Now Reading
Η «ασφαλής χώρα – φυλακή» του Ερντογάν

Η «ασφαλής χώρα – φυλακή» του Ερντογάν

Η Τουρκία, είναι μία χώρα που τυπικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η διαφορετική έκφραση φύλου δεν διώκονται εκ του νόμου, όμως παραμένει να βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη της λίστας των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων.

Γράφει η Άννα Απέργη | Άρθρα |T-zine.gr | 27.06.2021

Η «ασφαλής χώρα – φυλακή» του Ερντογάν

 

Σε 76 χώρες σε όλο τον πλανήτη, τόσο ο σεξουαλικός προσανατολισμός, όσο και η έκφραση ή η ταυτότητα φύλου, είναι παράνομες. Αυτές είναι χώρες της Αφρικής, της Ασίας, και κάποιες της Νοτίου Αμερικής και της Ωκεανίας.

Σε όλες αυτές τις χώρες, εκ των οποίων σε 10 εξ αυτών υπάρχει και θανατική ποινή, όταν κάποιο πρόσωπο έχει ομόφυλη συμπεριφορά ή διαφορετική έκφραση φύλου, κινδυνεύει με διώξεις, φυλάκιση, με βασανιστήρια, ακόμη και με θάνατο.

Πέραν αυτών των 76 χωρών, υπάρχουν και κάποιες χώρες που μπορεί μεν η ομοφυλόφιλη συμπεριφορά ή η διαφορετική έκφραση φύλου να μην διώκονται βάση του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπα με διακρίσεις και βία. Μία τέτοια χώρα είναι και η Τουρκία.

Η Τουρκία, είναι μία χώρα που τυπικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η διαφορετική έκφραση φύλου δεν διώκονται εκ του νόμου, όμως παραμένει να βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη της λίστας των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορά τα εγκλήματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων.

Πριν οκτώ χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2013, είχαν καταγραφεί στην γείτονα χώρα, τρεις δολοφονίες τρανς γυναικών, μία αυτοκτονία τρανς γυναίκας και τουλάχιστον πέντε βίαιες επιθέσεις μίσους κατά τρανς γυναικών.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), με επιστολή του τότε στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του προς τα ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα στην Τουρκία, ενώ καταδίκασε με απερίφραστο τρόπο τις δολοφονίες και επιθέσεις μίσους στη χώρα.

Στις 2 Αυγούστου το 2013, μέλος του ΣΥΔ πήγε στην Πρεσβεία της Τουρκίας για να επιδώσει επιστολή. Στην είσοδο ο διπλωματικός υπάλληλος της Πρεσβείας που διάβασε την επιστολή, αρχικά δεν της επέτρεψε να εισέλθει.

Μετά από επιμονή του μέλους του ΣΥΔ, που ενημέρωσε τηλεφωνικά την Μαρίνα Γαλανού, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρεσβεία, υποσχέθηκαν ότι θα επιτρέψουν στο μέλος μας να εισέλθει και να επιδώσει την επιστολή. Τελικώς, παρά την υπόσχεση, δεν της επέτρεψαν να μπει, όμως ζήτησαν την επιστολή για να την παραδώσουν στον Πρέσβη. Το μέλος μας, ζήτησε αριθμό πρωτοκόλλου που να πιστοποιεί ότι η επιστολή παρελήφθη και ο διπλωματικός υπάλληλος ζήτησε από το μέλος μας να περιμένει πέντε λεπτά στην είσοδο.

Έπειτα από 20 λεπτά περίπου, επέστρεψε ο διπλωματικός υπάλληλος και επέστρεψε στο μέλος μας την επιστολή, δηλώνοντάς του ότι η επιστολή δεν γίνεται δεκτή. Η όλη συμπεριφορά δε των εκπροσώπων της Πρεσβείας, ήταν υποτιμητική και απαράδεκτη όταν αντιλήφθηκαν αφενός μεν το περιεχόμενο της επιστολής, αφετέρου ότι είχαν απέναντί τους μία τρανς γυναίκα.

Πέρα από την εντελώς αντιδεοντολογική και απαράδεκτη συμπεριφορά, η άρνηση παραλαβής μίας επιστολής από μία αναγνωρισμένη οργάνωση για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα από το διπλωματικό σώμα της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα, δηλώνει τη διάθεση συγκάλυψης εγκλημάτων μίσους κατά μίας μειονότητας που στερείται στοιχειωδών δικαιωμάτων της, αλλά και περιφρόνηση προς κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ελευθερία του λόγου …ώρα μηδέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να καταστείλει γενικότερα όσους του δημιουργούν «προβλήματα», προκειμένου να καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία. Μέσα από αυτό το αυταρχικό καθεστώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μία «φυλακή», τόσο για δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όσο και για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελευθερία του λόγου είναι ανύπαρκτη, ενώ ακόμη και η πρόσβαση στο Wikipedia σε θέματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα (ανάμεσα σε αυτά και ΛΟΑΤΚΙ), έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση του δικτάτορα Ερντογάν.

 

Κωνσταντινούπολη – Πορεία Υπερηφάνειας 2015

 

Η απαγόρευση των Φεστιβάλ Υπερηφάνειας

Το 2015, κατά το 13ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησε και η κρατική καταστολή κατά του Pride. Αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, αύρες νερού και πλαστικές σφαίρες επιτίθονται κατά των ΛΟΑΤΚΙ την ώρα που πραγματοποιούσαν την Πορεία Υπερηφάνειας.

 

Κωνσταντινούπολη – Πορεία Υπερηφάνειας 2017

 

Ένα χρόνο μετά, το 2016, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης με τη δικαιολογία ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» απειλούσαν να επιτεθούν στην Πορεία Υπερηφάνειας, απαγόρευσε όλες τις εκδηλώσεις του Pride, ενώ το 2017 παρά την απαγόρευση των κυβερνητικών, αρκετά ΛΟΑΤΚΙ άτομα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Cihangir, χτυπώντας τύμπανα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: «Μην παραμένετε σιωπηλοί, φωνάξτε δυνατά, υπάρχουν ομοφυλόφιλοι!».

 

Kıvılcım Arat, μέλος του ΔΣ της LGBTQI οργάνωσης, Istanbul LGBTI Association.

 

Την ίδια χρονιά στην Κωνσταντινούπολη συλλαμβάνεται χωρίς κανένα λόγο η τρανς ακτιβίστρια Kıvılcım Arat, η οποία και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου της πόλης, ενώ θα ταξίδευε για την Γερμανία. Η Kıvılcım Arat, είναι γνωστή τρανς ακτιβίστρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της LGBTQI οργάνωσης, Istanbul LGBTI Association.

 

Κωνσταντινούπολη – Πορεία Υπερηφάνειας 2017

 

Τον Νοέμβριο του 2017, η πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, απαγόρευσε τη δημόσια προβολή ταινιών και εκθέσεων που έχουν σχέση με ΛΟΑΤΚΙ θέματα, επικαλούμενο ευαισθησίες της κοινής γνώμης.

 

Κωνσταντινούπολη – Πορεία Υπερηφάνειας 2018

 

Κωνσταντινούπολη – Πορεία Υπερηφάνειας 2018

 

Τον Ιούλιο του 2018, ΛΟΑΤΚΙ κατεβαίνουν στην Πλατεία Τάκσιμ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την Πορεία Υπερηφάνειας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 1.000 άνθρωποι, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της διαφορετικότητας, έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου που διέτρεχαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να διαλυθούν ενώ προχώρησαν και στη χρήση πλαστικών σφαιρών.

 

Hande Şeker

 

Τον Ιανουάριο του 2019, η Hande Şeker, τρανς γυναίκα εργαζόμενη στο σεξ, δολοφονείται στη Σμύρνη, μετά από πυροβολισμούς που δέχτηκε από έναν 23χρονο αστυνομικό βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

 

Δολοφονία Esra Ateş

 

Στα τέλη Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, τρανς γυναίκα εργαζόμενη στο σεξ, η Esra Ateş, δέχθηκε δολοφονική επίθεσηέξω από το διαμέρισμα της στην κεντρική γειτονιά του Beyoğlu μετά από τσακωμό που είχε με έναν πελάτη της.

Ο δολοφόνος καταγράφηκε από την κοντινή κάμερα ασφαλείας, όπου με ένα μαχαίρι της έκοψε το λαιμό, της έκλεψε τα χρήματα και το τηλέφωνό της και έφυγε από τη σκηνή του εγκλήματος. Έπειτα από έρευνα, συνελήφθη για το έγκλημα και κατηγορήθηκε για κλοπή και δολοφονία.

 

Δείτε Επίσης

Κωνσταντινούπολη – Πορεία Υπερηφάνειας 2019

 

Το 2019 είναι άλλη μία χρονιά που η Τουρκία απαγορεύει όλες τις εκδηλώσεις για το Pride. Χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ και υπερασπιστές, συγκεντρώθηκαν κοντά στη Λεωφόρο Ιστικλάλ και στην πλατεία Ταξίμ, όπου οι διοργανωτές της Istanbul LGBT + Pride Week είχαν αρχικά προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν πορεία. Η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.

