Now Reading
«Οι γκέι κληρικοί δεν κρύβονται σε ντουλάπα, αλλά σε κλουβί»

«Οι γκέι κληρικοί δεν κρύβονται σε ντουλάπα, αλλά σε κλουβί»

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 | 09:35

 LGBTQI News | T-zine.gr 

Ενόψει του έκτακτου συνεδρίου που συγκάλεσε στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος, πολλοί γκέι Καθολικοί κληρικοί φοβούνται ότι θα πληρώσουν αυτοί τα σκάνδαλα κακοποίησης που βαραίνουν την εκκλησία

«Οι γκέι κληρικοί δεν κρύβονται σε ντουλάπα, αλλά σε κλουβί»

Οι ιστορίες των γκέι ιερέων μένουν κρυφές, αφανείς από τον έξω κόσμο, γνωστές μόνο ανάμεσα στους ίδιους, συχνά ούτε καν αυτό.

Οι ιστορίες των γκέι ιερέων μένουν κρυφές, αφανείς από τον έξω κόσμο, γνωστές μόνο ανάμεσα στους ίδιους, συχνά ούτε καν αυτό.

Δεν πρέπει να ξεπερνούν τους δέκα οι κληρικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν τολμήσει να δηλώσουν γκέι δημοσίως παρά το ότι οι γκέι άντρες αποτελούν τουλάχιστον το 30 με 40 τοις εκατό του Καθολικού κλήρου στη χώρα σύμφωνα με δεκάδες εκτιμήσεις των ίδιων των γκέι κληρικών αλλά και ερευνητών. Κάποιοι κληρικοί μάλιστα τοποθετούν το ποσοστό πλησιέστερα στο 75 τοις εκατό.

Το ήδη επισφαλές περιβάλλον για αυτούς τους κληρικούς – από τη στιγμή που η εκκλησία έχει στη δικαιοδοσία της την στέγαση, την ασφάλιση και την σύνταξή τους και μπορεί να τους κόψει και τα τρία εξαιτίας της σεξουαλικής τους ταυτότητας, ακόμα κι αν τηρούν τους όρκους αγαμίας – έχει γίνει εσχάτως πολύ επικίνδυνο.

Η πτώση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου καρδινάλιου Θίοντορ ΜακΚάρικ ο οποίος καθαιρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις καταγγελίες εναντίον του για χρόνια κακοποίηση αγοριών και νεαρών ανδρών, πυροδότησε τις κατηγορίες εκ μέρους συντηρητικών κύκλων ότι η ομοφυλοφιλία ευθύνεται κυρίως για την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η εκκλησία.

«Όταν δήλωσα ότι είμαι γκέι, είχα περάσει προ πολλού τα 50. Χρόνια πολλά κουβαλούσα το μυστικό και προσευχόμουν στον Θεό όχι να με ‘διορθώσει’, αλλά να πεθάνω πριν το μάθει οποιοσδήποτε».

Ακόμα κι ο Πάπας Φραγκίσκος έχει γίνει πιο κριτικός τους τελευταίους μήνες, αποκαλώντας την ομοφυλοφιλία «μόδα», προτείνοντας να μην γίνονται αποδεκτοί ως ιερείς όσοι ακολουθούν αυτή την «εδραιωμένη τάση», και καλώντας τους ήδη υπαρκτούς γκέι κληρικούς να είναι «απολύτως υπεύθυνοι και να μην σκανδαλίζουν με τη συμπεριφορά τους».

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, τέτοιες προειδοποιήσεις έμοιαζαν αδιανόητες. ‘Όταν το 2013 ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε το επαναστατικό ερώτημα «ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;», ήταν σα να καλούσε τις πόρτες της «ντουλάπας» να ανοίξουν, απελευθερώνοντας όλους τους γκέι κληρικούς.

Και τώρα, τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης απειλούν να τις κλείσουν ερμητικά και πάλι. Η προοπτική να καταστούν αποδιοπομπαίοι τράγοι, έχει οδηγήσει πολλούς κληρικούς πίσω στην ντουλάπα.

Όπως δήλωσε στους New York Times ο Πατέρας Μπομπ Μπούσεν από την Γιούτα – ο οποίος «αποκαλύφθηκε» πριν από 12 χρόνια όταν ξεκίνησε να κάνει λειτουργίες για πιστούς από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και είναι ένας από τους ελάχιστους κληρικούς που μίλησαν επωνύμως στην εφημερίδα – «η τεράστια πλειοψηφία των γκέι ιερέων δε νιώθει καθόλου ασφαλής».

«Δεν είναι δική μου η ντροπή, ποτέ δεν ήταν. Η ντροπή είναι της εκκλησίας. Αυτοί πρέπει να κουβαλήσουν την ντροπή και την ευθύνη για όσα έκαναν σε μένα και σε τόσους άλλους γκέι».

«Η ζωή στην ντουλάπα είναι χειρότερη από το να γίνεις αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι ντουλάπα. Είναι κλουβί. Όταν δήλωσα ότι είμαι γκέι, είχα περάσει προ πολλού τα 50. Μπήκα στον κλήρο 18 χρονών και ήμουν τότε ένας νεαρός, ενθουσιώδης παρθένος που δεν είχα ιδέα για τίποτα, πόσο μάλλον δε αν είμαι γκέι ή στρέιτ. Χρόνια πολλά κουβαλούσα το μυστικό και προσευχόμουν στον Θεό όχι να με ‘διορθώσει’, αλλά να πεθάνω πριν το μάθει οποιοσδήποτε. Θυμάμαι ακόμα να βλέπω έναν συμφοιτητή στην ιερατική σχολή να βγαίνει στις πέντε τα ξημερώματα από το δωμάτιο ενός άλλου στην εστία κι εγώ να σκέφτομαι, τι ωραία, συζητούσαν μέχρι το πρωί. Τόσο αφελής ήμουν».

Ένας άλλος γκέι Καθολικός κληρικός, ο Γκρεγκ Γκράιτεν, δήλωσε απλά: «Δεν είναι δική μου η ντροπή, ποτέ δεν ήταν. Η ντροπή είναι της εκκλησίας. Αυτοί πρέπει να κουβαλήσουν την ντροπή και την ευθύνη για όσα έκαναν σε μένα και σε τόσους άλλους γκέι».

Το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα από τα φλέγοντα θέματα στην ατζέντα του μεγάλου τετραήμερου συνεδρίου που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα στο Βατικανό υπό την αιγίδα του ποντίφικα.

Δείτε Επίσης

Όταν ξέσπασε εκ νέου το περασμένο καλοκαίρι η κρίση στους κόλπους της Καθολικής εκκλησίας μετά τις καταγγελίες για σωρεία κακοποιήσεων νεαρών αγοριών ανά τον πλανήτη, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βατικανό, Αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκανό, κατηγόρησε τα «ομοφυλόφιλα δίκτυα» των Αμερικανών καρδιναλίων ότι συνωμοτούν κρυφά προκειμένου να προστατεύσουν δράστες συστηματικής κακοποίησης.

Συγχρόνως σχεδόν με το συνέδριο, κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στην Ευρώπη ένα βιβλίο με τον τίτλο «Σόδομα» (στις ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει με τίτλο «Στην ντουλάπα του Βατικανού») το οποίο υπόσχεται να αποκαλύψει την γκέι υποκουλτούρα του Βατικανού σε όλο της το μέγεθος.

 

 

 

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter

 

© T-zine.gr  με πληροφορίες από LiFO

 

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί