους για παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι».

Μια εικόνα που ελήφθη την 1η Αυγούστου 2010 δείχνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. (JOHANNA LEGUERRE/AFP/Getty)

Προσέθεσε ότι οι καταγγέλλοντες «υπέστησαν αδικαιολόγητη διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ασύμβατη με τα πρότυπα της Σύμβασης».

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μεταχείριση παραβίασε τα Άρθρα 11 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία προστατεύουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την απαγόρευση των διακρίσεων.

Παρόλο που η Ρωσία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το διεθνές δικαστήριο έχει λίγη εξουσία στο να επιβάλει την απόφαση στη Ρωσία.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ήδη αποφανθεί ότι ο νόμος «προπαγάνδας» των γκέι παραβιάζει τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιούνιο του 2017, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο νόμος «ενίσχυσε το στίγμα και τις προκαταλήψεις και ενθάρρυνε την ομοφοβία».

Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο νόμος παραβίασε τους κανόνες της ΕΣΔΑ για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin στις 27 Οκτωβρίου 2018. (OZAN KOSE/AFP/Getty)

«Ο ίδιος ο σκοπός των νόμων και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκαν και εφαρμόστηκαν στην περίπτωση των αιτούντων είχαν διακριτική μεταχείριση και, γενικά, δεν εξυπηρετούσε κανένα νόμιμο δημόσιο συμφέρον», ανέφερε το δικαστήριο του Στρασβούργου.

«Πράγματι, υιοθετώντας τέτοιους νόμους, οι αρχές έχουν ενισχύσει το στίγμα και τις προκαταλήψεις και ενθάρρυναν την ομοφοβία, η οποία ήταν ασυμβίβαστη με τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Οι LGBTI άνθρωποι στη Ρωσία αντιμετωπίζουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Σεπτέμβριο υποστηρίχθηκε ότι η ρωσική αστυνομία αρνείται να διερευνήσει την ακραία ομοφοβική ρητορική μίσους – επειδή ισχυρίζονται ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι «έγκυρη» κοινωνική ομάδα.

Η Anna Plyusnina, η οποία είναι νομική σύμβουλος στο LGBT Resource Centre στην Αικατερινούπολη, προειδοποίησε την αστυνομία για εξτρεμιστικά μηνύματα που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας βίαιες επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους.

Εντούτοις, οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν θα αναληφθεί δράση διότι τα μηνύματα «δεν απευθύνονται σε καμία ομάδα ανθρώπων λόγω εθνοτικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή κοινωνικής ταυτότητας».

Οι έρευνες που έγιναν νωρίτερα αυτό το έτος έδειξαν ότι οι ομοφοβικές συμπεριφορές έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό διαδεδομένες στη Ρωσία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ανεξάρτητο Ρωσικό εκλογικό κέντρο, το Κέντρο Levada διαπίστωσε ότι το 83% των ερωτηθέντων το θεωρούν «πάντα αξιοκατάκριτο» ή «σχεδόν πάντα αξιοκατάκριτο» για δύο ενήλικες να κάνουν ομοφυλόφιλο σεξ.

Αυτό σηματοδοτεί μια δραστική αύξηση από το 1998, όταν μόλις 68% το έκριναν απαράδεκτο, και το 2008, όταν το 76% το έκρινε απαράδεκτο.

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 
© T-zine.gr με πληροφορίες από Pink News