Η Brianna Westbook θέλει να είναι η πρώτη τρανς γυναίκα από την Αριζόνα, στο Κογκρέσο

Ηνωμένες Πολιτείες: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 | 08:47

Ηλεκτρονικό Περιοδικό Phoinix New Times | Antonia Noori Farzan

Μετάφραση για το T-zine.grΕλένη Αναγνωστοπούλου

 

Η Brianna Westbook θέλει να είναι η πρώτη τρανς γυναίκα από την Αριζόνα, στο Κογκρέσο

Η 8η περιοχή του Κογκρέσου στην Αριζόνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις Sun City και Surprise, αποτελούσε πάντα ένα ισχυρό οχυρό των Ρεπουμπλικάνων, σε τέτοιο βαθμό που το 2016 το κόμμα των Δημοκρατικών δεν κατέθεσε καμία υποψηφιότητα ενάντια στην τότε υποψήφια (Ρεπουμπλικάνων) Trent Franks.

Η Brianna Westbook, θέλει να το αλλάξει αυτό. Η 32χρονη, η οποία κατάγεται από την Peoria, ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα ενάντια στoν Franks το 2018, αψηφώντας τις πιθανότητες που συνεπάγονται με το γεγονός οτι είναι τρανς και δεν έχει εμπειρία στον πολιτικό χώρο.

«Ειλικρινά ο Trump αποτέλεσε το κίνητρο ώστε να θέσω υποψηφιότητα», δηλώνει. «Δεν ήμουν ποτέ πολιτικά δραστήρια, μέχρι την εκλογή του. Αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο ευχαριστώ τον Trump».

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της Westbook, δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο, την πορεία ενός πολιτικού. Η ίδια αναφέρει, ότι μεγάλωσε στην Mesa, όπου ζούσε υπό συνθήκες φτώχειας, τρώγοντας από κάδους απορριμμάτων και μετακομίζοντας από το ένα σπίτι σε άλλο, καθώς σε κάθε οικεία τους υποβάλλονταν σε έξωση. Αρκετά μέλη της οικογένειάς της υπέφεραν από εθισμό σε αλκοόλ και μεθαμφεταμίνη.

Όταν ήταν 8 ή 9 χρόνων, οι γυναίκες της οικογένειας αποφάσισαν να κάνουν μία νέα αρχή σε καινούριο μέρος. Η γιαγιά της, η θεία της και η μητέρα της, έχοντας χωρίσει από τους συζύγους τους, και μαζί με τα παιδιά τους μετακόμισαν στην πολιτεία Tennessee, όπου δεν γνώριζαν κανέναν. Από εκεί, κατευθύνθηκαν στην Montana, όπου κατοικούσαν κάποιοι συγγενείς της γιαγιάς της, και ύστερα στην περιοχή Spokane και Washington, όπου βρήκαν άλλους συγγενείς.

Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε έναν βίαιο και χειριστικό άνδρα, και έτσι ή Westwood έφυγε από το σπίτι όταν ήταν μόλις 15 χρόνων.

Πόσο πάει;… Η απαγωγή του Κώστα Ταχτσή

Πέρασε τα χρόνια της στο λύκειο μόνη της χωρίς καμία καθοδήγηση. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να μην έχει μπλεξίματα. Οι αγώνες δρόμου ήταν τότε αρκετά δημοφιλείς και η ίδια διαχειρίζονταν έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους όπου συγκεντρώνονταν ντοκουμέντα από τον χώρο. Όταν η αστυνομία άρχισε να κυνηγά και να ελέγχει τους οδηγούς, τότε η Westbook επικοινώνησε με μια τοπική πίστα αγώνων δρόμου ώστε να παρέχεται ασφαλής χώρος για νέα άτομα κάθε Παρασκευή βράδυ. Μάλιστα θυμάται ότι κάθε Παρασκευή βράδυ μαζεύονταν από 80 έως 100 αυτοκίνητα.

Τα χρόνια που ήταν στο λύκειο της περιοχής Spokane, γνώρισε την τώρα πρώην σύζυγό της, η οποία γέννησε την κόρη τους όταν η Westbook ήταν ακόμα 19 χρόνων. Έτσι για να μπορέσει να στηρίξει την οικογένειά της, ξεκίνησε να δουλεύει σε οικοδομικές εργασίες.

