Ελλάδα: Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 | 20:37
Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος | Άποψη | LGBTQI News | T-zine.gr
Η ελλιπής συνταγματική προστασία των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου

Υπάρχουν σημαντικά κενά στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, όχι μόνο στην κοινή νομοθεσία, αλλά και στην νομολογία των δικαστηρίων. Είμαστε υποχρεωμένοι μετά την άρνηση της αναθεωρητικής Βουλής για θεσμοθέτηση της εν λόγω απαγόρευσης διακρίσεων να επικαλούμαστε πλήθος διατάξεων του Συντάγματος από τις οποίες θα μπορούσε να απορρέει αυτή η προστασία. Η ρητή κατοχύρωση θα βοηθούσε ασύγκριτα αυτό το έργο.
Είναι δεδομένο ότι το Σύνταγμα εξασφαλίζει τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξίας, έννοια που εγγενώς περιλαμβάνει και την προστασία της διάστασης του ατόμου ως σεξουαλικού όντος. Δεν νοούνται λοιπόν, διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του ατόμου και λόγω της έκφρασης αυτού του προσανατολισμού, ως ειδικότερης πτυχής της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Με αυτό το συνταγματικό σκεπτικό, ήδη από το 2003 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που επέβαλε πρόστιμο σε τηλεοπτικό σταθμό επειδή πρόβαλε μια σκηνή ερωτικού φιλιού ανάμεσα σε δύο άνδρες. Αυτό βέβαια δεν πτόησε το Ε.Σ.Ρ. με μεταγενέστερη απόφασή του να επιβάλει πρόστιμο σε μεσημεριανή εκπομπή επειδή φιλοξένησε και πήρε συνέντευξη από γνωστή τρανς.
Η ταυτότητα φύλου δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτό ότι εμπίπτει κι αυτή στο πεδίο εφαρμογής της συνταγματικής απαγόρευσης των διακρίσεων, παρά τις πολύ εύστοχες αποφάσεις Ειρηνοδικείων των ετών 2016 – 2017 που αναγνώρισαν την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου χωρίς ιατρικές επεμβάσεις, πριν το επιβεβαιώσει ο νομοθέτης.
Σημαντικά κενά στην απαγόρευση των διακρίσεων
Υπάρχουν σημαντικά κενά στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, όχι μόνο στην κοινή νομοθεσία, αλλά και στην νομολογία των δικαστηρίων. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι επειδή ο ορισμός του γάμου από τον ρωμαίο νομοδιδάσκαλο Μοδεστίνο αναφέρεται σε ετερόφυλα ζευγάρια, υποχρεωτικά θα πρέπει έτσι να ερμηνευτεί και ο Αστικός Κώδικας, ο οποίος πάντως δεν περιλαμβάνει την ετερότητα του φύλου ως προϋπόθεση για το υποστατό του γάμου.
Η ευρωπαϊκή προστασία
Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού προβλέπεται στο άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συνθήκη της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι εξ ορισμού η ευρωπαϊκή προστασία αφορά αποκλειστικά και μόνο το πεδίο εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου: δεν μπορεί να λύσει ούτε τα θέματα της ελευθερίας της έκφρασης στην ραδιοτηλεόραση, ούτε βέβαια το θέμα του γάμου ή της τεκνοθεσίας που το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα δεν επιτρέπει για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ούτε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μπορεί να επεκτείνει μέχρι αυτά τα σημεία την προστασία, υποχρεωμένο λόγω της επικουρικότητας της Ε.Σ.Δ.Α. να περιορίζει την επέμβασή του σε περιοχές που δεν ρυθμίζονται αποκλειστικά από το κράτος, σε αντίθεση με το οικογενειακό δίκαιο. Έτσι, η Οδηγία 2000/78 αφορά την απαγόρευση διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού μόνο στον εργασιακό τομέα.
Ο Ν.4443/2016 με τον οποίο ενσωματώθηκε (δεύτερη φορά, μετά τον Ν.3304/2005) η Οδηγία αυτή, περιόρισε την εν λόγω απαγόρευση διάκρισης μόνο στον εργασιακό τομέα, αφήνοντας ακάλυπτους τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης (πλην της επαγγελματικής), των κοινωνικών ασφαλίσεων και της παροχής προϊόντων και υπηρεσιών. Μια συνταγματική απαγόρευση της διάκρισης θα επέκτεινε αυτομάτως την ελλιπή προστασία του νόμου και σε αυτούς τους τομείς. Μια τέτοια συνταγματική απαγόρευση δεν θα επέτρεπε επίσης στην Βουλή να καταργήσει το άρθρο 361Β από τον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως συνέβη. Πρόκειται για το άρθρο με το οποίο είχε ποινικοποιηθεί η άρνηση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων σε άτομα λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.
Η ρητή κατοχύρωση
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι μετά την άρνηση της αναθεωρητικής Βουλής για θεσμοθέτηση της εν λόγω απαγόρευσης διακρίσεων να επικαλούμαστε πλήθος διατάξεων του Συντάγματος από τις οποίες θα μπορούσε να απορρέει αυτή η προστασία, όπως έπραξε το ΣτΕ για την ακύρωση του ομοφοβικού προστίμου. Η ρητή κατοχύρωση θα βοηθούσε ασύγκριτα αυτό το έργο.
Δείτε επίσης
♦ Διαβάστε: Για την στάση του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
♦ Διαβάστε: Η πρακτική αξία της ΛΟΑΤΚΙ αναθεώρησης του Συντάγματος
Διαβάστε ακόμα: 178 όχι στα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTI πολιτών
© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter
© T-zine.gr
To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο syntagmawatch.gr

Ποια είναι η αντίδρασή σας;

O Βασίλης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Δημόσιο Δίκαιo. Ξεκινώντας το 2005 το πρώτο νομικό ιστολόγιο στην Ελλάδα, το e-lawyer, προσπάθησε να προκαλέσει διάλογο για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών στο Διαδίκτυο. Αναζητά πάντα ιδέες θεσμικών καινοτομιών που φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά στις συνταγματικές τους ελευθερίες. Με αυτό το σκεπτικό, το 2012 ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Αθηναίων. Mαζί με μια ομάδα εργαζομένων δημιούργησαν εξ αρχής αυτή τη δομή στην Αθήνα, για την άμεση επίλυση των διαφορών που έχουν οι πολίτες με τον Δήμο. Έχοντας εκλεγεί Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης για την Αττική, αποστολή του είναι να βελτιώσει τη σχέση των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και να πετύχει την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους, με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, χωρίς να χρειάζεται να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Στο t-zine συμμετέχει σε εθελοντική βάση ή αναδημοσιεύονται άρθρα του από το e-lawyer, ως συνεισφορά στη καλή νομική γνώση θεμάτων που αφορούν τους LGBTQI+ ανθρώπους, και, ιδιαίτερα σε τρανς θέματα, αλλά και γενικότερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.