Now Reading
Η ασπιρίνη ως πρόληψη για τη μετάδοση του ιού HIV στις γυναίκες

Η ασπιρίνη ως πρόληψη για τη μετάδοση του ιού HIV στις γυναίκες

 Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 | 13:20

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Υγεία

Η ασπιρίνη ως πρόληψη για τη μετάδοση του ιού HIV στις γυναίκες.

Η ασπιρίνη ως πρόληψη για τη μετάδοση του ιού HIV στις γυναίκες.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μερικές φορές έχουν περισσότερες χρήσεις. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η συχνή χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να έχει την απάντηση ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του HIV στις γυναίκες.

Οι νέες γυναίκες στην Αφρική παραμένουν στην κορυφή της λίστας των ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό HIV. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αφροαμερικάνες αντιπροσώπευαν αντίστοιχα το 60% περίπου όλων των Αμερικανών γυναικών που ζουν με τον ιό HIV.

Η ασπιρίνη, όπως αποδεικνύεται, έχει πολλά πρόσθετα αποτελέσματα που είναι ευεργετικά. Η ασπιρίνη μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της μπορεί επίσης να αποδειχθούν επωφελείς για τις γυναίκες που είναι αρνητικές στον HIV.

Μια δοκιμαστική μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the International AIDS Society. Οι ερευνητές αρχικά υπολόγισαν ότι επειδή μια χαμηλή δόση ασπιρίνης μειώνει τη φλεγμονή, όπου η φλεγμονή ενεργοποιεί τα εν δράσει κύτταρα-στόχους του ιού HIV στο γεννητικό σύστημα, η ασπιρίνη θα μειώσει ως εκ τούτου τον αριθμό των κυττάρων-στόχων του HIV στο γυναικείο γεννητικό σύστημα.

Οι γυναίκες στην Κένυα, οι οποίες ήταν αρνητικές για τον ιό HIV αλλά και με υψηλό κίνδυνο από HIV, πήραν μέρος στη μελέτη. Τους δόθηκε η ίδια μικρή δόση ασπιρίνης που συνιστάται για καθημερινή χρήση για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής – 81 mg ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνη). Ορισμένες από τις γυναίκες έλαβαν επίσης 200mg υδροξυχλωροκίνη για να μειώσουν επίσης τη φλεγμονή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη μείωσε τον αριθμό των κυττάρων-στόχων του ιού HIV στο γυναικείο γεννητικό σύστημα κατά 35%. Δεδομένου ότι ο ΗIV χρειάζεται ένα ενεργοποιημένο κύτταρο στόχο για επιβίωση, η έλλειψη αυτών των κυττάρων σημαίνει μειωμένο κίνδυνο ορομετατροπής του ιού HIV.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματά μας με την Ασπιρίνη και να εξετάσουμε εάν αυτό το επίπεδο μείωσης των κυττάρων στόχων θα αποτρέψει στην πραγματικότητα τον ιό HIV», δήλωσε ο Keith R. Fowke στο Medical Xpress. «Εάν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική για την πρόληψη του ιού HIV, η οποία δεν είναι μόνο φθηνή αλλά εύκολα προσβάσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από τον ιό HIV. Χρειαζόμαστε προσεγγίσεις για την πρόληψη που να είναι προσιτές και άμεσα διαθέσιμες. Ο Fowke ελπίζει να ανοίξει ενδεχομένως νέους τρόπους καταπολέμησης του HIV.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από επιχορήγηση από την Canadian Institutes of Health Research και από επιχορήγηση του Rising Stars από το Grand Challenge του Καναδά.

Η ίδια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια προηγούμενη μελέτη τον περασμένο Μάιο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Controlled Release. Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή στα ζώα, χρησιμοποιώντας ένα ενδοκολπικό δακτύλιο.

Οι γυναίκες συμμετέχουσες ανέφεραν ότι είναι ευκολότερο να πάρουν την ασπιρίνη, παρά ένα προφανές φάρμακο πρόληψης του HIV όπως το PrEP. Τουλάχιστον με την ασπιρίνη, μπορούν να αποφύγουν τις αδιάκριτες συμπεριφορές, ειδικά σε περιοχές με υψηλό στίγμα για τον ιό HIV.

Δείτε Επίσης

Τα καλά νέα είναι ότι ενώ τα ποσοστά του ιού HIV παραμένουν υψηλά μεταξύ των γυναικών στην Αφρική, φάρμακα όπως η ασπιρίνη μπορεί να είναι σε θέση να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου. Μόνο για τους πονοκεφάλους, υπάρχουν ισχυρότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που απλά λειτουργούν καλύτερα, όπως η ιβουπροφαίνη (Advil) ή το νάτριο ναπροξένης (Aleve). Η ασπιρίνη, ωστόσο, αρχίζει να αποδεικνύει τη χρησιμότητά της για πολλαπλούς σκοπούς.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  HIV Plus Mag

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί