Now Reading
Η δολοφονία της τρανς μετανάστριας και εργαζόμενης στο σεξ Βανέσα Κάμπος είναι καθαρά πολιτικό γεγονός

Η δολοφονία της τρανς μετανάστριας και εργαζόμενης στο σεξ Βανέσα Κάμπος είναι καθαρά πολιτικό γεγονός

Γαλλία: Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 | 18:57

Της Maelle Le Corre | komitid.fr
Μετάφραση: Γιάγκος Κολιοπάνος | T-zine.gr

Άρθρο  –  Trans News

 

Η δολοφονία της τρανς μετανάστριας και εργαζόμενης στο σεξ Βανέσα Κάμπος είναι καθαρά πολιτικό γεγονός.

Vanessa Campos – Acceptess T

Η Βανέσα Κάμπος βρέθηκε νεκρή στις 17 Αυγούστου στο Παρίσι, εν ώρα εργασίας. Η Περουβιανή τρανς μετανάστρια δολοφονήθηκε στο δάσος της Βουλώνης από μία ομάδα κακοποιών, ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει τον πελάτη της.

«Οι δολοφονίες των τρανς εργαζόμενων στο σεξ δεν είναι κάτι σπάνιο. Πρόκειται για συχνό φαινόμενο και επανειλημμένως προσπαθούμε να προειδοποιήσουμε την κοινή γνώμη και τις αρχές για παρόμοια περιστατικά βίας. Δυστυχώς, όπως πάντα, είμαστε μόνες ».

Έτσι αντέδρασαν οι συλλογικότητες Strass (Συνδικάτο της εργασίας στο σεξ) και Acceptess-T (Σωματείο Υποστήριξης Τρανς Ατόμων). Οι ίδιες ομάδες πραγματοποίησαν κάλεσμα σε συλλαλητήριο την Παρασκευή 24 Αυγούστου, τόσο εις μνήμην της Βανέσα όσο και σαν συλλογική ευαισθητοποίηση πάνω στην τρανσφοβική βία που μαστίζει όσες όπως η Βανέσα είναι μετανάστριες και εργαζόμενες στο σεξ.

Στα μάτια της κοινωνίας, μια δολοφονημένη τρανς «πουτάνα», όπως θα την ονόμαζε ο πολύς κόσμος, δεν είναι τίποτα. Δεν είναι κανείς. Είναι λες και πρόκειται απλά για ένα ρίσκο του επαγγέλματος. Όταν είσαι εργαζόμενη στο σεξ, δεν μπορείς παρά να προστατεύεσαι μόνη σου από φόνους και βιασμούς. Αντί να θίγονται οι δράστες, το σύστημα που μας κάνει επισφαλείς, η κοινωνία που μας αποκλείει, φαίνεται ότι είναι προτιμότερο να ρίχνεται η ευθύνη στα θύματα.

Η Βανέσα Κάμπος δεν είναι κάποιο σημαίνον πρόσωπο. Επειδή είναι εργαζόμενη στο σεξ, και όχι μία «απλή εργαζόμενη», δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα, στις νόρμες. Επειδή είναι τρανς, θεωρείται άτομο «ψυχικά ασθενές». Να γιατί, παρά τον θάνατό της, δεν γίνεται τίποτα. Να γιατί ο κόσμος δεν δίνει δεκάρα.

Ένα από τα προβλήματα είναι ο νόμος που ποινικοποιεί τους πελάτες. Εξαιτίας αυτού του νόμου, οι εργαζόμενες στο σεξ κρύβονται όλο και περισσότερο και διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο να δεχτούν επιθέσεις. Και επειδή κρύβονται όλο και περισσότερο, η αστυνομία δεν μπορεί να τις προστατέψει, μιας και όταν η αστυνομία είναι παρούσα… κρύβονται οι πελάτες. Εξαιτίας του νόμου αυτού, οι εργαζόμενες στο σεξ όχι μόνο έχουν λιγότερους πελάτες, αλλά καταλήγουν να αποδέχονται πρακτικές υψηλού κινδύνου ή να μην έχουν τη δυνατότητα να απορρίψουν συγκεκριμένους πελάτες. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρόκειται για ένα νόμο που αντί να βοηθά τα άτομα να ξεφύγουν από την εργασία στο σεξ, τα βάζει σε κίνδυνο. Δεν αποσκοπεί στον «αφανισμό της εργασίας στο σεξ», όπως υποτίθεται ότι στοχεύει, αλλά στον αφανισμό των εργαζόμενων στο σεξ.

Η απομόνωση αποτελεί κίνδυνο. Εάν ο νόμος της ποινικοποίησης των πελατών δεν υπήρχε, ίσως όταν η Βανέσα δέχτηκε επίθεση οι συναδέλφισσές της να βρίσκονταν πιο κοντά, ίσως να ήταν λιγότερο απομονωμένη, ίσως κάποιος να είχε επέμβει.

Οι εργαζόμενες στο σεξ είναι πλέον υποχρεωμένες να χωρίζονται γιατί ξέρουν ότι αν είναι όλες μαζί αποτελούν ευκολότερο στόχο για τις επιδρομές της αστυνομίας. Ο νόμος αυτός εν μέρει δολοφόνησε τη Βανέσα. Όσοι τον έφτιαξαν δεν σκέφτηκαν τίποτε. Η πολιτική ευθύνη για τον θάνατο της Βανέσα είναι τεράστια.

Πως γίνεται ν᾽ αλλάξει η κατάσταση; Πρώτον, αν μας άκουγαν. Αν άκουγαν την εμπειρογνωμοσύνη μας, τις εμπειρίες μας, εφόσον είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενες. Αντί να ποινικοποιείτε την εργασίας στο σεξ, καταπολεμήστε τη σωματεμπορία και αφήστε τις εργαζόμενες στο σεξ να αυτοοργανωθούν.

Όταν μία εργαζόμενη στο σεξ κάνει καταγγελία, όταν ένας τρανς άνθρωπος κάνει καταγγελία, να τις ακούτε αντί συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται για το λόγο ενός «μηδενικού» έναντι σε κάποιον «καθώς πρέπει».

Να τις ακούτε, να τις βοηθάτε, να σταματήσετε να τις παρενοχλείτε, ειδικά όταν δεν έχουν έγγραφα. Είναι θεμελιώδες να διευκολύνουμε την αυτοδιάθεση των τρανς ανθρώπων. Αυτό θα επιτρέψει στις μετανάστριες την αλλαγή των εγγράφων τους στη Γαλλία, κάτι που είναι προς το παρόν αδύνατο. Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων νομιμοποίηση όλων των τρανς και ίντερσεξ μεταναστριών.

Δείτε Επίσης

Πρέπει επίσης ν᾽ αλλάξει ο τρόπος που μιλάμε για τέτοιου είδους τρανσφοβική βία. Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερωθούν, να κάνουν τη δουλειά τους και να σέβονται τον κόσμο, αλλά και το ίδιο τους το επάγγελμα, χωρίς να πέφτουν χαμηλά.

Αντί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ευαισθητοποιούν, τα μέσα προτιμούν τον κιτρινισμό και την κανονικοποίηση της τρανσφοβίας.

Ο σεβασμός του ονόματος ενός ανθρώπου, της ταυτότητας φύλου του, είναι η βάση. Η χρήση του αρσενικού, η χρήση της λέξης «τραβεστί», η χρήση του βαπτιστικού ονόματος, όλ᾽ αυτά σκοτώνουν τη Βανέσα ξανά.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από komitid.fr

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί