Οι αρχές του Τατζικιστάν συντάσσουν μια λίστα για τους πολίτες που είναι γκέι και λεσβίες

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 | 11:01

Μετάφραση για το T-zine.gr Κ. Μελικέρτης

Νέα

Οι αρχές του Τατζικιστάν συντάσσουν μια λίστα για τους πολίτες που είναι γκέι και λεσβίες

Προτείνουν σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στο επίσημο μητρώο ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμές για να αποφευχθεί η «εξάπλωση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων ασθενειών».

Η κίνηση αυτή αναφέρθηκε εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των ΛΟΑΤ κοινοτήτων σε όλες τις περιοχές με μουσουλμανική πλειοψηφία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Φωτογραφία: Inti Ocon/AFP/Getty Images

Οι αρχές του Τατζικιστάν έχουν συντάξει ένα μητρώο με 367 υποτιθέμενους ομοφυλόφιλους πολίτες και προτείνουν ότι θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμές για να αποφευχθεί η «εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών».

Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την κίνηση αποκάλυψε η Zakonnost, μια εφημερίδα η οποία εκδόθηκε από τον κρατικό εισαγγελέα του Τατζικιστάν, όπου αναφερόταν ο επίσημος κατάλογος των «γκέι και λεσβιών» πολιτών που συντάχθηκε μετά από έρευνα εντός της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτό το αυταρχικό κεντρικό ασιατικό έθνος έχουν εκφράσει από το παρελθόν τους φόβους τους για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ άτομα σε αυτή τη συντηρητική χώρα που αν και έχει κοσμικές αρχές είναι κυρίως μουσουλμανική.

Το έγγραφο ανέφερε ότι τον προηγούμενο χρόνο στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία η οποία έχει πληθυσμό 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, συγκροτήθηκαν ομάδες επιχείρησης όπου είχαν εντοπίσει 319 γκέι και 48 λεσβίες χωρίς να βρεθούν όμως τρανς άτομα.

Αναφέρει ότι ο κατάλογος καταρτίστηκε πέρυσι μετά από δύο κρατικές «επιχειρήσεις» με τίτλο «Ηθική» και «Καθαρισμός», χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρεις.

Η Zakonnost δεν διευκρίνισε τι είδους ελέγχους θα συμπεριλάμβανε, αλλά δήλωσε ότι οι άνθρωποι είχαν «τεθεί σε μητρώο εξαιτίας της ευπάθειάς τους στην κοινωνία και για την ασφάλειά τους αλλά και για την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών».

Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, από μία πηγή της αστυνομίας δηλώθηκε στην AFP ότι «απαιτούνται αυστηρά ιατρικά αρχεία για τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας επειδή τα άτομα αυτά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για να μεταδοθούν σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις μέσω μολυσματικών ασθενειών».

Σε αντίθεση με το γειτονικό Ουζμπεκιστάν, όπου η «σοδομία» είναι παράνομη, η ομοφυλοφιλία δεν απαγορεύεται στο Τατζικιστάν, παρόλο που επικρίνεται σε αυτή τη συντηρητική κοινωνία.

Το 2014, ο ανώτατος μουσουλμανικός κληρικός του Τατζικιστάν καταδίκασε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ως «καταστροφικές», κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος στο κύριο τζαμί της πρωτεύουσας, Dushanbe.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ΛΟΑΤ κοινοτήτων απέναντι στις περιοχές με μουσουλμανική πλειοψηφία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τον Μάρτιο, η ρώσικη εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι οι αρχές της ρωσικής περιοχής στην Τσετσενία, φυλάκιζαν και βασάνιζαν ομοφυλόφιλους άνδρες.

Ένας κάτοικος της Τσετσενίας δήλωσε δημοσίως αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα, ότι κρατήθηκε και βασανίστηκε επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Και τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία επισήμανε τον κίνδυνο για τις εμφανείς κρατήσεις των ΛΟΑΤ ατόμων στη χώρα του Καυκάσου του Αζερμπαϊτζάν.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από theguardian.com