«Αυτό ένιωθα ότι πρέπει να κάνεις τελειώνοντας το λύκειο. Να παντρευτείς και να κάνεις οικογένεια» δηλώνει σήμερα η ίδια.

Στα είκοσι δύο της γύρισε πίσω στην πολιτεία Phoinix, ώστε να είναι πιο κοντά στην γιαγιά της. Εκεί βρήκε γρήγορα δουλειά ως υπεύθυνη πωλήσεων στην εταιρεία Arrowhead Honda.

Η Westbook αποκάλυψε ότι είναι τρανς όταν ήταν 27 χρόνων, και δημοσίευε τεκμήρια της μετάβασής της στο youtube, βλέποντάς το ως ένα τρόπο να δείξει και σε άλλα άτομα ότι είναι κάτι δυνατό. Ο λογαριασμός της πριν σβηστεί έφτασε να έχει 5000 συνδρομητές.

«Ήταν μια πολύ ενδυναμωτική εμπειρία’» δηλώνει. «Με βοήθησε να προετοιμαστώ για όλα τα αρνητικά σχόλια και επιθέσεις που θα αντιμετώπιζα στην πραγματική ζωή».

Στρέλλα

Η τελευταία μέρα που φόρεσε γραβάτα στην δουλειά της ήταν στις 31 Δεκέμβρη του 2012. Έτσι, στις 1 Ιανουαρίου του 2013, πήγε στην δουλειά της φορώντας φόρεμα. Το αφεντικό της , ήδη πριν της εμφάνισή της είχε ενημερώσει όλα τα άτομα στην δουλειά σχετικά με την μετάβασή της, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για όποιο άτομο προσπαθήσει να την βλάψει. Κανείς δεν το έκανε.

«Είχα ακούσει φήμες ότι κυκλοφορούσαν φωτογραφίες μου σε διάφορα μαγαζιά, αλλά δεν το άφησα να με σταματήσει». Συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της έχοντας κάθε μήνα την καλύτερη επίδοση στις πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι πολλοί πελάτες λανθασμένα υπέθεταν ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να έχει επαρκείς γνώσεις για αυτοκίνητα.

Η Westbook αστειεύεται ότι η ζωή της είναι βγαλμένη από ταινία, και αυτό είναι που την καθιστά καλή πολιτικό.

«Έχω περάσει από κάθε φάση και πολλοί άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν μαζί μου. Ξέρω τι σημαίνει σκληρή δουλειά και επιμονή».

Ενώ δεν είναι το μόνο αίτημα στα πλαίσια της καμπάνιας της, πιστεύει ότι τα τρανς άτομα πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή μόνο 21 πολιτείες έχουν εφαρμόσει τέτοια νομοθεσία η οποία να προστατεύει τρανς άτομα από διακρίσεις. Μόνο 17 πολιτείες έχουν εφαρμόσει νομοθεσία που να αναφέρεται συγκεκριμένα σε εγκλήματα που βασίζονται σε έμφυλα ζητήματα. «Είναι θλιβερό», δηλώνει.

Ενδιαφέρεται εξίσου και για τα αιτήματα πολιτών που διεκδικούν οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση της παιδείας, προστασία του περιβάλλοντος και διατήρηση του κρατικού συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλειας.

Η Westbook δεν θα είναι η πρώτη τρανς γυναίκα υποψήφια στην Αριζόνα, αφού το 2014 η Amanda Simpson έθεσε υποψηφιότητα. H Simpson μπορεί να έχασε τις γενικές εκλογές αλλά κατέληξε στην θέση της βοηθού γραμματέα στον τομέα διαχείρισης ενέργειας υπό την προεδρία του Obama.

Επίσης δεν είναι το μόνο άτομο που όντας ανοιχτά τρανς, θέτει υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Τον προηγούμενο χρόνο, δυο τρανς γυναίκες, που συμπτωματικά είχαν το ίδιο όνομα (Misty Snow στην Utah και Misty Plowright στο Colorado), κατέκτησαν σε καίριες θέσεις στα τοπικά Δημοκρατικά κόμματα πριν χάσουν στις γενικές εκλογές.

Το ταξίδι της ζωής μου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι δύο αυτές υποψήφιες, κέρδισαν σε περιοχές όπου συνήθως υποστηρίζουν τον Ρεπουμπλικάνο Don Haider-Markel, καθηγητή πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Kansas University. Για κάποια τρανς άτομα αυτά είναι τα μόνα μέρη που τους δίνεται ευκαιρία να θέσουν υποψηφιότητα.

«Για πολλά τρανς άτομα η υποψηφιότητα στο κόμμα των Δημοκρατικών είναι επιτυχής σε τέτοια μέρη όπου συνήθως υποστηρίζεται το Ρεπουμπλικανικό κόμμα γιατί δεν υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες από το Δημοκρατικό κόμμα αφού οι πιθανότητες νίκης στις γενικές εκλογές μειώνονται», εξηγεί ο καθηγητής, «υπό μια έννοια οι υποψηφιότητες τρανς ατόμων σε αυτά τα μέρη γίνονται αντιληπτές ως μια μορφή αυτοθυσίας».

Ο Haider- Markel τον προηγούμενο χρόνο, δημοσίευσε μία μελέτη στην οποία ένα ποσοστό 30-40% ενήλικων θα ήταν ενάντια στην υποψηφιότητα ενός τρανς ατόμου σε σύγκριση με το 30% που ήταν ενάντια στην υποψηφιότητα ενός γκέι ατόμου. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσοστού που θα υποστήριζε ένα τρανς άτομο ήταν γυναίκες, υψηλού επιπέδου μόρφωσης, μη θρησκευόμενες που τείνουν προς μια πιο φιλελεύθερη οπτική.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες τρανς ατόμων. Ένας από τους λόγους είναι ότι αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι συνήθως περιμένουν ώστε να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους μετά την εκλογή τους, όπως έχουν κάνει και άλλα γκέι άτομα.

O Haider- Markel πιστεύει πως η Westbook έχει να αντιμετωπίσει σκληρή μάχη το 2018.

«Η κατάκτηση της θέσης αλλά και η ίδια η δουλειά θα είναι πιο δύσκολη για ένα τρανς άτομο σε μια περιοχή που γενικώς υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ακόμα και αν το άτομο ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Είναι ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη περιοχή διευθύνοντας κάποτε από την Jim Kolbe, η οποία αποκάλυψε την ταυτότητά της το 1996 και ύστερα ξαναψηφίστηκε. Από τότε τα πολιτικά πλαίσια της περιοχής έχουν πάρει έναν πιο συντηρητικό χαρακτήρα. Επιπλέον, η Αριζόνα έχει μακρά ιστορία με υποψηφιότητες lgbt ατόμων, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

Από την μεριά της η Westbook δηλώνει πως δεν την ανησυχεί το αν η τρανς ταυτότητά της επηρεάσει την εκλογή της.

«Αποφάσισα ότι θα το κάνω πριν μάθω για οποιοδήποτε άλλο τρανς άτομο που επιχείρησε να κάνει το ίδιο στο παρελθόν. Δεν βλέπω καμιά πρόκληση σε αυτό. Είμαι σαν όλα τα άλλα άτομα και το βλέπω ως κάτι το καθημερινό».

Θεωρεί ότι το γεγονός ότι είναι νέα και δεν έχει μεγάλη εμπειρία, θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Το να χτίσει ένα ισχυρό όνομα θα είναι κάτι δύσκολο. Αντιθέτως, ο Frank που υπηρετεί ήδη από το 2013 έχει την δική του βάση συντηρητικών. Χωρίς πολλά χρήματα για την καμπάνια της, η Westbook, έχει επικεντρωθεί στις lgbt κοινότητες και σε ομάδες ακτιβιστών, χρησιμοποιώντας τα socialmedia.

Δεν είναι αδαής σχετικά με τις πιθανότητες που έχει να νικήσει, και ισχυρίζεται ότι ακόμα και αν χάσει το 2018, θα ξαναπροσπαθήσει αργότερα.

«Γνωρίζω ότι είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα αλλά ακόμα και αν χάσω το 2018, θα προσπαθήσω το 2020 και αν χάσω το 2020, θα προσπαθήσω ξανά το 2022. Δεν θα τα παρατήσω».

© T-zine.gr με πληροφορίες από Phoinix New Times