Την ίδια χρονιά τον Ιούνιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με γραπτή της δήλωση αριθ. 684, κάλεσε τις Tουρκικές αρχές ότι θα πρέπει να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα θα απολαμβάνουν πραγματικά το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Η δήλωση 684/2019:

«Οι απαγορεύσεις των εκδηλώσεων του Pride στη Σμύρνη και την Αττάλεια που εκδόθηκαν αντιστοίχως από τις αρχές της Σμύρνης στις 14 Ιουνίου 2019 και την επομένη από τις αρχές στην Αττάλεια αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν εκπλήρωσαν τη θετική υποχρέωσή τους να εγγυηθούν τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Σε άλλες πόλεις, τέτοιες εκδηλώσεις βρίσκονται επίσης σε άμεσο κίνδυνο να απαγορευτούν, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, όπου το Pride βρίσκεται σε κίνδυνο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Οι αρχές της Σμύρνης και της Αττάλειας απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις του Pride, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις σε μια σειρά παρόμοιων κυβερνητικών ενεργειών στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, προωθώντας τις ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την προστασία της γενικής ηθικής ή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων, με βάση την ανάγκη πρόληψης πιθανής βίας και τρομοκρατίας. Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν και μια διαδήλωση μπορεί να ενοχλήσει ή να προκαλέσει προσβολή σε άτομα που αντιτίθενται στις ιδέες ή τις αξιώσεις που επιδιώκει να προωθήσει, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεκτό έδαφος για την απαγόρευση μιας ειρηνικής συγκέντρωσης.
Καλούμε τις Τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς θα απολαμβάνουν πραγματικά τα LGBTI άτομα ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας».

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρομοίασε τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα εναντίον ενός πρύτανη με “τρομοκράτες” και επιτέθηκε εκ νέου στο κίνημα ΛΟΑΤΚΙ (LGBT) λέγοντας ότι είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες. «ΛΟΑΤΚΙ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Η χώρα αυτή είναι πατριωτική και ηθική. Προχωράμε προς το μέλλον με αυτές τις αξίες», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας συλλήψεις ΛΟΑΤΚΙ φοιτητών.

Μάιος 2021. Γιατρός στην Κωνσταντινούπολη αρνήθηκε να κάνει μικροεπέμβαση σε ασθενή γιατί ήταν τρανς. Η Πελίν, μια 32χρονη εργαζόμενη του σεξ στην περιοχή Μπεγιογλού (ή Πέραν) της Κωνσταντινούπολης, επισκέφτηκε το νοσοκομείο για μια μικρή επέμβαση στις 25 Μαΐου. Ωστόσο, όταν ο γιατρός διαπίστωσε πως είναι τρανς, κατέφυγε σε ένα τρανσοφοβικό ξέσπασμα, σκίζοντας τα χαρτιά της και διώχνοντάς τη από το ιατρείο.

 

Πάμελα, τρανς γυναίκα πρόσφυγας από το Κογκό

 

Στις 1 Ιουνίου 2021 στη γειτονική μας Τουρκία, δολοφονήθηκε η Πάμελα. Η Πάμελα ήταν τρανς γυναίκα πρόσφυγας από το Κογκό που το τελευταίο διάστημα ζούσε στην Τουρκία. Η άτυχη τρανς γυναίκα που δεν πρόλαβε να συνεχίσει το ταξίδι της και να φύγει από την κατά τα άλλα “ασφαλή χώρα” Τουρκία, βρέθηκε αποκεφαλισμένη μέσα στο διαμέρισμα της.

Η Πάμελα είναι η τρίτη κατά σειρά τρανς γυναίκα που δολοφονείται στην Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουμε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Τρανς Δολοφονιών. Η άλλες δύο ήταν η Miras Gunes, της οποίας το πτώμα βρέθηκε τυλιγμένο μέσα σε μία κουβέρτα, στο διαμέρισμα της στις 1 Μαρτίου 2021 και η Selin Aynaci η οποία βρέθηκε δολοφονημένη επίσης στο σπίτι της στις 10 Οκτωβρίου 2020.

 

Κωνσταντινούπολη – Πορεία Υπερηφάνειας 2021

 

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021. Παρά τις απαγορεύσεις χιλιάδες ΛΟΑΤΚΙ άτομα κατεβαίνουν στην κεντρική Λεωφόρο Ιστικλάλ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την Πορεία Υπερηφάνειας. Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ενώ προχώρησε και σε προσαγωγές ατόμων.

Η τουρκική κυβέρνηση – δικτατορία Ερντογάν, αγνοεί παντελώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, στερεί από ανθρώπους τις ελευθερίες τους «βαφτίζοντας» το ως «προστασία της δημόσιας υγείας και ηθικής», ενώ οι διακρίσεις και η βία που δέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Τουρκία, αποτελούν μία πολιτική δολοφονική πράξη.

 

 

© T-zine.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
1
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί