Προς το παρόν, η αιγυπτιακή νομοθεσία δεν θεωρεί ποινικό αδίκημα την ομοφυλοφιλία, όμως τα δικαστήρια χρησιμοποιούν το αδίκημα της «πορνείας» ή της «ασωτείας» για να καταδικάσουν τους ομοφυλόφιλους.

Τον Οκτώβριο, πολλοί Αιγύπτιοι βουλευτές είχαν προτείνει ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης για τα άτομα του ίδιου φύλου που έχουν σεξουαλικές σχέσεις, τόσο σε ιδιωτικούς, όσο και σε δημόσιους χώρους. Οι ποινές αυτές κυμαίνονται από ένα έως τρία χρόνια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ενώ όσοι υποτροπιάζουν κινδυνεύουν μέχρι και με πέντε χρόνια φυλάκιση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί από το κοινοβούλιο κατά την τρέχουσα περίοδο εργασιών και εάν ψηφιστεί, θα αποσταλεί στον πρόεδρο για υπογραφή.

«Το νομοσχέδιο αυτό προάγει τις διακρίσεις και θα αποτελέσει σοβαρό πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακόμη ένα πλήγμα για τα σεξουαλικά δικαιώματα στην Αίγυπτο», κατήγγειλε η Νάζια Μπουνάιμ, διευθύντρια των εκστρατειών για την Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει ένα κύμα καταστολής εναντίον ομοφυλόφιλων, έπειτα από μια συναυλία που έδωσε στο Κάιρο στις 22 Σεπτεμβρίου το λιβανέζικο συγκρότημα Mashrou’Leila, γνωστό για τις απόψεις του υπέρ της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ. Στη διάρκεια της συναυλίας, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους κρατούσαν σημαίες με το ουράνιο τόξο, σύμβολο της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, η αστυνομία έχει συλλάβει 31 ανθρώπους μετά τη συναυλία αυτή. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως αριθμός των συλλήψεων ξεπερνά τις 70.

Στις 19 Νοεμβρίου δικαστήριο του Καΐρου θα αποφασίσει για την τύχη 17 ανθρώπων που κατηγορούνται για «σεξουαλική ασωτεία».