Η εξέταση που ενδέχεται να αλλάζει τον τρόπο μετάβασης για τους τρανς ανθρώπους

 Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018 | 20:10

By Jacob Anderson-Minshall

Μετάφραση για το T-zine.gr Κ. Μελικέρτης

Trans News Υγεία

Η εξέταση που ενδέχεται να αλλάζει τον τρόπο μετάβασης για τους τρανς ανθρώπους.

Η εξέταση που ενδέχεται να αλλάζει τον τρόπο μετάβασης για τους τρανς ανθρώπους.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην 36η Ετήσια Εθνική Εταιρεία Γενετικών Συμβούλων δηλώνει ότι οι τρανς άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό της οικογένειάς τους, σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και ενδεχομένως να εξετασθούν για τα γονίδια BRCA προτού λάβουν αποφάσεις για ιατρικές επεμβάσεις.

Η ύπαρξη αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή καρκίνου των ωοθηκών θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις όταν οι τρανς άντρες και οι τρανς γυναίκες επιλέγουν να ξεκινήσουν ορμονοληψία καθώς και σε όσες επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού χρειαστούν.

Η κύρια συγγραφέας πολλών υποθέσεων, η Rosalba Sacca, γενετικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Dana-Farber στη Βοστόνη, υποστήριξε σε γραπτή της δήλωση: «Ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης φοβούνται να ρωτήσουν σχετικά με το ιατρικό ιστορικό των τρανς ανθρώπων επειδή έχουν τον φόβο ότι μπορεί να τους προσβάλλουν. Αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει η ευαισθητοποίηση και ο έλεγχος επειδή μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους».

Οι μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών στις cisgender γυναίκες και έτσι οι γιατροί συνιστούν να υποβάλλονται σε γενετικές εξετάσεις οι cis γυναίκες που έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό με καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών για να διαπιστώσουν εάν έχουν αυτή τη μετάλλαξη. Δυστυχώς, όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους τρανς ανθρώπους συχνά αποφεύγουν τέτοιες συζητήσεις.

Μια δήλωση Τύπου από την Εθνική Εταιρεία Γενετικών Συμβούλων λέει ότι επειδή «υπάρχει περιορισμένη έρευνα, η λήψη οιστρογόνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις τρανς γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που έχουν μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2». Και οι τρανς άνδρες με αυτές τις μεταλλάξεις στα γονίδια ενδέχεται να επιλέξουν μια πλήρη μαστεκτομή έναντι της συνήθους «topsurgery», η οποία αφήνει κάποιο ιστό στη περιοχή του μαστού (και έτσι αποτυγχάνει να εξαλείψει τους κινδύνους του καρκίνου του μαστού).

Η δήλωση της NSGC έδειξε επίσης ότι «οι τρανς άνδρες δεν αφαιρούν πάντοτε τις ωοθήκες τους στη διαδικασία μετάβασης τους, αλλά θα ενθαρρυνθούν να το κάνουν εάν βρεθούν να φέρουν μια μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2».

Το να έχει ένας τρανς άνθρωπος αυτές τις μεταλλάξεις στα γονίδια δεν είναι λόγος για να μην προχωρήσει στη μετάβαση. «Αντί να είναι εμπόδιο στη μετάβαση, η γενετική συμβουλευτική μπορεί να ωφελήσει τα τρανς άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, βοηθώντας τους να κατανοήσουν τους κινδύνους για τον καρκίνο και τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για τη διαχείριση αυτών», λέει η Sacca.

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Advocate