Οι ίντερσεξ και τρανς οργανώσεις έχουν επικρίνει τον νέο νόμο. | Φωτογραφία: Facebook/Oii Deutschland

Η Γερμανία προχωρά στην αναγνώριση τρίτης καταχώρισης φύλου αλλά οι τρανς άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Γερμανία: Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 | 10:30

Μετάφραση: Κ. Μελικέρτης | T-zine.gr

Trans News

Οι ίντερσεξ και τρανς οργανώσεις δήλωσαν ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε παρεμβατικές ιατρικές εξετάσεις

Η Γερμανία προχωρά στην αναγνώριση τρίτης καταχώρισης φύλου αλλά οι τρανς άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Οι ίντερσεξ και τρανς οργανώσεις έχουν επικρίνει τον νέο νόμο. | Φωτογραφία: Facebook/Oii Deutschland

Η Γερμανία έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που προσθέτει μια τρίτη καταχώριση φύλου στα επίσημα έγγραφα. Η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στην οποία αναφέρεται ότι η μη ύπαρξη δυνατότητας τρίτης καταχώρισης φύλου, παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα του ατόμου και τη νομοθεσία απαγόρευσης των διακρίσεων.

Η νέα καταχώριση θα ονομάζεται «diverse». Η Γερμανική κυβέρνηση θα θέσει τη νέα καταχώριση φύλου διαθέσιμη στους ίντερσεξ ανθρώπους. Μέχρι τώρα η μόνη δυνατότητα για τα ίντερσεξ πρόσωπα ήταν να εγγραφούν σε κενή καταχώριση φύλου.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι διαθέσιμη στο τέλος του έτους, εξακολουθεί να περιμένει την κοινοβουλευτική έγκριση.

Όμως δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με την απόφαση. Οι υποστηρικτές της τρανς κοινότητας, υποστηρίζουν ότι η Γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στους τρανς ανθρώπους για την αλλαγή του δείκτη φύλου στα επίσημα έγγραφα.

Διαβάστε ακόμα: Η Γερμανία δημιουργεί τρίτη καταχώριση φύλου με τον δείκτη: «diverse».

«Για τους τρανς ανθρώπους, δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για να μεταβάλουν το εγγεγραμμένο όνομα και φύλο τους», δήλωσε ο Markus Ulrich, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Λεσβιών και Γκέι στη Γερμανία, στο Thomson Reuters Foundation.

Ιατρικές εξετάσεις για την απόδειξη του τρίτου φύλου

Οι υπερασπιστές ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση θα απαιτεί παρεμβατικές ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι ίντερσεξ άτομο. Οι ίντερσεξ οργανώσεις επέκριναν επίσης στοιχεία του Νομοσχεδίου λέγοντας ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της παθολογικοποίησης των ίντερσεξ ανθρώπων.

Η Γερμανία θα επιτρέψει επίσης στους γονείς ίντερσεξ νεογέννητων παιδιών να εγγραφούν με μία τρίτη καταχώριση φύλου στα πιστοποιητικά γέννησής τους. Το 2013, οι νόμοι άλλαξαν, ώστε τα ίντερσεξ μωρά να μπορούν να καταχωρηθούν χωρίς φύλο παρά ως άρρεν ή θήλυ.

«Κανείς δεν πρέπει να υφίσταται διακρίσεις λόγω της ταυτότητάς του», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Katarina Barley.

Το γραφείο της Barley συνέταξε το νομοσχέδιο. Υποστήριξε ότι η τρίτη καταχώριση φύλου θα έδινε στους ίντερσεξ ανθρώπους μια μεγαλύτερη αίσθηση «αξιοπρέπειας και θετικής ταυτότητας».

Άλλες χώρες που έχουν τρίτη καταχώριση φύλου είναι η Αυστραλία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

 

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από  Gay Star News