Now Reading
Οι δολοφονίες των τρανς στην Τουρκία είναι μια πολιτική πράξη.

Οι δολοφονίες των τρανς στην Τουρκία είναι μια πολιτική πράξη.

Γράφει ο Σταύρος Μπουφίδης


Οι δολοφονίες των τρανς στην Τουρκία είναι μια πολιτική πράξη

 

Οι τρανς σε πολλά σημεία του πλανήτη για μακρύ χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αποδέκτες ρητορικής μίσους, λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας στις πιο ακραίες μορφές της.

Ο φόβος για το διαφορετικό, η τρανσφοβία, η ομοφοβία , η ποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας και της ταυτότητας φύλου είναι απ’ τους λόγους που ωθούν τους τρανς ανθρώπους να ζουν σ’ επικίνδυνα κι ανασφαλή περιβάλλοντα.

Οι δολοφονίες των τρανς στην Τουρκία είναι μια πολιτική πράξη.

Το τρανσφοβικό περιβάλλον, ο κοινωνικός αποκλεισμός από την πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και εργασία, η φτώχεια, η δυσκολία εύρεσης στέγης, η ανικανότητα της χρηματοδότησης της επέμβασης επαναπροσδιορισμού οδηγούν αρκετές φορές στη σεξουαλική εργασία.

Η Transgender Europe (TGEU), ευρωπαϊκή οργάνωση ομπρέλα για τα τρανς δικαιώματα, έχει καταγράψει πλήθος εγκλημάτων μίσους (σοβαροί σωματικοί τραυματισμοί, βιασμοί, δολοφονίες) κατά τρανς ανθρώπων σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες και της Κεντρικής Ασίας χώρες.

Η Τουρκία έρχεται ένατη στον κόσμο και πρώτη ανάμεσα στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης στις δολοφονίες τρανς ανθρώπων. Πριν από έντεκα περίπου χρόνια ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που ίσως θα σηματοδοτούσε την βελτίωση των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων στην γείτονα χώρα.

Έκτοτε μία αλληλουχία αντιφάσεων παρατηρείται σε μία χώρα όπου η ομοφυλοφιλία ήταν σχετικά ανεκτή και η σεξουαλική εργασία τυπικά νόμιμη υπό την εποπτεία των δημοτικών αρχών . Από το 2005 και μετά εμφανίζεται μία ανησυχητική αύξηση στις δολοφονίες ομοφυλοφίλων, τρανς, είτε σεξουαλικά εργαζόμενων είτε όχι. Από το 2010 και μετά το φαινόμενο έχει πια αποκτήσει επικίνδυνες διαστάσεις. Μόνο μέσα στον Ιούλιο του 2013 είχαν καταγραφεί τρεις δολοφονίες τρανς γυναικών, μία αυτοκτονία τρανς γυναίκας, και τουλάχιστον πέντε βίαιες επιθέσεις μίσους κατά τρανς γυναικών. Τότε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών σε ένδειξη αλληλεγγύης πήρε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή προς την Τουρκική Πρεσβεία στις 2.8.2013, η οποία δεν έγινε δεκτή .

Οι δολοφονίες των τρανς στην Τουρκία είναι μια πολιτική πράξη.

Η Ordek Kemal, τρανς ακτιβίστρια και ιδρύτρια της οργάνωσης Red Umbrella Sexual Health and Human Rights Association (Kırmızı Şemsiye) το 2014 ανακοινώνει ότι στην Τουρκία το 74% των τρανς έχει υποστεί σωματική βία, το 44% είχε την εμπειρία της σεξουαλικής βίας και το 68% την εμπειρία ψυχολογικής βίας με την μορφή απειλών, εκβιασμών, τακτικής παρενόχλησης και λεκτικής βίας. Ένα χρόνο αργότερα βιάστηκε στο σπίτι της τον Ιούλιο του 2015. Τα δε τουρκικά δικαστήρια αποδίδοντας στους δολοφόνους το ελαφρυντικό της «βαριάς πρόκλησης» λειτουργούν σαν να επιβραβεύουν.

Δείτε Επίσης

Η δολοφονία της Αλεβ με μαχαιριές στην καρδιά, ο βιασμός της Ορντεκ, οι πρόσφατες συλλήψεις επιστημόνων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, κεμαλιστών κι αριστερών μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο αποκεφαλισμός του γκέϊ Σύριου πρόσφυγα και πρόσφατα η φρικτή δολοφονία της τρανς ακτιβίστριας Hander Κamber δείχνουν το τέλος του τουρκικού κοσμικού κράτους.

Ο Ερντογάν ίσως σε μία κίνηση αντιπερισπασμού προσκάλεσε σε γεύμα για το τέλος του Ραμαζανίου την τρανς Ερσόϊ που πέρα από τραγουδίστρια είναι και ένας από τους πιο ένθερμους εκπροσώπους της LGBTQI + κοινότητας στην Τουρκία, η οποία έχει υποστεί αρκετές διώξεις τα τελευταία χρόνια υπό το καθεστώς Ερντογάν. Την ίδια στιγμή τα δακρυγόνα και οι πλαστικές σφαίρες της τουρκικής αστυνομίας διαλύουν το pride στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο του 2016 .

Το τουρκικό κράτος αγνοώντας την τρανς ταυτότητα, γίνεται αιτία στέρησης των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Η αγνόηση των επιθέσεων που δέχονται τα τρανς άτομα αποτελεί μια πολιτική στάση. Για αυτό οι δολοφονίες των τρανς είναι μια πολιτική πράξη.

Στην αλυσίδα των τραγικών αντιφάσεων έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό όπου φαίνεται ότι η Τουρκία είναι η χώρα η οποία η ΕΕ εμπιστεύεται τη «λύση» του σοβαρότατου προβλήματος των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι δολοφονίες των τρανς στην Τουρκία είναι μια πολιτική πράξη

© T-zine.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί